Den talande tystnadens taktik

Det är nu 8 dagar sedan jag skickade min skrivelse till ordföranden för schäferhundklubben. Han är mycket tyst. Den nuvarande styrelsen är mycket tyst. Herr ordförande om du tror att du kan tiga ihjäl min skrivelse så tror jag att du har fel .Tiden är min bundsförvant.Till och med i de mest totalitära diktaturer sipprar sanningen till slut ut. Jag hoppas att det inte är Fredrik Steen som är ditt sändebud.

Men Fredde jag är inte förvånad över dina tankegångar eftersom du själv suttit i centralstyrelsen för svensk schäferhundklubb så har du på sätt och vis också medverkat till den negativa utvecklingen. Fredde tyvärr måste jag inledningsvis konstatera att stora stycken i din text är rena blindskriften för mig.Jag förstår helt enkelt inte vad du vill ha sagt.Några punkter har jag dock lyckats koda och kan då konstatera att en sak kan vi vara helt klara över, vi står väldigt långt ifrån varandra när det gäller synen på bruksrasen schäfer.Innan du gick ut och försvarade den här smörjan som dom flesta schäferuppfödare håller på med borde du gjort en skarpsinnigare analys.Du menar alltså på fullt allvar att det endast handlar om någon enstaka uppfödare som inte följer regler och föreskrifter. Då måste du antingen vara okunnig och ovetande om verkligheten eller också använder du dig av strutsmentaliteten genom att köra huvudet i sanden och låtsas som att det du inte ser inte finns.
Alla de uppfödare som avlar på föräldradjur med rädslor,dåligt samarbete,dåliga gripanden och låg nyfikenhet kan omöjligt vilja se till schäferns bästa. Du tror väl inte på fullt allvar att seriösa uppfödare med ansvar, moral och etik skulle avla på dålig mentalitet eller direkt sjuka hundar. Däremot finns det oseriösa uppfödare som fullständigt struntar i regler och rekommendationer.
Både du och jag vet att innan vi hade bekämpningsprogram mot armbågar avlades det gladeligen på avelsdjur med armbågsfel. Tittar vi på nuvarande statistik så menar du att det inte har blivit speciellt bättre med åren när det gäller HD.Det är en riktig slutsats och den har sin förklaring i följande faktum nämligen att vi har ett stort antal uppfödare som idag utan några som helst samvetsbetänkligheter använder avelsdjur ur syskongrupper med över 50% HD och ED fel.Det är inte bekämpningsprogrammet mot HD som har brister.Det är uppfödare som inte röntgar hela kullar och använder avelsdjur med hög HD frekvens i den genetiska familjen som brister i sitt uppfödaransvar. Det borde vara en självklarhet att detta är oerhört riskabelt. Det finns skräckexempel där t.ex kullen består av 7 individer varav 6 st varken är röntgade eller MH beskrivna. i andra fall handlar det om avel på individer där flertalet syskon har HD och ED. Listan kan göras hur lång som helst.
Jag vill ge dig en rekommendation, istället för att lägga ner din tid på att försöka att beskriva en schäfer för mig tycker jag att du ska studera fakta . Roa dig med att gå in och studera dom 10 största exteriöruppfödarna i Sverige. Du vet exakt vilka dom är. Titta på deras MH, HD och ED statistik och vilka hanar dom har använt. Gå sedan in och titta på schäferhundklubbens egna statistiklistor.
I schäferhundklubbens tidning nr 6 2010 publicerades listor med hanar med sämre HD statistik än 75 % fria leder, hanar som därför inte kan rekommenderas för avel. En massa rödmarkerade namn på olämpliga avelsdjur. Gå sedan in och studera vilka uppfödare som använder dessa trots att det är varning för både HD och ED. Tag dig då också en titt på MH statistiken och vilka kennlar som har flest röda siffror. Läs sedan på rasstandarden för schäfer. Nyckelorden är tillgänglighet, nyfikenhet, kamp och rädslor. Gå återigen in och titta på utställningskennlarna och titta på deras MH resultat . Drag slutsats av de rödmarkerade momenten.
Fredde min fråga till dig är då följande; är det din ärliga mening att en schäfer ska uppvisa dåligt gripande,liten leklust,dåligt samarbete och stora rädslor. Är det så , gör mig då en tjänst BYT RAS. Jag vill bara påminna dig Fredde om att för några decennier sedan kunde man köpa schäfer av utställningsuppfödare som kunde visa upp ett brett register på exteriör, mentalitet, bruksegenskaper med det är omöjligt idag. Det fanns många kennlar i Sverige som kunde visa den bredden förr. Jag kan nämna en, Pilfalkens kennel, där Einar Karlsson satte mentalitet och bruksegenskaper lika högt som exteriör, så visst går det .Men det är viljan och kunskapen som fattas.
Jag kan också försäkra dig om att jag inte primärt vill dela på Schäferhundklubben. Men jag är heller inte en person som tycker att schäfern ska ha olika utgångslägen. Det är inte jag som blandar äpplen och päron. Jag välkomnar initiativ från exteriörkennlarna att utbilda och arbetsmeritera sina hundar.Jag välkomnar ett vidare engagemang när det gäller MH och MT. Det är inte jag som initialt diskuterat exteriör det är du – jag diskuterar mentalitet och ändå efterlyser du den diskussionen. Fredde nu tar vi det igen,det finns inget motsatsförhållande eller problem med att en uppfödare som gillar exteriör/utställning också kan bruksmeritera sin hund. Problemet däremot Fredde är att MAJORITETEN INTE GÖR DET. Jag påstår inte heller att alla skall styra sin avel mot tjänstehundssektorn. Däremot påstår jag att schäfern är en brukshund. Fredde varför tror du att det blir färre och färre schäfrar i bruksgrenarna? Varför skall vi sänka nivån på bruksproven om vi som du påstår blivit så skickliga dressörer.Jag får inte ihop logiken. Det är inte otur som ger dåliga avelsresultat Fredde utan helt enkelt att som man sår får man skörda. Det kan och ska inte finnas alltför fritt tolkningsutrymme i en rasstandard, för då behöver man ingen rasstandard. Jag upprepar återigen det är de uppfödare som följer den ursprungliga rasstandarden som också lyckas med sin avel.Det är dom som får fram mentalt starka,friska och exteriört godkända hundar. Det handlar inte om slumpen eller tur. Det är resultatet av noggrann planering och seriösa urvalsprinciper av bra föräldradjur med dokumenterad syskonstatus som lägger grunden till deras framgång.
Jag noterar att du filosoferar över evolutionen Fredde på din blogg. Visst ändrar sig saker med tiden men du har missat en viktig poäng. Den moderna hundaveln styrs inte av naturliga urvalsprinciper.Det är inte ”survival of the fittest”. Det är vi människor som styr förändring genom ett extremt selektivt urval inom aveln. En avel som ibland bottnar i osunda värderingar. Skulle vi låta hundarna välja sin egen avelspartner kan vi vara helt övertygade om att naturen raskt skulle ta hand om alla exteriöra och mentala avarter. lndivider i avsaknad av drifter och naturliga instinkter skulle snart gå under. Det skulle inte vara letargiska sömngångare som vinglade omkring på gator och torg utan smidiga ”streetsmarta” individer med skärpta sinnen som styrde och dominerade hela urvalsprocessen. Jag vet att det är ett hypotetiskt resonemang men inte desto mindre en viktig påminnelse av vad vi avlar ”bort” för egenskaper.

