Återigen kan vi läsa i pressen om hundar som uppvisar oacceptabla beteenden i samhället. Farliga hundar. Hundar som uppvisar stor aggressivitet mot andra hundar. Hundar som biter människor. Återigen träder det fram en massa experter med diverse olika förklaringsmodeller. Man diskuterar ofta kring hundägare som brister i sin ledarroll.

Det är tyvärr alltför sällan dessa experter gör en korrekt konsekvensanalys av följande faktum nämligen att okunniga ignoranta uppfödare avlar fram hundar med dålig mentalitet. Detta är verkligheten. Höga rädslor, aggressivitet, reservation mot människor. Uppfödare som inte tar sitt ansvar och jag frågar mig återigen när skall våra hundorganisationer förstå att nu är tid att bromsa utvecklingen med regler och föreskrifter innan det är för sent. Det är dags att flytta fokus från hundägare till hunduppfödare. Om man nu går in och synar våra uppfödare så kan man se att man i alltför många fall MH testar en tilltänkt avelshund och struntar i att testa övriga individer i kullen .Man struntar i att prioritera hundar med bra förutsättningar för arbete och tjänst. Man ser MH mer som ett hinder som skall forceras än ett excellent hjälpmedel för seriöst avelsarbete.Om en bilfabrikant tillverkar och säljer bilar utan bromsar och dessutom underlåter att upplysa om detta är det knappast bilägarens fel när en olycka uppstår. På samma sätt kan inte en uppfödare skylla på den enskilda hundägaren om han eller hon avlar på hundar som saknar alla spärrar.

Om vi tror att lösningen är att göra som övriga Europa och förbjuda diverse raser är vi också fel ute.Oseriösa uppfödare kommer snart att finna nya raser att experimentera med. Nu måste våra organisationer inom hundvärlden sätta ner foten. Ta sitt ansvar eftersom många av våra uppfödare inte gör det. Ställ mycket högre krav på dem som idag skaffar ett kennelnamn. Det skall inte räcka att betala in en avgift få ett kennelnamn att gömma sig bakom och tro att man skall skaffa sig lite lättförtjänta pengar .Väljer man att syssla med hunduppfödning av våra bruksraser får man också inse att detta medför ett stort ansvar. Om man tittar på rasen rottweiler t ex så hade den när jag började min hundbana för 40 år sedan stora problem. Aggressivitet, dominans och dåliga nerver.Då fanns det uppfödare inom rasen som förstod problemet tog ett stort ansvar och var pådrivande för att testa hundar. Gunvor af Klintberg och Sven Järverud var några av dessa som med sin enorma kunskap bidrog till ett annan inriktning när det gällde avelsarbetet. Då försvann många av problemen och det berodde naturligtvis på att man hade kontroll på aveln.Under de senare åren har problemen med dominans/aggressivitet och rädsla dykt upp igen.Detta kan vi endast rätta till med avelskontroll. Det absolut viktigaste är kullkontroll som vi får genom MH.. Det i sin tur kan bara nås genom lagstiftning ,tyvärr, för det finns alltför många oseriösa uppfödare som idag sysslar med avel av brukshundar som helt besinningslöst struntar i hundarnas mentala egenskaper . En annan sak är förmågan att kunna avgöra valpköparens lämplighet när det gäller olika raser och deras egenskaper. Vi måste komma ihåg att vi ställer allt högre krav på arbetskapacitet hos våra brukshundar men när dessa inte får styrning eller utlopp för sin energi och deras ägare saknar kunskap får dessa problem. Om hundens mentala egenskaper dessutom är dåliga så får det katastrofala konsekvenser.

Dagligen i Tv och via press marknadsförs av diverse experter olika metoder för hur vi ska handskas med våra hundar. Många av dessa aktörer saknar kunskap , vill tjäna snabba pengar och angriper inte de faktiska problemen.

För mig är det fullkomlighet ofattbart att man via tidningsartiklar i olika TV-program och över nätet idkar problemlösning för hund. Något som i praktiken kräver tid, tålamod och mycket stor kunskap.

Det är också så att väldigt många bruksraser hamnar i fel händer . Tyvärr glömmer ofta uppfödare att konsumentupplysa om vad som förväntas av en brukshundsägare. Av egen erfarenhet vet jag att när man jobbar med problemhundar med så mycket energi får man lägga flera veckor på motion, löpband etc för att få hundarna i balans. Sänka deras stressnivåer innan man ens kan ta sig an själva problembeteendet. Inte sällan blir hundägaren förvånad. En vanlig kommentar är: ” Inte visste jag att det var så mycket jobb med en sådan här hund.”

