Kejsarens nya kläder

Ni känner väl alla till HC Andersens saga som egentligen är en sedelärande berättelse om ett hierarkiskt system där det är enklare att låtsas som man inte ser än att ifrågasätta och tala klarspråk.Jag har nu nått fram till den punkt där jag inte längre  kan tiga om det kollektiva ansvar vi alla har för schäferns framtid. Jag kan inte stillatigandes se på när Herr Ordförande och övriga i schäferhundklubbens styrelse uppträder som om de uträttar storartade insatser för bruksrasen schäfer när de i själva verket lägger grunden för en utveckling som urholkar alla de ursprungliga egenskaper som lagt grunden till schäferns storhet som arbetande ras.
Jag är mycket glad för all den respons jag fått angående min skrivelse. Ibland är det lätt att framföra kritik och man kan ha många olika åsikter om saker och ting. Som vi alla vet är det lätt att att spela fotboll från läktarplats, men sanningen är den att det gått alldeles för många år när inget väsentligt uträttats. År efter år av urvattnat styrelsearbete. Styrelse efter styrelse har följt regeln” minsta motståndets lag.” Låt oss en gång för alla slå fast att det som borde vara en självklarhet , ett rättesnöre en ledstjärna inte efterföljs av majoriteten av våra medlemmar. Man följer inte schäferns rasstandard.

Åtgärd nummer ett : Alla schäferuppfödare måste följa rasstandarden. Låt oss med öppenhet och ärlighet redovisa våra strävanden och resultat inom aveln. Det finns ingen uppfödare som inte misslyckas ibland, men även misslyckanden skall redovisas. Den nuvarande statistiken visar att förkrossande många fullständigt struntar i att följa RAS rekommendationer. Vår organisation schäferhundklubben måste vara den som följer upp och ser till att kraven efterlevs.

Åtgärd nummer två: När det gäller RAS ersätt rekommendationer med krav så att målsättning kan bli verklighet. Höj kraven på uppfödare på så vis kommer lata, oengagerade,okunniga uppfödare inse att de inte platsar i schäferhundklubben.

Åtgärd nummer tre: Skärpta bestämmelser gällande MH- beskrivning och HD/ED- röntgen.Krav gällande MH-beskrivning och HD/ED röntgen som skall omfatta hela kullar. Sälj era valpar med tydlig konsumentupplysning till rätt personer så får ni engagerade och seriösa valpköpare som gärna MH-beskriver och röntgar sina hundar. Vi behöver en öppen och ärlig dokumentation om hälsa HD, ED och ryggar. Vi ska ha klart för oss att utställningskennlarna är en stor anledning till att vår ras har en försämrad mentalitet men i sanningens namn måste sägas att det också finns personer som varken lyckats på bruks eller utställningssidan ,skrupelfria människor som bara är ute efter att tjäna pengar.

Åtgärd nummer fyra: Inför hälsodeklaration.

Låt mig nu än en gång citera vår ordförandes rader i schäferhundklubbens tidning ( nr2 2011) ”för schäferhundsklubbens överlevnad måste vi få igång ett mycket intensifierat arbete i distriktet samt på lokalnivå. På lokalnivå har vi största möjligheten att ta emot nya medlemmar och hjälpa till så att dom får ett meningsfullt medlemskap.” Vilka nya medlemmar herr Ordförande?Vi har inga horder av folk som köar till våra lokalklubbar.Vi blir inte nerringda av entusiastiska schäferägare som ivrigt väntar på att få ta del av våra aktiviteter. Verkligheten är nämligen herr Ordförande att färre och färre presumtiva hundägare väljer vår ras.Den minskar i popularitet sedan ett antal år tillbaka trots Era idoga försök att marknadsanpassa den för de talrika skaror som trivs bäst i” Mellanmjölkens land” och saluföra den som en loj och klappvänlig sällskapshund. Men till och med utställningsfolket märker av ett minskat intresse, för 15-20 år sedan var det inga ovanligheter med ett par hundra anmälda hundar på en utställning något man inte är i närheten av idag. Om inte herr Ordförande och nuvarande styrelse lyssnar på den kritik som ett växande antal medlemmar för fram måste vi dela på oss.