Herr ordförande och AFS styrelse.
Den talande tystnadens taktik är en dålig taktik. Den ger tyvärr utrymme åt spekulationer och möjligen förhastade slutsatser.Man kan börja fundera över olika möjliga orsaker till tystnaden.
T ex att
-Du/Ni inte är läskunniga
-Drabbats av handlingsförlamning?
-Är rädda för en öppen diskussion
-Du/Ni saknar den kunskap man bör besitta för en diskussion i ämnet
-Du/ Ni inte företräder alla medlemmar i AFS utan bara en särskild, selekterad skara medlemmar.
-Du herr Ordförande kanske inte är den som styr skutan, kanske det är andra personer som drar i trådarna. 

Det verkar också som du/ni stoppar varje form av kritiska artiklar i schäfertidningen.Censur herr ordförande är ett förhållningssätt man brukar finna i totalitära samhällen.En medlemstidning borde väl spegla alla medlemmars olika åsikter och bevaka frågor kopplade till medlemsskapet.Dragkamp MH                                                                                                  
skrammel MHMoment spöken MH

 Jag har inte startat den här debatten för egen vinnings skull .Jag drivs inte av bitterhet eller ilska. Jag har inte gått omkring de senaste åren med hämndlystnad och agg. Jag har lagt min energi på att avla fram och utbilda mentalt starka schäferhundar.Jag har också lagt min energi på MH och korningsbanorna där jag tillsammans med en tapper skara ideellt arbetande schäfer och hundfantaster genomför beskrivningar och utvärdering av hur det står till med våra bruksrasers mentalitet. Ett arbete som lägger grunden för statistiker och forskare att fortsätta forskning kring hundars mentalitet och arvbarhet av olika egenskaper.
Ett mycket viktigt arbete som borde bemötas med respekt och applåder istället för med skepsis och i vissa fall orättfärdig kritik.
Reino Oskarsson

50 Thoughts to “Dags för strid del 3”

  1. BruksSchäfernsHusse

    Är det någon som kan lägga ut det ordföraren i AfS skrivit?

  2. binge

    Skönt att du äntligen fått ett svar i senaste numret av Schäfertidningen. Men som väntat; goddag yxskaft, ordföranden har inte förstått ngt alls och verkar inte villig att lära heller.

