I senaste numret av schäfertidningen (nr 2, 2011) delger ordföranden för svenska schäferhundklubben oss medlemmar sina tankar inför framtiden.

Jag blir ganska konfunderad när jag läser ledarsidan och ordförandes rader.

Jag förstår att vår ordförande inte begriper hur allvarliga problem vi har inom schäferhundklubben.

Han ägnar en del av sin text åt att redogöra för schäferhundklubbens implementering av schäfermärket.

Detta med implementering- varför skriver han inte bara uppstart, genomförande förankring etc, av schäfermärket verkar vara klubbens nya storsatsning.

Han nämner också att han tycker att folk klagar för mycket. Han anser att klubbens fortlevnad är beroende av ett intensifierat arbete ute i distrikten. Men då måste folk sluta klaga. Han skriver att beröm ger ökad motivation så fler vill ägna sig åt styrelsearbete.

Herr ordförande, schäferhundklubben håller på att haverera. Vi sjunker snabbare än Titanic!!!

Du och din styrelse måste vakna upp och se verkligheten.

– Vi tappar medlemmar. Detta påverkar klubbens ekonomi

– Lokalklubbar ute i landet har problem med nyrekrytering detta påverkar arbetet på lokalnivå

– Schäfern tappar registreringar, vår ras har minskat i popularitet

– Schäfern återfinns på SRD-listan, av rätt orsaker eller felaktigt beslut kan vi dividera om, faktum kvarstår dålig PR för vår ras.

– MH-statistiken visar på mycket allvarliga tendenser. Röda fält är i majoritet för många uppfödare. Vi börjar få oroväckande siffror på skotten.

– RAS och dess rekommendationer som skall ligga till grund för framtidens avelsarbete följs inte av en majoritet av våra uppfödare. Hela kullar kommer inte till MH. Man använder inte individer i avelsarbetet som är goda representanter för rasen. Man struntar i god samarbetsförmåga, leklust, nyfikenhet och koncentrationsförmåga.

Herr ordförande, har du och din styrelse studerat MH-statistiken?

Min personliga uppfattning är att problemen vi har inom schäferhundklubben är närmast katastrofala!

Min personliga uppfattning är att om ingenting görs snabbt, så kommer medlemsantalet att halveras inom de närmaste året.

Vi kan inte intensifiera vårt arbete ute i distrikten om vi saknar medlemmar. Det är inte beröm som skall motivera människor till styrelsearbetet.

Det är visioner om framtiden som omsätts i handling och det kollektiva ansvar vi alla har för vår ras schäfer som skall vara drivkraften. Det talas mycket om visioner och framtid i olika dokument

och inte minst i RAS. Men det förblir bara ord. Ingen följer upp och ser till att rekommendationer efterföljs.

Jag säger som en vis man sagt: vision utan handling är drömmar. Att sitta i en styrelse är inget tidsfördriv.

Jag kan ju börja med att rekommendera styrelsen i Svenska Schäferhundklubben att läsa rasstandarden för schäfer.

Bland annat står det följande:

Den tyska Schäferhundklubben, vars planerade avel startade efter klubbens grundande 1899, baserades på hundar som härstammade från central- och sydtyska vallhundar med slutmål att skapa och avla fram en hund, i högst grad lämplig för bruksändamål. Med detta som mål framställdes standarden för tysk schäfer, avseende såväl fysisk byggnad som temperament och karaktärsegenskaper.

Hedeforsens Djiin SBCH, KoradEn schäfer skall ha ett jämnt humör och goda nerver, vara självsäker och frimodig och fullständigt godlynt (utom i retningsläge) och därtill skall den vara uppmärksam och följsam. Den måste besitta mod, kamplust och hårdhet för att vara lämplig som sällskaps-, vakt-, skydds-, tjänste- och vallhund.

Alla som läser och förstår innebörden av det här borde få fullständig panik.

Jag har personligen uppfattningen om att svenska schäferhundklubbens styrelse fullständigt struntar i allt som står i rasstandarden.

Om man tittar på schäferhundklubbens valphänvisning så räcker det tydligen med att betala in 200 kr per år sedan hänvisar schäferhundklubben

gladerligen vilken djävla skit som helst.

Om någon i styrelsen och ansvarig för avelsfrågor i schäferhundklubben hade läst och studerat vår egen framtagna statistik på MH, HD och ED så borde man i dagens läge ha krismöte efter krismöte och verkligen försökt att stoppa alla dessa oseriösa schäferuppfödare i landet.

Herr ordförande, duktiga människor har lagt upp statistik om vår ras på hemsidan men tyvärr så verkar ingen läsa den. Har Ni läst den verkar Ni inte förstått allvaret i den och vidtagit åtgärder.

Om man roar sig med att gå in och titta på MH-statistiken kennlar http://www.schaferhundklubben.se/index.php?option=com_docman&Itemid=249 så blir man inte speciellt imponerad.

Om man dessutom tittar på de rödmarkerade kennlarna och går in och studerar avelstikarna lite närmare så upptäcker man någonting alldeles fasansfullt.