Åtgärd nummer fem: Nybildande av en alternativ intresseorganisation som på allvar tar upp kampen mot den usla schäferaveln som på sina håll bedrivs i vårt land. SBS i all ära,men ni skjutit med för lös ammunition,ingen genomgripande förändring har skett. Vi behöver en massiv informationskampanj om vad som pågår.Vad vi har för målsättning och vart vi är på väg. Redovisning av MH-statistik och redogörelse i press och media om vad vi vill förändra och varför. Samarbete och samverkan med andra bruksrasers intresseföreningar med en liknande problematik som vår. Med tålamod urholkar droppen stenen.Låt oss med noggrannhet och seriösa visioner som är verklighetsförankrade diskutera det fortsatta avelsarbetet och schäferns framtid. Jag har mailat min artikel till vår Ordförande. Jag väntar med spänning på svar. Jag har ett ärligt uppsåt, herr Ordförande.Hoppet är det sista som överger människan. Mitt hopp herr Ordföranden grundar sig i att Du och din styrelse skall övervinna Er rädsla för ett öppet debattklimat. Det är nämligen så herr Ordföranden att det skulle gynna dig och din styrelse och öka er trovärdighet om ni vidtog åtgärder för en förändring. Annars återstår tyvärr bara för mig att konstatera att KEJSAREN ÄR NAKEN.
Reino Oskarsson

29 Thoughts to “Inlägg 2 i debatten ”Dags att ta strid””

  1. Ante

    Ang röntgen, eller brist på röntgen, måste man få till ett slut på ofoget med att man röntgar men sen när veterinären uttalar sig om att det inte är fritt så skickar man inte in plåtarna för officiell avläsning. Blir det ingen officiell avläsning så finns det ju inte i registret och således inte som ”fel” i statistiken. När jag kollar kullstatistik så räknar jag alltid oröntgade som ledfel.

    Även om veterinärer inte ”får” uttala sig om röntgenresultat så görs det ändå såklart, vem ska kontrollera det?

  2. Kennel_Entre

    Schäferhundklubben måste bli bättre med att hjälpa och stötta sina medlemmar i synnerhet uppfödarna. MH är ett av de bästa verktygen vi uppfödare har för att utvärdera vår avel och kullen. Personligen skulle jag gärna se fler egenskaper som miljö, viljan att använda näsan osv. Det borde ligga i klubbens intresse att anordna MH för sina uppfödare. Givetvis måste vi uppfödare hjälpa till. Neråt landet finns ett antal MH planerade men som i mitt fall i Stockholmsområdet med omnejd finns inte några MH planerade på klubbens hemsida under 2011! Märkligt med tanke på att SBK hänvisar oss som vill beskriva en kull till rasklubben.Hemsidan är rörig och svårnavigerad. Var/vem tar jag kontakt med om jag vill fråga om t.ex MH beskrivning? Jag kan inte se det på hemsidan. Vem är RUS ansvarig?

    Har skrivit ett antal mail till dåvarande ordförande och några till i styrelsen när den numer rikskända kullen Malle/Schäfer gjordes med anledning av att Schäfern var så sjuk och dålig. Då jag gång på gång frågade hur klubben ställde sig inför detta påstående. INGEN FRÅN den dåvarande STYRELSEN kunde bemöda sig med att svara mig?!

    De flesta föreningar drivs ideellt och de flesta har arbeten, familj egna hundar och så vidare men åtar man sig ett uppdrag att verka för Schäferns bästa så bör nog Schäferhundklubben ta till sig av kritiken som framförs.