  3. Stefan"Benson"Dahlgren

    Jag har inte ”gömt” mig bakom ngn pseudonym och jag står för allt jag skriver. I 2års tid har det stått Stefan”Benson”Dahlgren under valberedningen på Schäferhundklubbens sida men jag såg nu att man ändrat layout och tagit bort mitt smeknamn Benson som jag nog är mer känd under än Stefan i schäfer sammanhang.

    Som Kattis väl formulerat sig angående förslag till valberedningen så är dette den enda vägen till förändring i vilken klubb man väljer att vara med i.

    Så min förhoppning är nu att all den kraft som lagts ner på denna blogg med inlägg om hur man borde göra osv. förs över till min mail iform av förslag till kandidater som vill driva Schäferhundklubben in i framtiden.

    Så skall vi efter bästa förmåga hantera dessa förslag under förutsättning att de är medlemmar i vår förening.

    Mvh

    Stefan”Benson”Dahlgren, sammankallande i valberedningen i AFS

  4. Marita

    Bra Reino!!!!!!!!! Jag tycker du och Elisabeth är bäst. finns väl ingen som kan det här med schäfer både mentalt och exteriört som ni, och med exteriört menar jag funktionsduglig., för det är vad en rakryggad schäfer är. Det finns det ju dokumenterat rent vetenskapligt. Inte hur snyggt den kan trava i en utställningsring . tack för ordet. Äger en kanon tik från Hedeforsen, som har en otroligt bra mentalitet. Stå på dig Reino.

  5. Valberedningens arbete underlättas väsentligt om alla melemmar i god tid föreslår kandidater till styrelseposterna.
    Ut och ”inventera” vilka lämpliga kandidater som finns i omgivningarna och sätt igång med att övertyga dem om nödvändigheten att ställa upp för schäferrasen.
    När du övertygat dem återstår ”bara” att få dem föreslagna av valberedningen och till sist skall de ”bara” bli valda av av årsmötet också.
    Det är med andra ord hög tid att börja leta efter kandidater.

    Tyvärr är de flesta som är kloka nog för uppgiften också kloka nog att inse att de inte har tiden och orken för det enorma arbete den innebär.
    Pessimist ? Ja, tyvärr.

  6. Katalee Hellman

    Svar till Benson:
    Framträd med ditt rätta namn är du hygglig. Återigen ett dåligt bevis på bristen i Centrala ledningen för Svenska Schäferhundklubben.
    ” Ordning och reda i styrelsen ” har efterlysts alltför länge nu och det är även du införstådd med.

  7. Susanne & Affra

    Börjar med att besvara Katalee angående godkänd/ej godkänd MH.

    MH är en beskrivning av hunden och där har aldrig förekommit någon bedömning av godkänd eller icke godkänd, utan förr hade man genomförd MH med godkänt skott/ej godkänd skott. För att få tävla i bruks så var man tvungen att ha godkänt skott som innebar att krysset satt i ruta 1-3, hade man fått kryss i ruta 4/5 så var man stoppad att få tävla i bruks med sin hund. Idag krävs det inget mer än att hunden ska ha en känd mental status, sen var kryssen sitter tar man ingen hänsyn till för att få tävla, men man bör vara väl insatt i MH:et beskrivning över sin avel som uppfödare, anser jag och då se över var kryssen hamnat för att kunna få en klar bild över sitt avelsresutlat.

    Catrina: Håller fullt o fast med dig i det du skrivit. Detta handlar inte om någon pajkastning utan ren konstruktiv kritik och jag tror det finns många eldsjälar som inte är rädda för att ge ett handtag där det behövs.
    Sedan tror jag det är viktigt att medlemmarna lämnar in önskvärda förslag på personer för nästkommande val av styrelse till valberedningen. Det är ju faktiskt medlemmarna som väljer styrelsen.

  8. Catrina & Soraya

    Som medlem i AFS upplever jag det som oseriöst
    att en person som säger sig sitta i valberedningen i
    schäferhundklubben skriver insinuanta inlägg under
    pseudonym.
    Jag kan i varje fall inte finna någon person med namnet Benson
    som ingår i valberedningen.
    Du har fått ett förtroendeuppdrag, förvalta det väl!
    Du säger att man inte kan förändra saker genom att ”kasta paj ” i en blogg.
    Där håller jag med dig men vill gärna tillägga att förändringar sker när
    rakryggade människor vågar stå för sina åsikter och gå från ord till handling.
    Där är Reino Oskarsson ett föredöme.

  9. Jonas

    Det är valberedningen som föreslår de som skall sitta i styrelse som därefter röstas in av de som är på årsmötet. Om det finns ca 80% ”exteriör kennlar” och 20% ”Bruks kennlar” och vi dessutom inte har samma ideal vad vi menar med ”vacker” så säger det sig själv att ”bruks” kommer att ha svårt att få in folk på de olika posterna i AfS. Därför är det av mkt stor vikt att de som föreslås av valberedningen och senare röstas in i AfS har den helhets syn på vår Schäfer så att funktionell exteriör, drifter, friskhet och mentalitet får samma värde. Därför är valberedningens ”beslut” att föreslå de olika personerna det absolut viktigaste beslutet som gör det AfS blir till.