Stora kända exteriörkennlar som producerar hundratals valpar.

Följande exempel är hämtade från hemsidans valpkullar till salu för april månad.

Exempel 1 Kennel X

Tiken X X kommer ur en kull med 8 individer. Tiken har som sig bör gjort MH och är röntgad u.a.

MH består mest av 1:or och 2:or och alla önskvärda egenskaper som står i rasstandarden fattas.

Kullsyskonen är överhuvudtaget inte MH – beskrivna.

Dessutom kan man konstatera att 4 valpar i kullen har HD-fel , 3 har ED-fel.

Den här kenneln säljer dessa valpar till blivande schäferägare.

Jag vill påstå att detta är högst oetiskt.

Exempel 2 kennel Y

Tiken YY kommer ur en kull med 4 individer. Hon saknar arbetsmeriter men har utställningsmeriter. Har gjort MH och är röntgad u.a.

Tiken har ettor på nyfikenhet dåligt gripande och saknar leklust.

Av hennes kullsyskon har en gjort MH men är icke godkänd på korning.

Ett syskon av fyra har Hd grad D ett annat har Ed grad 3.

Fadern till valpkullen är tysk och saknar uppgifter om kullsyskon.

Den här kenneln är en av Sveriges mest välkända exteriörkennlar.

Seriös avel? Tagit RAS rekommendationerna på allvar?

Exempel nr 3 Kennel Z

Tiken ZZ kommer ur en kull med 6 individer. Tiken har gjort MH och röntgad u.a. Hon saknar arbetsmeriter. Men har exteriörmeriter.

Hennes MH visar ettor och tvåor på gripande hon saknar nyfikenhet och har en etta på leklust.

När det gäller hennes kullsyskon saknar 4 MH. Alla 5 syskonen saknar veterinäruppgifter, de är alltså inte röntgade.

Fader till kullen är tysk och saknar egna uppgifter och inga uppgifter för ev kullsyskon finns.

Låt mig nu ånyo citera RAS dokumentets målsättning:

  • Att hela kullar kommer till MH
  • Att i avel endast använda hundar som mentalt anses vara goda representanter för rasen och som har en dokumenterat god samarbetsförmåga, leklust, nyfikenhet och koncentrationsförmåga.
  • Det är viktigt att vi har en gemensam intention att föda upp friska och sunda hundar som har goda mentala förutsättningar
  • MH – STATISTIK

Jag kan rekommendera svenska schäferhundklubbens styrelse att sätta sig ned och gå igenom kennel efter kennel för ni kommer att hitta många sådana här fall. Jag kan inte förstå de människor som idag påstår att MH och MT statistik inte är bra. Jag kan inte förstå att man blundar för att kennel efter kennel struntar i att följa rekommendationer. Helt klart är att man vill inte veta sanningen för sanningen svider.

Om man läser Dokumentet Rapport över projekt Avel för mentalitet sunda hundar Blixt, Arvelius, Svartberg, Trenkl Nyberg ( jan 2010) så konstateras återigen att arvbarhet har skattats för alla 33 momenten i MH. Arvbarheten för schäfer som är den ras som har flest beskrivna hundar är mellan 5 och 25%. Högst arvbarhet för schäfer är leklust 5d 26% tätt följt av leklust 9a 23% . gripande och dragkamp 2c lek 1 22 % Avståndslek nyfikenhet 21% och avståndslek samarbete 20%. (Källa Bilaga 5 Genetiska analyser av Mentalbeskrivning hund. Arvelius, Fikse, Strandberg)

Låt oss nu med detta i färskt minne återgå till MH-statistiken.

Det finns 161 avelshanar på listan över MH hanar. Av dessa har 15 stycken förbättrat aveln genom att deras avkommor ligger på ett resultat som är avsevärt bättre än rasidealet. Blå siffror. Dessa 15 har avkommor med inget moment under eller sämre än rasidealet. Samtliga kommer från blodslinjer och kennlar som satt arbetsmeriter och god mentalitet i främsta rummet.

Låt oss kalla dem för brukskennlar eftersom exteriörmeriter varit av underordnat intresse. Tyvärr finns en sämsta lista också. En av Sveriges mest utställningsrenommerade kennlar toppar den med 12 avelshanar som samtliga 12 har mellan 6 och 20 (!) röda moment gällande sina avkommors resultat. En av dessa hanar har 72 avkommor efter sig 16 röda moment och röd siffra på skotten. Tillsammans har dessa 12 hanar 359 MH-testade avkommor efter sig som statistiken bygger på.

En annan exteriörkennel har flera hanar med röda siffror. Bl a 3 individer med röda siffror på skott.

En av dessa hanar har 107/102 MH-testade avkommor. Dessa har 20 moment med röda siffror samt rött på skotten.

Tittar vi på olika kennlars statistik är det naturligtvis återigen brukskennlarna som håller uppe MH statistiken med flera kennlar som har fler än 100 beskrivna individer.Blå moment i majoritet. Listan toppas av två kennlar med fler än 200 beskrivna individer 5 blå och ett rött moment på 249/248 beskrivna hundar, respektive 7 blå och ett rött moment grundat på 208/207 testade avkommor. En annan brukskennel med lite färre testade (48/48) beskrivna individer har 9 blå moment och inga röda.