  3. Marcella

    Håller verkligen med i det som skrivits, stora APPLÅDER. Jag har varit och tittat på flera appelltävlingar nu under våren och det har varit blandade raser med som deltagare. Ett fåtal av dem har varit schäfer, men tyvärr gjorde de ingen bra reklam för ”världens bästa brukshund”. De kliades utanför plan och under själva momenten och det fanns ingen arbetslust alls. Jag blir gråtfärdig över dessa stackars hundar som är helt tomma i blicken och helt avsaknad av arbetslust. Jo, jag tycker synd om dem, tror tyvärr att de skulle ha det bättre som rena sällskapshundar och slippa harva runt på en plan. Jag tycker också synd om ägarna, som kanske har sin första hund. Det är tragiskt att se dessa hundar, och jag förstår de personer som väljer att köpa en annan ras om det är det här de får se.

  4. Om man vänder på diskussionen och undrar:
    Varför vill en del inte få till en delning?
    Eftersom en del påstår att det här med uppfödning är ideelt så borde det vara helt ok med en delning för de som har de åsikterna.
    De som försöker o leva på uppfödning kan fortsätta och arbeta på rasens, rasstandard och höja mentaliteten på både hundar och valpköpare på rejäla brukshundar.
    Som sagt, varför är en del emot delningen??/Tomas

  5. Katlamammzen

    Anser att problemanalysen är helt korrekt.
    Åtgärdspunkterna är vettiga, men tyvärr med den svaga punkten att det inte går att tvinga valpköpare till att verkligen genomföra ”sin” bit i ansvaret för avelsutvärderingen (MH, röntgen). Sedan har vi ju problematiken med vad säger ett MH egentligen – och hur använder man det bäst….. Skall man gallra bort alla hundar ur aveln som fått vissa siffror på vissa moment (eller som har kullsyskon som fått det), eller hur skall vi göra? Utveckla gärna med konkret förslag hur man kan få ut av MH som verktyg.
    Sedan map AFS/SBS. Gillar inte heller AFS organisationen eller vad de gör ”för” rasen. Rentav en katastrof, helt enig. Anser däremot att detta onda måste bekämpas inifrån. Inte genom en missnöjesförening som sätter sig vid sidan av. 90% av schäferuppfödarna varkar ju vara exteriörnördar (varför valde de våran ras; kunde de inte valt något annat?). Problemet i en förening är att majoriteten beslutar. Så vad AFS styrelse måste göra är att övertyga denna stora massa av medlemmarna om att det är dags för en kursändring. Och svänga om skutan. Men tyvärr verkar det inte i dagsläget som om man tänkte i de banorna.
    Ett annat problem med att ställa sig vid sidan om AFS/SBK/SKK i någon annan förening är ju att men då inte ha tillgång till de officiella provformerna längre. En nackdel som vi som har schäfern som tränings/tävlingskompis INTE är beredda att ta.

  6. Jag sammanfattade Reino Oskarssons kåseri under nytt tema ”Dags att enas om.”;
    1. Följ rasstandarden med fokus på mentalitet,
    2. Höj kraven rasens uppfödare,
    3. Skärp uppföljning MH/MT och ED/HD till hela kullar,
    4. Inför hälsodeklaration.

    Om jag försöker koka ner Fredriks Steens(FS) svar på tio A4-sidor skulle de kunna sammanfattas:
    FS genomför sin analys av schäfern utifrån följande disposition; allmänt, hälsa, mentalitet, exteriör.
    1. Egenskaperna på en bra schäfer varierar med vilka uppgifter den är anskaffad att lösa. Hundens mentalitet bör intressera oss mer än exteriören.
    2.Polisen har svårt att hitta hundar. Skälen är halverad uppfödning och anpassade hundar till övriga köpares önskemål.
    3. Schäferns hälsa är inte sämre än hos andra raser även om vissa problem finns. Det går inte att utesluta att vissa svaghetstecken hos hunden hänger samman med dagens livsstil med bristande motion och naturlig fysiskträng för hunden. Att ständigt ligga i bilen och i villor, rastgårdar eller lägenheter stärker inte hundhälsan.
    4. I slutorden till sitt kåseri sammanfattar FS. Egenskaperna en bra hund behöver varierar med hundens framtida uppgift. Det finns inga vinster med att dela upp rasen. Schäfer skall vara en bred ras som kan erbjuda sin ägare en bred inriktning. Lägg det åt sidan som inte intresserar dig.