  10. Benson

    Katalee!

    Vill bara klargöra att valberedningen inte sitter i ngn styrelse och fattar beslut, men jag ser fram emot dina förslag på förändringar till nästa årsmöte.

    Så det enligt din mening blir ordning & reda i styrelsen så arbetet för en frisk och vacker Schäferhund tar fart.

    MVH
    Benson

  11. Jonas

    Ser jag att AfS i praktiken tillämpar ett lika värde vad gäller funktionell exteriör, drifter och mentalitet så kommer jag att söka inträde i AfS. Som jag ser det så har inte detta fungerat i praktiken då ”exteriören” fått en för stor platts i AfS. Man kan fundera varför denna ”delning” ägt rum då vi som har den så kallade ”bruks” Schäfern hela tiden hållit fast vid den typ som var från 1900 till ca 1960 talet fram till nu 2011.

  12. Katalee Hellman

    Svar till Benson:
    Hey och trevligt du hörde av dig.
    Personligen tycker jag våra åsikter om erat arbete i styrelsen bygger på ren fakta.
    Man reagerar negativt när en styrelse inte bemöter sina medlemmar på det sätt den ska.
    Ni är, och har varit under alltför lång tid, alldeles för lama, och det är ett påstående jag står för och ingen ”pajkastning”.
    Kan hålla med dig om en sak och det är att ett aktivt deltagande ute på klubbarna är en viktig faktor, men ni som styrelse måste då också ta våra önskemål och åsikter på allvar. Ni behöver också delta i arbetet med att behålla schäfern som den brukshund den i grund och botten är och ska vara.

  13. Benson

    Hej!

    Har följt denna debatt och kan konstatera att mitt jobb i schäferhundklubbens valberedningen kommer bli oerhört enkelt detta år. För det är väl ändå så att alla ni med åsikter på styrelsens arbete tänker påverka detta genom att ställa upp för val till nästa år??? Så att ni får till de förändringar som ni inte tycker sker idag och inte skett på låååång tid.

    Som sagt ni är välkommna med er kandidatur eller förslag på kandidater som kan axla denna ”lätta” uppgift att driva schäferrasen & schäferklubben framåt.

    En sak är tämligen säker, och det är att det kommer inte ske någon förändring genom att kasta paj i en blogg. Förändring sker genom aktivt deltagande i schäferklubbens lokal klubbar & distrikt för att där igenom påverka centralstyrelsen.

    Stay Safe!

  14. Katalee Hellman

    Apropå MH:et, där ”Känd Mentalstatus” verkar vara ok för många..
    Varför togs ”Godkänd/Ej godkänd” bort??
    Antingen klarar hunden provet eller så gör den det inte.

  15. Christer & Zigge

    Detta ”fenomen” hur mänskligheten är, är ingen nyhet. Och det är inte bara hos Schäfer vänner ”som det är som det är” människor emellan. På sin tid försökte en man med namnet Jesus komma tillrätta med detta problem, men som jag ser det så har han misslyckats. Det är många krig som utspelats efter hans död, stora som små. Det är möjligt att RO lyckas bättre:-))) Att få till en fungerande AfS kan vara nog så svårt tror jag. Men jag hoppas i alla fall på att AfS kommer att behandla exteriör, drifter och mentalitet med samma värde i framtiden. Då kommer jag att ansöka om medlemsskap i AfS.

  16. Reino Oskarssons uppmaning till strid borde handlat om schäferägares uppträdande. Hundarna har klarat sig sedan 1975 och klarar sig säkert i framtiden också. Den svaga punkten är DU och JAG.

  17. Christer & Zigge

    Hej Eva
    Jag tror som du att nyckeln till framgång heter samarbete. Och jag är övertygad att om alla som vill se en förbättring tillstånd inom sin ras kunde / ville samarbeta, både inom rasen men även mellan bruks raserna. Då tror jag vi skulle kunna skörda framgångar för den bruks ras vi arbetar med, och då oavsett vilka bruks raser vi än må ha. Vad gäller Mh vore det bra med ett godkänt för avel.

  18. Eva

    Jag måste säga att dina artiklar är frukansvärt bra skrivna. Detta hade lika gärna kunnat gällt min ras, Rottweiler. Diskussionerna går hett till ibland på våra forum, och mestadels brukar det sluta i ren pajkastning. Jag delar helt din uppfattning vad det gäller aveln på diskvalificerande fel och utställningsaveln. Framför allt skulle jag vilja ha fram att man ska höja kraven för att överhuvudtaget få registrera valpar. Jag vill ha fram att man får till ett GK eller Icke GK i MH. Inte som idag, att man har en känd mental status. Många är dom som kanske inte ens kan utläsa ett MH-protokoll. Räcker det enbart att ha en känd mental status, så anser många att det är ok att avla. Vi har exakt samma problem i Rottweilern, som du beskriver att ni har i Schäfern. Fortsätt ditt skrivande, förhoppingsvis kanske det kan tillkomma ett samarbete mellan Bruksrasernas klubbar, och att man gemensamt kan sätta press på Sbk och Skk. Det är väl där som dom största bromklossarna sitter. Som sagt, mycket, mycket bra skrivet. Jag följer dej med stort intresse.