Omvänt finner vi bedrövliga resultat på exteriörsidan med t ex en kennel som har 197/194 beskrivna hundar. Dessa har inget moment som förbättrat rasidealet däremot 18 moment som ligger under rasidealet. Kenneln visar också röda siffror på skott.

Antalet kennlar med röda siffror på skott är 70st av 168. Detta innebär alltså att nästan 42% av kennlarna på listan visar röda siffror på skotten.

Om vi sammanfattar statistiken så är det alltså så att de kennlar som lyckats bäst på MH och med sin avel i verkliga livet är de som avlar på hundar med arbetsegenskaper och god mentalitet. Det är samma kennlar som levererar hundar till tjänstehundssidan, polis, militär etc.

Jag vill dessutom påstå att alla de uppfödarna som idag inte överhuvudtaget använder sig av testerna MH och MT avstår pga av en enda anledning. SANNINGEN OM DERAS AVEL ÄR OBEKVÄM.

STOLLEPROV

Om styrelsen i svenska schäferhundklubben inte vill lyssna på fakta, inte intresserar sig för statistik och framförallt inte vill åtgärda dessa enorma fel som idag begås så borde Ni åtminstone ta ert ansvar och klart och tydligt tala om för hela hund Sverige officiellt, att ni endast stöttar och prioriterar utställningshundar, och att Ni överhuvudtaget inte bryr er om bruks- och mentala egenskaper.

Slutsatsen drar jag efter att ha läst artikeln angående Modprov vid SSM.

Artikelförfattaren är en välkänd profil inom Schäferrörelsen han skriver visserligen inlägget i sitt eget namn men eftersom vår ordförande är ansvarig utgivare av schäfertidningen och har avstått från att lämna kommentar i anslutning till artikeln utgår jag från att han delar de åsikter som förts fram.

Nämligen att nu helt plötsligt skall utställningshundarna behandlas varsammare än andra schäferhundar av bruks/tjänstetyp och om jag inte alldeles minns fel så har skribenten vid flera tillfällen påpekat att det inte finns två raser inom schäferaveln.
Hedeforsens Bjuck modprov

För läsarens information vill jag bara förklara att modprovet mäter kamplust och mod och enligt rasstandarden skall alla schäferhundar besitta dessa egenskaper. Det är inget skyddsarbete hundarna utför.

Varför skall man plötsligt nu gå försiktigare fram på utställningssidan ?

Det är naturligtvis för att man inte vill visa hur pinsamt dåliga de är.

Man lyckades skrämma några utställningsschäfrar förra året på SM och det var naturligvis inte bra.

Men varför inte ta bort hela modprovet då och gå ut och klappa dom istället och se ifall dom klarar av det.

Jag vill gärna citera skribenten till artikeln:

”Man skall ha klart för sig att många hundar inte är förberedda för detta, och skall heller inte vara det. Det är inga tjänstehundar vi och vår förening ska utbilda, det är sporthundar och vanliga familjehundar.”

Låt mig då påminna läsarna om RAS.

Följande finns att läsa:

”…Däremot kommer signaler från polisiärt håll att man kan se en tendens hos schäfern att den riktiga arbetsviljan och uthålligheten börjar minska.”

Följande målsättning står i samma dokument:

”Att i aveln prioritera hundar med dokumenterat goda förutsättningar för arbete och tjänst. Att samverka med tjänstehundsväsendet (försvaret och polisen) för att öka framtagandet av dugliga tjänstehundar.”

Vi har inom schäferaveln två ändpunkter som befinner sig så långt ifrån varandra att beröringspunkter snart saknas. Den ena ändpunktens representanter åker snålskjuts på den andra ändpunktens resultat. Den ena ändpunkten består av individer som representerar allt som den ursprungliga rasstandarden avsåg. Dessutom uppfyller dessa individer de målsättningar som fastslagits i RAS. Den andra ändpunkten består av ett skrämmande stort antal individer som snart har sällat sig till sällskapshundarna.

Under alla de år som jag arbetat aktivt inom schäferhundklubben har jag verkat för att vår ras skall fortsätta vara den främsta av bruksraserna. Jag har aldrig lyssnat på pratet om rasuppdelning och utan haft som målsättning att verka för hela schäferrasen. Men som situationen ser ut i skrivande stund förstår jag att jag och de uppfödarkollegor som vill bevara schäferns arbetsegenskaper, vi som har som målsättning att verka för god mentalitet.
   Moment kryp H. Mixa i moment hopp H. Mixa i apportering 

 Vi som prioriterar bruks- och mentala egenskaper. Vi som i vårt avelsarbete praktiskt använder oss av de tester som vilar på individens hela genetiska familj, vi har ingen framtid i AFS. Schäferklubben vill inte ha oss som medlemmar. Det kanske tråkigt nog framöver blir så att vi får hitta andra vägar att gå. Då har vi uppfödare som fortfarande tror på schäfern som brukshund möjlighet att slåss för schäferhunden och inte bli inblandade eller förväxlade med utställningsuppfödarna.