    Sammanfattning: Enligt min mening finns det mer som förenar RO och FS än vad som skiljer. Det tycker jag är värt att ta fasta på. Att starta en framtida samverkan med det som förenar för att därefter hitta en gemensam lösning på det som skiljer är en tilltalande modell för min del.
    Detta förutsätter att alla är överens om att något behöver göras. Att nöja sig med att var och en får lösa sitt och man går åt var sitt håll vore trist.
    (utdrag ur min blogg 2011-05-09)

  7. Katalee Hellman

    Hoppsan, Heysan!
    Här en ”gammal” hundtjej som inte varit aktiv inom klubbarna sen 15-20år tillbaks.
    Intresset har och är dock fortfarande stort.
    Jag blir riktigt illa berörd när jag läser och ser vad som händer (nte händer) med vår fina ras. Följer läget inne på Facebook och hamnade här.
    Just nu utan hund, men letar. Vill inte låta den dystra läsningen få mig att byta ras.
    Finns ett ordspråk jag gillar:
    TILLSAMMANS
    ÄR VI STARKA!

  8. Kennel_Entre

    ”SBS i all ära,men ni skjutit med för lös ammunition,ingen genomgripande förändring har skett”.
    Säkert är kritiken befogad men det är inte så självklart att driva en intresseförening som inte har någon beslutande rätt. SBS står inte högt i kurs hos Svensk Schäferhundklubb, SKK eller SBK. SBS får exempelvis inte annonsera hos SBK. Medlemmar/kennlar med förtroende uppdrag i ovanstående avkrävs intyg som verifierar och som styrker deras avgång från SBS om de vill sitta kvar i förtroendeuppdrag.
    Det du Reino, har som förslag för oss bruksuppfödare är i stort sett redan det som finns hos SBS. Vi välkomnar alla som stöder bruksschäfern att komma med i SBS och göra sin röst hörd och göra skillnad.
    Välkommna!
    Marina Westling, ledamot i SBS.

  9. Hej igen….. Nu har jag skrivit ett blogginlägg i ämnet oxå. Reino titta på det!

  10. Nu har jag läst igenom hela Fredrik Steens artikel o håller ännu mera med dig Reino. Du behövs ännu mera efter den artikeln!!
    Stå på dig!!

  11. Tja Reino. Intressant läsning även om jag som vanligt inte håller med dig om allt 😉 Sen är det synd tycker jag att man blandar ihop modprov på SSM med annat osv..

    Jag har gjort en analys av Schäferhunden. Även om du säkert inte håller med mig i allt så tror jag du skulle vara intresserad av att läsa den. Den finns på http://www.fredriksteen.se

    Vi syns o hörs / F

  12. Hej igen!
    Eftersom min dator nu släpper in mig på Hedeforsens sajt har jag suttit och läst igenom alla de 58 kommentarerna till första inlägget.
    Det är så tydligt att även om de flesta är schäferfolk, så säger kommentarerna från folk med andra raser samma sak.
    Den alltmer extrema exteriöraveln ÄTER UPP VÅRA RASERS INSIDA. Personligen har jag börjat misstänka att om den här utvecklingen fortsätter, så har vi inte så mycket renrasigt kvar om 25 år eller så ute bland vanlig allmänhet. Vettigt folk kommer att föredra blandras. Om en familj vill ha en glad, aktiv, frisk kompis/träningskamrat med normal byggnad/pälsmängd/ögonstorlek – varför betala 14 000 för en hund med knallkonstig bakkroppsutformning, alternativt mycket päls men lite mod och kommaliknande ögonöppningar? När man kan få det man letar efter för en tredjedel av priset på Blocket?