  19. Lisa

    Har följt denna debatt ett tag o kände bara att ja va tvungen att kommentera. Jag har sedan en tid tillbaka varit ägare till en schäfer (av ’brukstyp’) om vi ska använda oss av dessa termer… Iaf…Innan denna valp införskaffades så satt ja MÅNGA timmar framför datan o titta på olika hemsidor med schäfrar…o all annan info som kunde hittas om rasen…att valet föll på just schäfer av ”brukstyp” var att ja vill ha en hund att jobba med..inte att ha som tjänste hund eller tävla på elit nivå (kanske kommer dit en dag oxå…vem vet) utan en hund att träna o förhoppningsvis börja tävla med då de är dit ja vill. Tittade länge efter en hund som ja kan ’ställs ut’ samt börja tävla bruks med…men ju mer ja titta o ju mer ja träffade olika sorters hundar så kändes surt att behöva välja mellan hälsa o kapasitet…där hälsa går före allt..iaf för mig. Sen föll valet på henne då ja tyvärr har dålig erfarenhet av ”utställningstypen” En vän har en tik o hon har inga höfter kvar hon är 18 mån…sorglig men sant. En bekant via en träningsgrupp har oxå ”utställnignstypen” hon kämpar som bara den för att kunna börja tävla…
    Ja tycker att de är sorgligt att en ras som har sånna förutsättningar att vara ’alla till lags’ blivit så delad! Typ, hälsa o kapasitet i ett.. Inte antingen eller…

  20. Christer & Zigge

    På 60 talet var schäfern hel. Då kunde en snygg hund ha en bra funktion för arbete. Jag anser att vi skall arbeta för vad våra förfäder en gång byggde upp. Så att Schäfern återigen skall accepteras med en funktionell exteriör, bra mentalitet samt bra drifter.

  21. danne

    Jo christer, det är ju egentligen sunt förnuft, men vargens exteriör verkar inte vara den typen som går hem i utställningsringen. Man kan fråga sig om de arbetsprov vi har är tillräckliga för att få fram funktionella hundar, förr i tiden hade man väl mer krävande hopp och hinder i brukset.

  22. Christer & Zigge

    Exteriören är viktig. Men den skall vara funktionel. Och hur vet man att hundens exteriör är funktionel? Jo man jämnför hundens vinklar med vargens vinklar. Överenstämmer hundens vinklar bra med vargens vinklar har hunden en funktionell exteriör anser jag. Vargen har nämligen fått sina vinklar genom arbete där evolutionen varit det som utfört ”testet” genom årtusenden. Men vi människor kan även likna evolutionens ”tester” genom att utföra arbetsprov på våra hundar för de som är ämnade att gå i avel. Så att alla ”avarter” inte används till avel.

  23. danne

    Håller med reino i det mesta, dock tycker jag faktiskt att det ideala vore om majoriteten av uppfödarna hade tjänstehund/polishund som avelsmål, våra bruksgrenar hade väl som urpsrunglig idé att efterlikna polishundens arbete så varför ha lägre krav. Problemet med att vilja lägga lika mycket krut på exteriören är ju att de hundar som anses ”vackra” har en exteriör som knappast ger dem en fördel som hårt arbetande hund och handlar mest om tycke och smak tydligen.

  24. Har med förtjusning tagit del av Hr Hedeforsens ”del 3”.
    Har med blandade känslor tagit del av vad Hr Steen skrivit i ämnet. Jag förutspår Hr Steen en lysande karriär som politiker. Sällan har så lite sagts med så många ord.

    Man kan inte skylla schäferns försämrade ledstatus och mentalitet enbart på den nuvarande styrelsen i schäferhundklubben. Det är ett ”gediget” arbete som pågått i stort sett ostört under överskådlig tid. Det ursäktar dock inte att inget görs !

    Beträffande den uteblivna effekten av hälsoprogrammet avseende HD/ED så är det ju så att det inte hjälper att man avlar på HD/ED-fria föräldradjur om deras kullsyskon är HD/ED-belastade. Det är inte ”kärnfysik”, det är sunt förnuft !

  25. Hettex

    Jag skulle vilja veta hur AfS styrelse har tänkt sig att hålla ihop Schäfern när de hävdar att det bara finns en Schäfer. Inte ”Exteriör och Bruks” utan bara Schäfer. Genom att (som jag tycker det verkar) tiga ihjäl kritik och försök till dialog som kommer från ca 20% av Schäferns anhängare. Dvs vi som har den så kallade ”Bruks Schäfern. Som jag tolkar det hela så vill AfS helt enkelt inte att våra hundar skall finnas? För man kan ju inte få till någon dialog och samarbete om ena parten vägrar att kommunisera. (Rätta mig gärna om ni anser att jag har fel). Så hur skall vi göra om de inte säger någonting eller bara ger efter pyttelite för att vi skall vara tyst? Om AfS vore mån om alla anser jag att de skulle försökt att minska klyftorna och gett båda ”lägren” samma förutsättningar. Då skulle vi kunnat enas om att vi har ett gemensamt ansvar för Schäfern. Men förutsättningarna är inte specielt bra när 80% tycker att 20% har fel samt samma sak åt andra hållet.