Det kanske t.o.m är så att vi måste dela på oss.

Det har dessutom kommit till min kännedom att Försvarsmaktens avelsresultat och statistik lämnas in till Schäferhundklubben. Varför publiceras och redovisas inte detta?

Detta är ju av yttersta vikt med tanke på att så många importerade hundar kommer till Sverige och att även dessa avlas med är mycket intressant blodsmässigt . Vilka är bra och vilka är mindre bra?

Återigen var finns engagemanget var finns viljan till samverkan och planering för framtiden som är förankrat i verkligheten?

SLUTORD

Mina vänner nu är det dags att inse allvaret. Herr ordförande och AFS styrelse tar inte sitt ansvar. Då måste vi andra som värnar vår ras träda fram och göra det.

Kom ihåg följande:

Polismannen som står mitt i kravaller med gatustenar flygandes i luften har ingen nytta av att hunden i kopplet har tilldelats CK. Han behöver en hund som kan och vågar stå emot när det blir tuffa tag.

Tulltjänstemannen som tillsammans med sin hund skall skydda samhället från insmugglade droger behöver inget HP på sin hund, han behöver en hund som oförtröttligt letar, krafsar och söker tills han finner narkotikan.

Bombhunden H. Zpike söker sprängmedelHundföraren som tlllsammans med sin bombhund skall skydda samhället från attentat behöver inget utställningscert och blågul kokard, han behöver en hund som vågar klättra uppför spiraltrappan och springa in det mörka rummet med trånga utrymmen.

Du och jag som vill ha en god kamrat som följer oss i vardagen behöver ingen prishylla med rosetter, pokaler och röda band. Vi behöver en hund som klarar av att åka buss utan att huka för främlingar, inte bryter ihop av ljudet från nyårsraketerna eller flyr längre än kopplets längd för att det small till bakom hörnet.

En hund som gärna vill leka med oss och med främlingar. Som gillar att leka dragkamp och tycker att livets höjdpunkt är att följa med oss ut i spåret.

En sådan hund avlade Ryttmästare von Stephanitz fram i Tyskland för lite mer en hundra år sedan. Den har sedan 1900-talets början gjort samhällsnyttiga insatser. Den har varit den populäraste rasen i Sverige under ett stort antal år.Allt detta är på väg att ändras på grund av människors fåfänga, okunnighet och kortsiktiga tänkande.

Om Du som läser detta tycker att det jag skrivit är viktigt. Gör då något för din ras schäfern NU.

/ Reino Oskarsson

63 Thoughts to “Dags för strid”

  1. Kennel_Entre

    Hoppfullt att flera strävar mot målet att bevara Schäfern som en arbetande hund. Men Gong-gongen räknar ned fortare och fortare. Vad, hur gör vi som vill bevara vår ras?

  2. Kennel_Entre

    Schäfern den mest brukbara hundrasen genom tiderna!
    Vill lägga in ett citat från Rune Wågebros bok 1965.
    ” Horands ägare Max v, Stephanitz beskrev honom på följande sätt: Denne av herr Sparwasser i Frankfurt uppfödda hund blev den tyska Schäferavelns öde, men ett lyckosamt öde, en lyckostjärna! Horand uppfyllde också de dåtida lyxhundssvärmarnasönskedrömmar punkt. Stor för den tiden 61 cm rygghöjd också för dagens förhållande bra medelstorlek, med kraftig benstomme, vackra linjer och ett ädelt format huvud,byggnaden sening och torr, hela hunden en nerv. Hundens karraktär motsvarade också detta, han var underbar i sin trohet mot sin husbonde, men gentemot alla andra var han en hänsynslös herrenatur, omutbar, obändlig i sin översvämmande livslust. Han blev tyvärr inte uppfostrad i sin ungdom men var trots detta i sin herres hand uppmärksam i sin minsta vink. Överlåten till sig själv var han den galnaste ofogstiftare, den vildaste slagskämpe och tygellös hetsare. Aldrig overksam, alltid i farten, godmodig mot oförargligt folk men aldrig inställsam, en barnens gyckelmakare och alltid förälskad. För ögat en ständig njutning, sin ägare ofta en källa till svår förargelse. Hans fel var hans uppfostran, inte hans anlag. Han led av undertryckt,eller kanske rättare, av icke utnyttjad verksamhetdrift, ty han var överlycklig, när man sysselsatte sig med honom och då var han den fogligaste hund. Det kan vara intressant att veta, att Horand finns men i praktiskt taget alla Schäferhundars stamtavlor, inte bra en gång utan många, om man följer dem tillräckligt långt tillbaka.”

  3. Väldigt intressant läsning. Som medlem och före detta styrelsemedlem i SBS vill jag bara förtydliga att föreningen aldrig gjort sig till konkurrent om avelsansvaret för schäfern. Det är Schäferhundklubbens. Vi är ett nätverk för uppfödare och bruksintresserade schäferentusiaster. Så välkomna att teckna medlemskap! Själv är jag som uppfödare också medlem i Schäferhundklubben även om jag inte alltid delar dess prioriteringar. Kanske blir det en delning här i framtiden, inte vet jag. Men hittills har det inte stått på SBS:s agenda. I Tyskland finns redan två schäferhundklubbar.