    Detta händer ju redan. Men om alla vi som vill samma sak med våra resp raser – att de ska ha sin hälsa och användbarhet kvar – om vi går ihop, då kan vi åstadkomma en förändring.

  13. Jad stöder dig hur det än går. Om det inte det går att samarbeta med Svenska Schäferhundklubben eller omorganisera Svensk Brukschäfer, så får vi bilda en helt ny rasorganisation för Svensk Bruksschäfer. Med hjälp utav dina kunskaper och kraft skall det nog gå.

  14. BRAVO!

    Utmärkta förslag, som borde gälla för fler raser än schäfer. Något som jag har funderat mycket över på senare år är detta:

    För i första hand brukshundsraserna borde det finnas ett licenskrav på uppfödarna. För att ö h t få lov att föda upp bruksraser -reggade eller oreggade – måste man kunna visa upp en licens och inte en från SKK eller SBK, utan från Länsstyrelserna runtom i landet.
    För att få licens krävs att man kan visa att
    1)man förstår rasens bakgrund, syfte och potential plus 2)man har åtminstone grundläggande kunskaper i normal hundanatomi och hundhälsa
    2)man följer resp RAS och det krävs, inte bara rekommenderas, att avelsdjuren har godtagbart MH plus dito hälsotester
    3)man har en lista på intresserade valpköpare som fattar rasens potential – d v s hur aktiv, krävande och duglig den kan vara och sett från andra sidan hur svårhanterbar och potentiellt farlig den kan vara i orätta händer; och som förbinder sig att utbilda på basnivå, röntga och MH-beskriva.

    Jag tror att detta kanske är mindre orealistiskt än det ser ut idag. Ett par mediedrev till om attacker mot joggare eller barn och vi har ett rasförbud runt hörnet. Ett licenskrav skulle vi med lätthet få ett antal politiker intresserade av!

    Vi är många inom olika raser som ser samma sak som Reino och andra som skriver här – raserna blir alltmer olika varandra exteriört och alltmer extrema, i takt med att de inre egenskaperna slätas ut och blir allt mera lika.
    Alla vi som vill att renrasiga hundar ska stå för något, att stamboken ska betyda något annat än en logga som ska implementeras på en marknad, vi har en chans att få hejd på utarmningen av våra raser och att möta den snabbväxande blandrasaveln. Om vi gör något snart!

  15. Det minsta vi idag behöver är en ytterligare uppdelning i olika fraktioner inom schäferrasen. Schäferhundklubben är den förening som är ”SBK’s avelsavdelning för schäfer” och det är där vi kan och skall påverka. Samverka för förbättring !

  16. Bengt o Bjuck

    Jösses, bra skrivet. Det enda jag vill ändra på är när du säger HERR ordförande… det stavas FRU ordförande. Rätt skall vara rätt.
    Bengt Rundberg

  17. KANON…Det borde även gälla min andra favvoras… (som du inte e så glad i hehehehe)
    Belgarna 😉
    Skämt å sido – ALLA och speciellt BRUKSRASER!

    Kanonskrift!

    Jannike Schander

  18. Susanne & Affrra

    Har inte mycket att tillägga,men det är väldigt bra skrivet, Reino!
    Det behövs en sådan som dig som vågar stå upp för sina åsikter och ta diskussionen. Tror på att det ska till en styrelse centralt i AFS som vet hur en brukshund ska vara. I en sådan styrelse bör det sitta styrelsemedlemmar som både har stor kompetens inom mentalitet, bruksarbete och exteriört för då finns ju alla viktiga komponenter samlade, samt att höja kraven för att registrera avkomma för uppfödare.