    Därför vore det mycket till hjälp om vi införde tvingande arbetsprov, samt ett lägsta värde för Mh på hela kullen. Detta går att utföra i de flesta fall om uppfödaren står för den kostnaden. (Lägga den kostnade på priset vid leveransen). Detta kan man även göra vad gäller ED HD.

  26. Hettex

    Om AfS ledning inte ens vill föra en dialog så kanske det är den väg vi måste gå. Resultatet blir då att en delníng av Schäfern kommer närmare. En ärlig dialog är att hålla ihop Schäfern. Medans att tiga ihjäl de man inte håller med gör att sprickan mellan ”exteriör” och ”bruks” blir större. Så vad väljer AfS?

  27. Katalee Hellman

    Lasse: Om det, som du säger, alltid varit Schäferhundklubbens styrelsetaktik att ”tiga ihjäl” saker och ting, så är det väl verkligen hög tid och dags nu att vi bildar NY klubb! Vad säger ni andra om det? Resurser verkar ju finnas i form av vilja, kunskaper m.m.

  28. Hettex

    En kompletering i min text skriven 07.23. Naturligtvis innefattar det även HD / ED. Det finns idag 2 ”Skall” för att få registrera valparna. Nämligen utförd mh samt HD A – B samt fritt på ED av föräldrardjuren. Men jag skulle ÄVEN kunna tänka mig en auktorisation för de uppfödare som gör mer. Denna auktorisation kan jag tänka mig kunna vara i fler steg. Detta för att hålla ihop Schäfern och dess uppfödare mot ett gemensamt mål.

  29. Lasse

    Att tiga ihjäl saker å ting har alltid varit Schäferhundklubbens styrelse taktik ,det som är obekvämt borstar man under mattan! Eller att man försöker tysta den medlem som reagerat/tagit ut förundersökningsprotokoll hos polisen .

    Ordförande för klubben borde skämmas läppen av sig.

  30. Hettex

    Vad jag egentligen vill verkar det inte finnas ”mandat” till, därför lämnar jag den diskutionen. Om AfS verkligen skall kunna fungera för alla så bör / skall exteriören / mentalitetnen / drifterna vara jämbördiga frågeställningar i AfS. Mitt intryck är att så är inte fallet (rätta mig gärna om jag har fet). Mentaliteten / drifterna / exteriören ÄR lika viktiga att diskutera och bör / skall ha samma status i AfS. Inför: arbetsptov, Mh med index på avkommerna. Någon form av rekomendation att säljaren står för mh och röntgen. Samt bruksprov som är anpassad till schäfern som brukshund. Jag är inte främmande att gå med i AfS om / när AfS ser till alla som har och föder upp Schäfer. Jag vill att Schäfern skall vara / förbli värdens bästa Brukshund.

  31. Katalee Hellman

    Det är rent ut sagt löjeväckande a tt AFS fortfarande svarar med tystnad.
    Hur länge ska vi invänta tycker ni?
    Jag har sagt tidigare och det tål att upprepas: Knappast troligt fler medlemmar vill anknyta sig till klubben när det är så tillstökat som det är.
    Jag var klart beredd på att gå med igen efter många års uppehåll,men blev mörkrädd då jag tvingades se hur det står till.
    Tyvärr tror jag inte vi kan förvänta oss en förbättring med denna ”ledning”.
    Och tyvärr tror jag att när de bestämmer sig för att bemöta sina medlemmar, så blir det en gammal repris fast med lite annorlunda formulerade citat, ord och meningar.
    Det här var nog inte vad klubbens grundare ville se när de startade upp för 87 år sen!
    Jag ger mitt fulla stöd till en nybildning av AFS!
    Ska jag bli medlem igen vill jag vara det i en klubb som vet vad det handlar om och som också visar pondus och medlemsvård.

  32. Anders

    Håller helt med StenS. Debatten är alldeles för viktig för att föras i detta delvis alltför höga tonläge. Det är självklart att mentalitet och funktion alltid är viktigare än exteriör men det ena utesluter inte det andra. Det finns uppfödare som lyckats kombinera detta utan några extrema avvikelser åt något håll. Men det är klart att förena detta är mycket mycket svårare. Jag är övertygad om att det i grunden är mer som förenar än skiljer. Men för att nå resultat krävs dialog, inte en monolog. Vad är problemet? Kan det tänkas att vissa problem istället är symptom på ett underliggande problem? Arbeta strukturerat och målmedvetet tillsammans, inte mot varandra. Om man misslyckas med att få in ett visst moment på apellplan måste man även där backa och tänka till. Jag är personligen rädd för att det kan gå prestige i frågan och det förlorar hela Schäfersverige på. Vi är inte ensamma, liknande tongångar finns hos andra raser. Låt oss som har världens bästa hund även vara ett föredöme av världsklass i andra sammanhang. Här har vi ett stort gemensamt ansvar.