  4. Eva H

    Bra skrivet!!! Hoppas ni lyckas få stopp på utställningsstollarna!

  5. Hettex

    Jamen då ”kör” vi. Dom må vara fler. Men vi skall inte förskräckas av deras numerära mångfald då vi troligen är långt mkt kunnigare vad gäller hund överlag och Schäfer i synnerhet. Ju större motståndaren är dessto tyngre och hårdare faller de. Jag kan inte påstå att jag gillar det exteriörfolket gör med sina Schäfrar. Men om det är det de vill hålla på med så varsegod. Så jag önskar att vi kunde få samma respons tillbaka från dem. I praktiken är schäfern redan delad. så varför inte släppa det även från centalt håll så att vi kan börja registrera våra hundar som ”bruks-schäfern”. Bra Reino Oskarson att du tog intiativ till detta med det du nu skrev.

  6. Anita Wolfhills kennel

    MYCKET bra skrivet Reino ! Du har satt på pränt det många, många tycker och tänker, inte bara uppfödare och schäferägare. Men det räcker inte med att bara sitta hemma och tycka och tänka på var sitt håll, vi behöver sådana som dig på barrikaderna och som samlande kraft.

  7. Catrina & Soraya

    Tillägg till mitt tidigare inlägg

    Med exteriörextremism menar jag personer som inte vill kompromissa eller dra praktiska konsekvenser av sina värderingar.
    Det handlar inte om våldsbenägna personer.
    Catrina

  8. Hettex

    Jag har varit av den inställningen länge nu att vi skall dela Schäfern i ”bruks” / exteriör.
    Vi har i dag en förening som arbetar för den så kallade ”bruks-schäfern”. Nämligen Svensk bruks schäfer. Vid en delning kan (om föreningen vill) relativt snabbt bli en rasklubb för den ”nya” rasen ”bruks-schäfer”. Hur denna delning skall gå till kan jag inte sia om då det är en Tysk ras. Men om vi börjar att påverka i detta i Sverige kanske vi kan få med oss andra ”bruksare” i andra länder. Även i Schäferns hemland Tyskland.

  9. Catrina & Soraya

    Fortsätt kämpa Reino!!!
    Vi är några stycken som stannat kvar i schäferklubben
    som är beredda att ta upp kampen tillsammans med dig.

    Som bekant ligger skönhet i betraktarens ögon.
    Mentala egenskaper och abetslust är prio nummer ett gällande bruksraser.
    God exteriör skall bottna i praktisk funktion och inte vara ett redskap
    i händerna på klåfingriga extremister som kliar sina egon i tävlan om
    fulländad skönhet.
    I människovärlden fnyser de flesta lite föraktfullt åt Miss Universum-
    tävlingar och och flickor utstyrda i glittriga tiaror.Men i hundvärlden är
    det en påfallande stor skara människor som ägnar timmar åt borstning, föning
    och papiljottrullning på olika exteriörevenemang.
    De är legio, ty de är många som ”glömmer” att rasta sin hund eftersom de är så upptagna med
    fluffande och sprayande av glansiga pälsar.
    Efter att ha ingått i städpatrullen under ett antal sådana evenemang har jag funderat över det mentala tillståndet hos både ägare och hund.

    Det är väldigt många som säger sig ha känt till sakernas tillstånd inom schäferrörelsen såååå länge tillbaks.
    Jag har en stilla undran…var är ni alla?
    Alla kan inte ha flytt till SBS så många medlemmar har inte den föreningen.
    Ni medlemmar i SBS har min respekt för det arbete ni lägger ner men det hade varit bättre om ni stannat kvar inom schäferklubben och verkat för de målsättningar och kriterier ni har för en mentalt stark schäfer.
    Som det är nu står SBS som intresseorganisation helt utanför olika beslutsprocesser.
    AFS är underställd SBK och SKK och det är inom schäferklubben vi som vill något annat än exteriör kan göra skillnad.
    Catrina Björk

  10. yvonne nilsson

    Så bra skrivet.Detta har ältats i så många år.En gång på 70-80talet fanns det ett avelsråd som tyckte vilka avelsdjur man skulle använda.Gissa vem det gynna? Ja just det.Uppfödare från 70talet

  11. Bissan Forslund

    Hej, bra artikel, men inte nytt. Detta har pågått länge sedan intresset för hund och utställning har rasat i höjden. Har Riesen, samma sak där. Vackrare och vackrare, men mer o mer ”light” mentalt. Urtrist. Samma sak inom hästaveln. Det artikelförfattaren efterlyser kräver hårt arbete. Kan det felas där?????