    När det gäller nya MT att den liknar en L-test så kan vi väl bara konstatera att en brukshund ska väl kunna gripa, kampa, slita o dra på olika avstånd utan tidigare erfarenheter. Klart man påverkar sin nya lilla valp med föremålslekar mm, men det handlar ju mer att utveckla medfödda beteenden, anser jag.
    Jag har varit med att testa hundar som aldrig kampat i en trasa hos fodervärden, men har ett bra genetiskt gripande och en bra utvecklad kamp som är medfödd. Då tycker jag nog att man som uppfödare har lyckats med den delen.
    En gång ”klippare” är alltid en ”klippare”, en ”nypare” förblir alltid en ”nypare”, men med träning kan man förbättra detta gripande är något som man fått inpräntat i huvudet av bla Sven Järverud.
    Nä, vi är nog många som stöttar dig, Reino, men sedan kan man bara hoppas att lika många är beredda att hugga tag i föreningens arbete när det behövs 😉

  19. Ytterliggare en mycket bra artikel | Bruksschäfer

    […] https://www.hedeforsen.se/?p=8818 […]

  20. Bra Reino, då avvaktar vi svaret från AFS ledning.
    För att få rättelse i leden så bör åsikterna även nå fram till paraplyorganisationen SBK som är överordnad Schäferhundklubben. Schäferns tillbakagång är i hög grad kopplat till att specialprov, lydnadsmoment och mental prövning under många år har avpassats till diverse udda raser och rena sällskapshundar. Med utslagsgivande bruksmoment och bedömningsanvisningar som inte ensidigt gynnar lätta snabba raser skulle schäfern snabbt återta tronen som den bästa brukshunden. En sak till!! Samma personer bör begränsa sig och inte belasta utrymmet med ständigt återkommande svarsinlägg till varandra. Pladder kan avhandlas på forumen vovve och aktivhund istället.

  21. Hettex

    Jag för min del ser det som meningslöst att söka samarbete med en part (AfS) som inte är intresserad av något sammarbete alls. Då är det bättre att gå sin egen väg som vi som gått till SBS. Om detta inte räcker till kan vi verka för att skapa vår egen rasklubb. I praktiken delar vi då Schäfer rasen vilket jag välkomnar.

  22. Det var som………jag håller med dig, igen !
    För 15 år sedan övervägde jag att lämna schäferhundklubben.
    Som uppfödare ansåg jag dock att jag måste ta ett ansvar för ”min” ras.
    Det gör man inte genom att stå utanför och klaga.
    15 år senare kan jag konstatera att jag inte lyckats nå fram. De som kunde
    hjälp till gick till SBS. Kvar blev de som vill ha klappvänliga låtsasschäfrar.
    Undra på att det ser ut som det gör.
    Om alla som värnar om schäferhunden går med i schäferhundklubben NU, och engagerar sig i att föreslå vettigt folk till styrelsen så kanske det finns hopp ?

  23. Stine

    Att det inte står horder av folk och vill gå med i Schäferhundklubben är då helt sant. Det minskade registreringsantalet tror jag dock inte är det största problemet. (Personligen ser jag minskad popularitet som något bra. Det betyder att schäferrasen kanske slipper en hel del valpköpare som väljer ras efter ”mode” och popularitet, och att det som väljer att köpa schäfer verkligen har gjort ett noga övervägt val av ras.) Efter att ha varit ”på insidan” i Schäferhundklubben så kan jag se flera skäl till varför medlemsantalet tryter. Ett stort skäl är att det saknas aktiviteter för alla ”vanliga” schäferägare. Schäferhundklubbens verksamhet är otroligt inriktad på utställning och i viss mån IPO, de som ägnar sig åt andra hundsporter får inte ut något av sitt medlemskap i Schäferhundklubben. Att föreningen dessutom är full med medlemar som ägnar extremt stor tid åt att ”pissa revir” främjar inte heller engagemanget hos nya medlemmar….. Jag är uppfostrad att vill man ha förändring så får man försöka jobba på det och inte bara sitta och klaga. Men när det inte är roligt och man bara kör huvudet i väggen så gör nog många som jag och ”röstar med fötterna”. Hoppas att det finns entusiaster där ute som har engagemang och ork att vända skutan, då lovar jag att tassa tebax och ge er mitt stöd!
    /Stine

  24. Hettex

    ”Peggy Westerlund” Schäfer är en bra hund om man hittar rätt. Den enda nackdelen är att de hårar rätt så mkt periodvis när de inte bara hårar lite.