  33. Hettex

    Då är det dags att ”parterna” visar förhandlings vilja isofall. Som det nu är så tycker jag att alla sköter sitt. Upp till bevis och sök samarbete. Skall vi enas i en rasstandard kan vi inte fortsätta som vi gjort hitintills. Jag tror faktiskt att vi kan ge varandra betydligt mer i samarbete. Stöd RO 5 punktsprogram. Således uppmanar jag AfS att anta RO 5 punkts program och ser jag att AfS aktivt är villig att jobba för den kommer jag att bli medlem i AfS. Mina formuleringa var inte ämnat att såra – Men när jag nu läser mina egna ord i efterhand ser jag att det var det de var – Men när det nu skett så är jag inte sen att säga FÖRLÅT. Och det är mycket riktigt att om man kastar ”sand” omkring sig så vinner man inga vänner. Jag tror att vi lättare ser brister hos varandra än på oss själva. Därför om vi skall verka i samma stambok så bör / skall vi samarbeta exteriör / bruks för Schäferns bästa. Jag tror faktiskt att Schäfern som ras kommer att tjäna på detta. Men även AfS som helhet då jag tror att fler kommer att välja Schäfer igen om / när Schäfern åter blir ”hel”.

  34. Jag undrar vem som skulle kunna förlora på att schäfern eller alla raser, skulle följa rasstandarden bättre och göra mh-n och mt-n och friröntga alla hundar som är i ”närheten” av avelsdjuren.
    Det måste bara vara bra att rasen förbättras, vem kan ha något emot det??/Tomas

  35. Jag är övertygad om att vi lite till mans behöver sänka tonläget. Käfte-riet är inte bra för att nå de mål RO satt upp. Börja på nytt! Vad är ni överens om? Varför har ni skilda uppfattningar där ni är oense? Schäferhundens framtid gynnas av vissa överenskommelser!

  36. Fredrik Steens inlägg…Han lämnar denna sandlåda?
    Varför…han har ju byggt sin/denna sandlåda.
    Han har ju startat den…
    Varför inte stanna kvar och byta ut sanden.
    Fredrik S väljer att fly istället för att ”illa fäkta”…
    MYCKET DÅLIG stil Fredrik S!

    Men han gjorde ju likadant på Tv4, besvarade inget, men tillsist kom det ett aggressivt mejl…dags att de får veta vad han håller på med – så han inte sitter ”obekvämt” i rutan…De allra flesta kan, och vill bemöta åsikter, men inte Fredrik…

  37. Hettex

    Ja jag anser även jag att FS svamlar mer än lovligt. Och är det någon som befinner sig i en sandlåda så är det då inte bruksfolket som jag uppfattar det. Men ett bättre ordspråk i vad ”exteriör folket” håller på med är att de ”eldar i en igloo” då jag anser att de håller på att rasera ”sin” del av schäfer rasen. Det har nog med all tydlighet framgott vad jag egentligen vill, men det verkar som detta i nuläget inte finns ”mandat” för en sådan årgärd. Därför anser jag att vi skall fortsätta arbetet som RO föreslagit i det åtgärdsprogram som han lagt fram så får vi se hur långt vi kommer den vägen. Därför stödjer jag dig RO i din strävan att få alla Schäfrar bättre under samma rasstandard. Men kommer ”exteriör” folket inte att ställa upp på detta så anser jag att vi skall lämna dessa åt sitt ”öde” med sina Schäfrar. Då har vi verkligen gjort vad vi kunnat för att hjälpa dom.

  38. Göran Petersson

    Hoppas bara att att det skall finnas bra och friska scäfrar för oss som vill använda denna ras även i framtiden. så för egen del är jag tacksam att det finns uppfödare som prioriterar funktionell exteriör med vettigga drifter och stabbilitet.

  39. Bra igen Reino!
    Det är mentaliteten som ska skruvas till o det har inget med utseendet o göra.
    Jag tror inte att hundarna blivit sämre på grund av att vi hundförare blivit duktigare, det borde vara tvärtom i så fall.
    Vad skulle det vara för fel att ta fram hundar med bra mentala egenskaper och bra leder??
    Sedan är det någon som lämnar sandlådan, ja det är inte kul när folk kritiserar ens ideer, men sticker man ut, så får man räkna med det.
    Att slå undan kritiken med ord som att ”ni tycker fel!”, tycker jag är att krypa bakåt som en mentalt svag hund, med dåliga nerver o avsaknad av nyfikenhet.
    Kommentarer som: ”Du o dina likasinnade” sänker budbäraren, man ska inte kasta sten i glashus eller elda i en igglo.
    Varför vill inte alla se till en sund ras.
    Det kanske hotar ens egen avel o kunskap.
    Vi får hoppas att du får något svar på ditt brev, annars blir det uppenbart att något är tokigt, kanske inte bara centralt./Tomas

  40. Susanne & Affra

    Mycket bra skrivet, Reino!