  12. Mycket bra och intressant skrivet. Gäller nog inte bara schäferhundsklubben utan många andra raser. själv har jag uttryckt saker ang min ras Pinscherns mentalitet och blev anmäld till disiplin nämden av min rasklubb( dock friad , detta finns att läsa på min hemsida). skönt att det finns folk som våga säga sin mening. Varför denna rädsla att arbeta för förbättringar av mentaliteten på våra hundar?
    /Leena Ekroth, xitamiz kennel ( enda pinscher uppfödare med uppfödar avelsdiplom för 10 korade pinscher)

  13. Christer Häggström

    Jag kan bara hålla med alla andra, mycket bra skrivet.

  14. Harry

    Mycket bra skrivet.Är ny inom hund (har 2 i fam) men följt med hund i världen länge.Har tänkt skaffa en riktig brukshund i framtiden men vet inte om det finns några ”kvar”. Orolig över standarden i avlen i dag.

  15. Skitbra skrivit, hoppas att några vaknar upp nu. Faktiskt mycket lätt att få fram statistik nu och dra nytta av den. Vi som hållit på länge minns när hd röntgen var hemlig och man fick vara nästintill spion för att kolla alla hundar med ledfel.
    Reino ! Varför går du inte med i Svensk Bruksschäfer, en intresseförening med målsättning: Att främja aveln av sunda, mentalt starka schäfrar lämpade för bruks och tjänst,samt att anpassa schäferns exteriör till det bruksarbete den är avsedd för utan att frångå rasstandarden.Att initiera och aktivera våra valpköpare att träna och tävla. Att verka för utbyte av information rörande avelsarbete kennlar emellan.Att i vår verksamhet följa SBK.s Allmänna Bestämmelser.

  16. Pia Ryberg

    Förbannat bra!!!

  17. Mia Askenbom

    Oj oj oj…
    Inte lätt att vara nybörjare i hundvärlden. Jag kan bara
    konstatera att jag tydligen ska vara glad att vi inte valde
    en schäfer. Men känner igen diskussionen fast i lindrigare form på
    den ras vi valde. Att man avlar på utställningsmeriterade hundar med C höfter t ex, istället för att följa avelsrådets regler och bara avla på friröntgade hundar.

  18. Helena

    Mycket bra skrivet! Och som många nämt så gäller detta flera raser. Jag har collie och där finns det tyvärr fortfarande uppfödare som avlar enbart på CK, cert hundar,
    Och inte bryr sig ett dugg om den mentala biten.

  19. Jaa du! Du är duktig på att skriva och uttrycka dig, man blir som fast i texten och förbannad!! Tur det finns en eldskäl som du! Vi skulle vara fler som orkade angagera oss och göra uppror!Själv skulle jag vara ägare till en nedsluttade bak,svårt med avföringen osv. Tror att många tänker; schäfer som schäfer! Det gjorde jag och dessutom säger utställnings kennlar att det är mycket jobb med en bruks schäfer..hm,hm Och när man ser en schfer med utställnings kroppen och lite lätt orolig, då tittar jag på min svarta,rakryggade,stabila som alltid är redo, till allt jag vill och orkar! Det är en schäfer!!Men jag hade tur att få bli fodervärd..ha,ha få en schäfer och känna att det är skillnad! Både mentalt och arbetsglädjen i hunden! Precis som Volvo är volvo med olika märken, begagnat eller nytt!Bilskojare finns det som vill tjäna pengar!Men det är du som får åka till skroten!! Så är det väl med många kennlar, man tror man köper en bra schäfer. Istället får vi åka till vetrinären…Vi är många som är godtrogna! Kör hårt Reino, känns som du är ensam med jobbet och vi andra hejaar på och tycker du är bra!! Det skulle finnas fler som du!

    MVH Åsa och Denzel

  20. Jag är hemskt ledsen Reino, men du har helt rätt.

    Får styrelsen för schäferhundklubben hållas så är schäferhundklubbens saga snart all. Det är logiskt, även schäferns saga är all, iaf exteriörschäferns.
    Oavsett vad exteriörfolket säger så insåg SV för länge sedan att rasen är delad. Schäfertidningen hade en artikel av Erich Orchler (SV) för närmare 10 år sedan om detta.

    Som väl är finns det ”fulschäfrar” ! Dvs hundar vars uppfödare ser längre än till bakbensvinklingen.
    Låt schäferhundklubben gå i graven tillsammans med exteriörschäfrarna så går det att göra om och göra rätt !

    Beträffande inlägget i schäfertidningen om modprovet på SSM så är det som är mest skrämmande med den inte innehållet utan att den skrivits av en ledamot av valberedningen………. vad månde deras förslag att bli till kommande årsmöte ?
    Jag bävar.

    Läs gärna vad Hans Björkman skriver om inlägget, det är första gången jag är enig med honom. Det går ut på att om hundarna inte står pall för ett modprov kanske vi skall skippa det och istället testa om de vågar bli klappade !!!

    Dax att revoltera ???

  21. Daniel Nilsson

    Mycket bra skrivet!!!
    Funderar på en sak. Alla som tycker så här, är ni med i schäferklubben? Upplever att många tycker så här i tysthet. Kan vi åstakomma förändringar tillsammans eller är den andra sidan för stor?