Man kan inte ha en brukshund liggandes i hemmet 8 timmar och endast erbjuda den en kort kisserunda utan annan övrig aktivering.Trots att många av våra brukshundsraser fungerar utmärkt som familjehundar är de i första hand avlade för arbete och inte som sällskapshundar.

Vilka åtgärder måste då vidtagas för att på sikt få bukt med problemen?

Den viktigaste åtgärden är att kontrollera aveln. Vad producerar vi.?

Kräv uppfödaransvar med uppföljning och support till valpköpare.

Det är dags för en uppföljning av arbetet med Rasspecifika avelsstrategier. Ersätt rekommendationer med krav annars förblir dessa ett tandlöst instrument.

Utbilda hundägare. SBK och rasklubbarna måste börja ta sitt ansvar .Bättre utbildning i hundars mentalitet för instruktörer.

Se verkligheten – alla problem går inte att lösa med tjusiga förklaringsmodeller och godis.

Tag samhällsansvar, många hundar med dålig mentalitet går inte att återanpassa i samhället .

Jag tänker i en uppföljande artikel redovisa MH statistik som belyser många av de problem som jag redogjort för när det gäller brukshundars mentalitet.

Reino

18 Thoughts to “Farliga hundar ett uppfödarproblem”

  1. Carina Hedman

    Amen till det. Gud så bra skrivet.

  2. Johanna Strandh

    Håller helt med. Men det blir tokigt att kritisera oss som jobbar med hundars beteende. Vi får att hantera det först uppfödaren ställt till med och sedan ev ägaren också.

  3. Anita

    Helt rätt, om bara fler tänkte så!

  4. Ann Olsson

    Bra skrivet!

  5. mona Fröberg

    Jag ska inte spela Syster Duktig, kan bara uttrycka min beundran för vad Du skrivit Reino.

    Tack

  6. Jag kommer så väl ihåg Lars Fäldts kommentar gällande hunduppfödning: ”Uppfödare kan man bara kalla sej om man har ett stort avelsmaterial att utgå ifrån – allt annat är hobby och aveln bygger då på slumpen”. Hunduppfödning kräver stor kunskap om nedärvning och som Reino påpekat: vad gäller MH är HELA kullen det enda som är intressant i utvärderingssyfte. Ganska självklart kan tyckas. Vidare sa han: ”om du har möjlighet – välj alltid den valp som är mest nyfiken, den är förmodligen mest orädd. Rädslor är det som har högst nedärvningsfaktor av alla egenskaper! Köp ALDRIG en valp från en instabil tik. Hon präglar valparna såväl i moderlivet som efter födseln. Tiken är mycket viktigare än hanen”.
    Vår valp från E kullen (nu 5 månader) verkar ovanligt välmöblerad i skallen. Glad, orädd och samarbetsvillig.

  7. Marianne

    Mycket bra skrivit Reino! Jag håller helt med dig

  8. Läsvärt om schäfer och AfS | Bruksschäfer

    […] Resultat kan lätt bli att även schäfern blir som hundarna i artikeln under:Farliga hundar ett uppfödarproblem […]

  9. Annika Markén

    Du har så rätt Reino. Det är verkligen skamligt att uppfödare inte kontrollerar vad dom avlar fram för hundar. Snacka om att köpa ”grisen i säcken”.
    Reino och Elisabeth, Ni är bäst!
    Från en som hade turen att få lära av Sven och Gunvor Järverud.

  10. Bra skrivet…TUR att du finns, och sticker ut från de ”analyserande” sk ”psykologer…
    Och tar upp uppfödarproblem etc…ÄVEn om det finns åt båda håll.
    Du ska veta att jag uppskattar dina inlägg!
    Kram Jannike

  11. Sarah Wadman

    Reino du är o förbliver min idol!!!

  12. Betina

    Jag läste en annons att en hund av större vanlig ras, som kräver fast han skulle omplaceras 700 kronor ville de ha, jag sa innan jag läste annonsen… Vad är det för fel på den hunden?? Så här stod det: ( månaders hane söker nytt hem med vana av rasen, ingen problem hund men! Han har bitit 3 personer hund aggressiv går bra att ha lös!