    Försökte oxå mig på att läsa FS analys om schäfern och fattade inte ett skvatt, trots att jag läste vissa delar flera gånger. Jag är nog trög ;), men en klubbkompis sammanfattade alla hans sidor till dessa få antal rader och det är faktiskt så jag fattade hans analys.

    ”Han tycker väl att han gjort en analys när han kommit fram till att ryggproblem beror på träning, att hd/ad inte är en sjukdom och eftersom bekämpningsprogrammet inte verkar gett effekt så är det ingen ide att fortsätta, att sjuka schäfrar inte är något problem då det finns raser som är sjukare, att MH är beroende av beskrivare och att folk tränar till MH och därför påverkar resultatet, att fel hund ibland premieras på utställning pga att det inte finns bättre exemplar den dagen, med mera med mera….” sedan tillägger jag att vi har ju blivit duktigare att dressera våra hundar än förr så nu sänker vi kraven på bruksproven…rimmar väldigt dåligt!

    Nä, du har många som stöttar dig och vi får alla hjälpas åt att ta ansvar för de bitar man kan. Även vi som inte är uppfödare, kan iaf upplysa valpköpare vad en seriös uppfödare är och vilka krav man kan ställa, samt var man kan få fram fakta om föräldrardjur och dess kullsyskon mm och vad som är viktigt då man ska välja uppfödare mm. Det kan faktiskt vi alla göra.

  41. Fortsätt att kämpa för schäferhunden. En rakryggad schäfer är den finaste och bästa hund man kan ha. Så stå på dig Reino du är inte ensam.

  42. MS

    ÄÄÄÄntligen någon som tryckte till den så kallade hundcoachen. En stropp i mina ögon och mer varumärke en auktoritet.

  43. Ellinore & Hedeforsens Zegra

    Nu har jag följt den här debatten ett tag och upptäckt att det finns många som inte tycker att schäfern har så mycket problem och att debatten är överdriven.
    Jag undrar vilken verklighet de lever i?
    För mig är schäferägandet ibland smått problematiskt.
    * Det är väldigt svårt att skaffa hundvakt när man ska resa bort.
    * Jag måste ofta låsa in hundarna första gången nya vänner hälsar på och sen får de titta och hälsa (om de vågar) genom kompostgallret. Oftast inser de att mina hundar är högst ofarliga och jag får då släppa ut dem. Men jag har en vän ifrån England som blivit biten tre gånger av tre olika schäfrar, henne får jag inte att gå innan för min dörrtröskel.
    * Om någon ska hälsa på mina hundar frågar de alltid först om de är farliga.
    * När man är ute och går är det inte ovanligt att folk vänder när de ser oss.
    * Osv, listan kan göras hur lång som helst…
    Nu har jag ju turen att ha en schäfer med mycket bra mentalitet, men tänk på dem som inte har det. Det måste ju inte bara tampas med omgivningen utan de får även kämpa med en besvärlig hund. Dem avundas jag inte.
    Om man enbart socialiserar sig bland hundfolk och har turen att själv inneha hundar som är friska och med bra mentalitet ja då är det klart att man inte ser problemet…

  44. Katalee Hellman

    Håller med sign. ”Bruksschäfer”.
    Visst är det skamligt att inte bemöda sig med att svara på Reinos brev.
    Fy!

  45. Catrina & Soraya

    Touché, Reino!!

  46. Ok, Reino.. Jag är helt okunnig, jag har ingen aning om vad jag pratar om 😉

    Nu lämnar även jag denna sandlåda där du och dina likasinnade får syssla med påhopp och raljerande.

    Lycka till Reino!

    Ps… jag är inte sändebud åt någon. Det borde du ha lärt dig i alla fall.

  47. Hettex

    Tystnaden är även den ett svar. Dom är inte intresserad av oss, det har de väl aldrig varit? Nu tycker jag vi ”startar eget” till våra hundar. Jag tycker vi kallar vår ras för Bruks Schäfer. Formelt hur vi skall gå tillväga finns det säkert någon som vet.

  48. Jag med flera noterar tacksamt att du inte ger dig. Fredrik Steen 10-A4-sidiga redovisning av dagens situation för schäferhunden visar tydligt att avståndet ökat mellan AfS och de som vill upprätthålla hundens duglighet för tjänst och kvalificerad sport. Innehållet gick dessutom på tvärs i förhållande till P-E.Sundgrens PM om Schäferavel från 2006.

  49. Bruksschäfer

    […] Dags för strid del 3 Centrala ledningen för Svenska Schäferhundklubben Verkar helt ointresserade av att besvara eller svar på Reinos brev, jag tycker det är skamligt! […]

Leave a Comment