  22. Tobbe

    Mycket bra!

  23. Annika Englöv

    Fan vad bra skrivet!
    Jag har en schäferhane av ”bruks” typ, och min vännina har en tik av ”utställnings”typ.
    Så stor skillnad som det är på dessa, kan man tro att det är 2 helt skilda raser!
    Och hennes uppfödare vägrar hålla med om att det finns 2 typer av schäfer idag, ”det finns ingen uppdelning” påstås det.
    Men vi som lever i verkligheten vet ju, att visst fan är det 2 helt olika typer av schäfer som finns idag! TYVÄRR!

  24. Carina

    Tack för att du påvisar det vi andra bara har ”trott” oss veta. En såpass stark röst som just din behövs verkligen i debatten och föreningen!

    Hälsningar
    Carina och Christer med varsin Barvatorpare

  25. Bengt 0ch Hedeforsens Bjuck

    Oj vá trevligt med en uppfödare som gör allt vad en valpköpare kan önska sig. Samt står för sina åsikter… Gissa var jag letar hund nästa gång.. ; ) Bengt

  26. Mia

    Imponerande skrivet och allt är dessutom sant! Låt Svensk Bruksschäfer bli rasklubben för schäfer.

  27. Mycket bra skrivet! Och som många nämt så gäller detta flera raser, så även för oss som inte har just schäfer hemma så är det en text värd att läsa och dela vidare! Återigen, mycket bra skrivet!

  28. Har inte schäfer utan collie. Collien ligger ju som ras inte så lysande till när det gäller mentalitet. Men vi har en styrelse som verkligen arbetar för att förbättra rasen i det avseendet och det finns idag ett antal colliekennlar som satsar mentalt. Dessa försöker bl.a få hela kullar mentalbeskrivna och HD-röntgade. Det finns dock fortfarande alldeles för många uppfödare inom collie som motarbetar detta. Men i motsats som tydligen är inom Svenska Schäferhundklubben så gör Svenska Collieklubben stora ansträngningar att komma tillrätta med colliens problem. Blir verkligen förvånad att man inom Svenska Schäferhundklubben inte gör det utan istället verkar för att försämra schäfern. Det är så jag uppfattar det efter att läst ovanstående artikel.

  29. Anna Boman

    Mycket kloka ord! Detta gäller MÅNGA raser, är orolig för utvecklingen av flertalet bruksraser men också raser som labrador retriver där utseénde går före funktion i så hög grad att hundens hälsa och välmående står på spel! Vi vill ha friska hundar som har en fysik och en mentalitet som klarar av det de var tänkta till. Har några polisbekanta och alla de säger samma sak. De har väldigt svårt att hitta bra hundar till polisen idag särskilt bra schäfrar. De använder sig istället av Malle och blandraser av dessa och schäfer. Mallen är inte ett lika bra alternativ som en bra schäfer då deras temprament kan vara lite väl vasst och många poliser drar sig för att gå jämte hundförare med Malle då Mallen kan bli så tänd på jobbet att den biter medföljande polis. Hundaveln behöver verkligen ses över! Man har ett mycket stort ansvar som uppfödare gentemot de hundar man tar fram och valpköpare.

  30. conny

    Många kloka ord men tyvärr så tro jag inte det kommer bli någon förändring
    under flera år så har folk som inte kan se rasens bästa fått hargat fritt i afs
    å så kommer det va så länge folk väljer att ställa sej utan för afs.
    man kan inte få till en förändring från läktarplats.

  31. Ann

    Så välskrivet och genomtänkt….Jag är ju kär i en annan ras, men tyvärr dras vi väl med några liknadnde paraleller !!

  32. Fantastiskt skrivet och jag kan säga dig att rasen Schäfer inte är ensam! Dobermann ligger långt i skiten men det har den gjort länge. Tumme upp till dig från mig!

  33. Majsan

    Lyfter på hatten.. Förbaskat bra skrivet!

  34. Asta

    Bäste mentor, det är via dig jag lärt mig vilken hundtyp jag gillar! Alltid dragit mig till en viss typ av hund oavsett ras:) Precis som du sa vid en föreläsning jag var på med dig, samt på Kungaägget, märker även jag att förfallet förekommer innom alla de bruksraser vi har. Det är sorgligt:( Jag ska göra vad jag kan för att få så bra brukshundar som det bara går. Även jag vill veta vad man kan göra mer än att jag nu kommer upprepa din skrift på mitt fb där det finns några hundvänner…Men vad mer kan vi göra?!

  35. Veronica Fägnell

    Applåderar. Väl skrivet och andra ord överflödiga. Slut med daltande av de exteriöravlade schäfrarna!

    jag är B figge och har sett både det ena och det andra. Tyvärr är det ettorna som syn mest hos exterörerna… men det finns också bland de bruksavlade schäfrarna. Mentaliteten är såååå otroligt viktig! Även lederna är viktiga och en kombination av dåliga leder och mentalitet är rena rama katastrofen!
    det är dags att ta bort solbrillorna och verklige se vad man har för hund man avlar på. Även om den är ”vacker” så kan den vara en fullständig idiot. Och en schäfer ska väl inte vara en idiot?