    Då funderar man när man läser sådant hur folk tänker??? varför placera ut en sådan hund?
    Varför vill de riskera fler människor och hundar??
    Är det ett barn nästa gång?
    Hur ska man kunna ha ett förtroende för en sådan hund?
    Hur mår hunden av att leva vidare och aldrig kunna få tillit eller ett trevligt och roligt liv???
    Då anser jag att det är bäst för alla parter att en sådan hund får komma till hund himlen istället för att andra i dennes omgivning och hunden själv ska lida i många år till!

    Vad tycker ni? Är jag helt ute och cyklar??

  13. Susanne & Affra

    Kanske ska tillägga att jag menar mentalt svaga hundar med sk ”farliga” beteenden. Vi måste se till att få samhällsanpassade hundar som fungerar i vardagen.

  14. Susanne & Affra

    Du har så jäkla rätt i det du skriver! Det är så otroligt många hundar som säljs vidare på olika annonser som egentligen borde få somna in pga dålig mentalitet. Folk som producerar valpar för att tro att de ska bli rika, som inte tar sitt fulla ansvar för var valparna hamnar, vilka föräldrardjur som man avlar på och följer upp sina avkommer hos valpköparna. Sedan funderar jag på vart uppfödarna finns när det vankas problem för den stackars hundägaren när de inte längre kan klara av sin hund, då är plötsligt uppfödaren som bortblåst. Med tanke på det jag jobbar med så får vi samtal dagligen från stackars hundägare som köpt en hund på annons via blocket, någon har tagit över en kompis hund för att de plötsligt fått ”allergi”, blivit pålurad någon stackars överbliven valp från någon uppfödare som annars inte skulle bli av med sina valpar, ja, historierna är många och ofta beklämmande. Då ringer de i panik och vill ha hjälp med att omplacera sin hund och när man börjar ställa frågor om hur hunden beter sig vid tex hundmöten, kontakter med människor osv så kan man läsa mellan raderna att det oftast rör sig om en mycket instabil hund som mår dåligt av att leva.
    Undrar hur många människor som egentligen blivit grundlurade när de tar hjälp av alla dessa experter, många betalar stora pengar för att få hjälp med deras hund och tror att man kan förändra en medfödd dålig mentalitet.
    Man kan inte ”plocka” bort medfödda egenskaper som rädsla, aggressivitet och taskiga nerver, möjligen kan man träna den att hantera sin rädsla genom en trygg relation med sin ägare, men ta bort den går aldrig.
    Alla dessa blandraser som föds och sälj och som tyvärr inte alltid blir så mentalt stabila är ju lika fruktansvärt som dessa uppfödare som trots allt avlar på renrasiga hundar och ändå skiter i vad de avlar fram, där flertalet av alla dessa hundar mår så psykiskt dåligt av att leva, stora rädslor med aggressivitet och brister i sociala kontakter med människor. Ingen bra kombination. Nu är det hög tid att alla ”uppfödare” oavsett ras tar sitt ansvar hela vägen, även efter man sålt sina valpar till nya lyckliga hundägare! Rasförbud hjälper inte, det är individer som man får ta hänsyn till coh det blir allas vårt ansvar att se till att inte mentalt svaga hundar omplaceras ute i samhället.

  15. Anna Boman

    Huuuurrraaaa!!!! Äntligen en som tycker som jag! Jag blir så trött när jag hör folk säga -Det är bara hundägarens fel! Ingen hund föds elak osv…jamenvisst grattis..så har vi en massa folk som tar sig an aggressiva hundar som vandringspokaler…hundar som borde ha fått somna in för länge sedan för sitt egna bästa, och tror att de kan gör om hundarna med lite kärlek och träning. VIsst kan vissa hundar bli bättre men de kommer i grund och botten alltid vara en rädd eller aggressiv hund. Så ser man en hundstackare som kryper kring golvet och rusar iväg och gömmer sig så fort bara någon rör sig i rummet. Rädslor och aggressivitet är i högsta grad ärftligt detsamma gäller skottfasthet. Får dille på folks om säger att de måste träna sin hund inför mh!!?? Vadå träna hunden inför MH??? Jag blir galen!

  16. Affe Karlström

    Mycket bra synpunkter. Ett bra ämne för kommande Rasklubbsträffar och RAS/RUS konferenser. Skulle vara bra som uppföljning till den information om farliga hundar som Leif Carlsson hade på senaste RAS/RUS konferensen.

  17. Jag håller med dig. En del är glada att de bara blir av ned sina hundar. En del tycker att ”föräldradjuren” är trevliga”./Tomas

  18. Stefan

    Mycket bra skrivet Reino och jag instämmer till fullo.

Leave a Comment