  25. Hettex

    En annan sak att arbeta för är om de kennlar som har en klar tjänsteinriktning i sin uppfödning vill samarbeta under samma ”tak” som de som har en mer inriktning mot tävling i SBS. Alternativt att ”tjänste” har en separat förening. Men att dessa 2 har ett nära samarbete. Jag tror inte att det är mödan värt att söka samarbete med AfS längre. De har under en mkt lång tid visat att de är inte intresserad att följa rasstandarden vad gäller mentalitet, drifter samt exteriör.

  26. Peggy Westerlund

    Ja, jag fortsätter att göra tummen upp trots att jag inte har schäfer själv. Har ju dock figurerat en och annan av sådan ras i hemmet förr,.. och vem vet, den dagen man vill ha en ny schäfer i hemmet så är det tacksamt med folk som slåss för att bevara rasen som den utmärkta brukshund den egentligen ska vara och fortfarande är, även om den är det i minskat antal generellt sett på senare år.

  27. Hettex

    En fundering jag har är om verkligen den nya MT utformning är genetiskt fastställt? Jag tycker att den är en kombination med inslag av en lämplighets test. Som exempel så tror jag att en tränad hund är bra mkt mer förberedd än en otränad. Och vad får man fram då. Jag menar inte att det finns de som tränar för MT. Men en skyddstänad hund är bra mkt mer förberedd än en hund som sålts till en som inte tränat spesielt av olika anledningar. Går det att få till en kvallitets säkring på Mh / Mt? Det finns många led som går att titta på där och själva testet som sådant är en av dessa. Vet vi idag att själva testet är genetiskt klarlagt så det inte bara handlar om en tränad hund? I slutändan blir det sämre valpar som levereras om inte testerna är genetiskt säkerställda där man kan få just föräldrarnas bra gener att föras över till valparna. För vi vet ju vid det här laget att träningsresultat inte gör det.

  28. Bra Reino!
    Det kommer säkert att komma kommentarer som att ”det är försent eller det kommer inte att hjälpa vad folk säger!”
    Men om de som tror på att schäfern ska vara en brukshund med bruksegenskaper jobbar, informerar och upplyser, så kommer nyschäferköpare välja en schäfer med bruksegenskaper, en som kan gå högervarv oxå;O)
    Och om fler efterfrågar en schäfer med bruksegenskaper, så kommer den schäfern automatiskt bli den som återtar ledningen!
    Jag står bakom (Vid sidan) dig Reino!
    /Tomas

    Ge lite tips på vad vi som vill ha en riktig schäfer kan bidra med, vi är många!

  29. Låt oss hoppas att detta åtgärdsprogram i fem punkter hjälper. Inga revolutionerande punkter men just detta att en respekterad person reagerar mot den förflackning som skett av schäferhunden.
    Under många år har man kunnat läsa hur Hans Lundgren (Hasseman’s) reagerat mot utvecklingen. Det visar sig att Hasse på ålderns höst fått rätt samtidigt som inte många under åren stött de ilskna uttalandena.
    Om man hållit fast vid vad som varit ursprungstanken Schäfern en ras för tjänst så hade vi sluppit den utveckling vi har bakom oss. En hund som skall passa till allt.
    1 – Följ rasstandarden (hur skall den mentala förflackningen hejdas?)
    2 – Höj kraven på våra uppfödare.
    3 – Skärp uppföljning MH/MT och ED/HD (mentalitet och leder) till hela kullar.
    4 – Inför hälsodeklaration.
    5 – OM inte AfS antar budet – organiseras ny intresseorganisation som tar problemen på allvar.
    Bra ”skallat – morrat – skallat” Oskarsson! Nu återstår det att se om vi kommer från ord till handling.
    StenS.

Leave a Comment