  36. yvonne

    Jag håller med om allt du skriver till 110 %. men det är inte lätt att få något gjort när man inte ens får svar på sina skrivelser till klubben. Jag har nu 2 gånger skickat in att jag tycker de försämrat hemsidan med valphänvisningen, förut kunde man direkt se om tiken hade arbetsmeriter , nu måste man söka på varje kennel för att se vad det är för tik. Jag får inte ens ett svar på det.

  37. Peggy Westerlund

    Förbaskat bra skrivet! Detta kan appliceras på många andra raser och inte bara schäfern. Det är dags att utställningsanhängarna 8och aktiva inom rasklubbarna) börjar fundera ordentligt på vad de sysslar med i samtliga arbetande hundraser!
    mvh PW

  38. Nina

    Riktigt,riktigt bra skrivet!
    Tyvärr är det ju den bistra sanningen,men nog ska vi,om vi hjälps åt kunna bevara världens bästa ras så som den var tänkt!

  39. Björn R

    Kan bara instämma med samtliga andra kommentarer. Du säger vad många tänkt och tänker, men få gör något åt. Håller med om att det är dags att stå upp för dessa utställningsgalningar och göra allt för att bevara världens bästa hundras innan det är för sent. Frågan är bara hur…….

  40. Mycket bra skrivet Reino. Jag var med i ”brytpunkten” under 80-talet då det fortfarande fanns schäfrar som tävlade SM i bruks och fick en 1:a eller rentav Cert på utställning. Den tiden är förbi. Exteriörkennlar parar inte sina tikar med hanar från arbetslinjer. Och vi bruksschäferuppfödare letar inte våra avelsdjur hos exteriörkennlarna. I min värld är rasen i praktiken redan uppdelad.

  41. Ellinore

    Om man är folkskygg är det alldeles ypperligt att ha en schäfer nu för tiden, för man blir garanterat lämnad ifred.. 😉

    Självklart blir man förtvivlad när man läser detta och personligen vill man hjälpa till att förändra, men hur?

  42. conny andersson

    Så jävla sannt som du skriver Reino !!!! Bör nog börga att rensa ut hela jävla Svensk Schäferhunds Styrelse, nytt tänkande, om det inte är för sent för att rädda schäfern!!!

  43. Otroligt bra skrivet!!!

  44. Christina C

    Tack för engagemanget i frågan! Hoppas nu att det räcker hela vägen in i mål! Uppslutningen i frågan nu är oerhört viktig och att få fram samarbete för alla som älskar rasen schäfer. Lycka till. Min respekt!/Kicki C

  45. Linus

    Fantastiskt Reino, mycket bra synpunkter och bra skrivet. För att förändra och ta obekväma beslut krävs mod. Och frågan är vilka som har det…

  46. Joakim

    Bra skrivet och tyvärr så har du rätt i mkt. Bra om detta kan komma upp på dagordningen inom Schäfer världen.

  47. Susanne & Affra

    Så jäklar bra skrivet, Reino! Du har verkligen lyckats ”sätta pricken över i:et” och tydligt förklarat schäferhundens verklighet för oss och nu måste vi alla inom brukshundklubbar, övriga hundrelaterade organisationer, privatpersoner som vill ha schäfern kvar som en arbetande brukshund omgående hjälpas åt för att sätta gränserna hur vi vill ha schäfern i framtiden.

    Dessutom måste vi hjälpas åt att upplysa alla stackars valpköpare vad en seriös uppfödare innebär och vad för krav man kan ställa på dom.
    Tycker oerhört synd om alla valpköpare som tror sig köpa en frisk och sund schäfervalp från en seriös uppfödare för dyra pengar och som kanske måste avliva sin hund alldeles för tidigt för att den har så dåliga leder eller kanske rent ut sagt är så kass i sin mentalitet att den mår dåligt av att leva.
    Tyvärr är det inte uppfödaren som lider i en sådan här situation utan det är alltid den tredje part, dvs valpköparen som fäst sig vid sin hund och måste ta det tråkiga beslutet att se till att sin fyrbenta vän får somna in.

    Nä, det är nog dags att vi alla tar vårt ansvar och sätter ner foten där den ska vara och börjar jobba för schäfern som bruksras.
    Vad kan vi göra här och nu för att hjälpa till?

  48. Sofia

    Mycket bra Reino! Det krävs någon som du för att klara att vända den där skutan.
    Liknande problematik stod retrieveruppfödningen inför, för 10 år sedan. Det var då Svenskt JakthundsRegister startades, http://www.sjr.nu. Det kanske är nu det är dags för BruksHundsRegistret!

  49. Kan inte annat än hålla med Hasse.
    Ett trist faktum är att för få står vid länspumparna på Titanic. AfS vill ha en utställningsbar sällskapshund. Det är åt h-vete.

  50. Herre Gud Oskarsson, jag är djupt imponerad. Skrämmande klarsynt skrivet. Synd att inte detta har blivit satt på pränt tidigare.

Leave a Comment