Sortera nyheterna
Senaste kommentarer
Arkiv

2004

                  

Hedeforsens Harras

Hedeforsens Harras

 

 

 

Till minne av Hedeforsens Harras
20040515 – 20160707

 

                                                                                                                      

                       

             

                            

Genom åren har vi på kennel Hedeforsen fött upp ett stort antal schäfervalpar. Det är alltid lika roligt med en ny valpkull.
Som uppfödare har man en inre målbild av sin idealhund. Man provar olika kombinationer, ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Man strävar på och vid valplådan väcks naturligtvis tankar om hur resultatet skall bli. Bra hälsa och sund mentalitet är förstås prioritet och blir det goda arbetsegenskaper därtill så har vi lyckats bra. Föds det en individ som lyckas få alla dessa kvaliteter och dessutom nedärver dem till nästa generation då är det magi. En sådan hund var Hedeforsens Harras.

Den fantastiska H-kullen föddes 2004 och bestod av fem tikar och två hanar. Sommaren 2004 köpte Hassela Gotland 4 valpar ur H-kullen som skulle ingå i ett projekt för utbildning av tjänstehundar där ungdomar på rehabilitering fick medansvaret att träna och utbilda varsin hund. Vi var samarbetspartner i detta projekt.

Sedermera gick två av dessa hundar till försvarsmakten som avelstikar. En behöll Hassela som avelstik. Alla fem tikar gick för övrigt i avel. Hedeforsens Hera är t ex mamma till vår Å och G-kull.

Harras såldes till och utbildades som tjänstehund inom polisen i Västra Götaland och som avelshane har han lämnat 126 st svenskfödda avkommor efter sig. Hela 93st har genomgått MH. Det som utmärker hans avkommer är ffa hög snittpoäng på orädsla/nyfikenhet samt socialitet. Hans ledstatistik är också mycket tillfredsställande. Två av Harras söner, Hedeforsens Zpike och Hedeforsens Anton har i sin tur fört Harras gener vidare på ett förtjänstfullt sätt.

Harras var en enastående hund. Harmonisk och med ett ståtligt yttre gjorde han ett stort avtryck på de som hade nöjet att träffa honom. Orädd i tjänst men snäll och lojal mot sin familj och vänlig mot barn och andra hundar. I tider som dessa, när saker och ting tenderar att gå mot ytterligheter känns det som han personifierade mottot ” sans och balans”.

Harras vi glömmer dig aldrig. De flesta kennlar brukar stoltsera med en anmoder. Du Harras blev under 2000-talet kennelns moderna anfader. Med dig startades ett nytt kapitel på kennel Hedeforsen. Vi är oerhört stolta över att du lever vidare i dina fantastiska ättlingar. Vi lovar att förvalta ditt arv på bästa sätt.

 HarrasUnderStamtavle

 Reino och Elisabeth

Hedeforsens Harras När de 7 i H-kullen föddes 2004 anade vi redan i valplådan att denna kull var något utöver det vanliga.När så kullen Mh-beskrevs blev vi ännu mer övertygade om att vi fått fram en fantastisk kull.

H-kullens föräldrar är Como vom Rurdamm och Memorix Kaxa.

När vi första gången träffade Como imponerade han stort på oss med sitt härliga självsäkra väsen.Han är den typen av hund som när han entrar ett rum ”äger” det.Det var naturligtvis lite av en avelschansning då han var ett obeprövat kort inom aveln i Sverige.

När det gäller valet av tik var vi helt på det klara med att Kaxa var rätt som avelspartner.

En lugn och balanserad tik.

Hedeforsens Harras S43167/2004

Korad 245p. Polishund i Västra Götaland. Utbildad narkotikahund.

Sommaren 2004 köpte Hassela Gotland 4 valpar ur H-kullen som skulle ingå i ett projekt för utbildning av tjänstehundar där ungdomar på rehabilitering fick medansvaret att träna och utbilda varsin hund.Vi var samarbetspartner i detta projekt.

Sedermera gick två av dessa hundar till försvarsmakten som avelstikar. En behöll Hassela som avelstik.

Harras såldes till polisen i Västra Götaland.

Harras är hittills far till följande kullar:

Hedeforsens Q-kull
Bockegårdens C-kull
Bockegårdens D-kull
Hedeforsens Z-kull
Hedeforsens Ä-kull
Hedeforsens Ö-kull
Vargfjells K-kull
Bockegårdens J-kull
Hedeforsens A-kull
Hedeforsens C-kull
Sköllungens A-kull
Brantastigs Y-kull
Hedeforsens H-kull
Hedeforsens I-kull
Vargfjells M-kull

Ett riktigt polishundsämne

I Q-kullen som består av 8 individer återfinns 2 polishundar och en utbildad bombhund.

Bockegårdens C-kull 8 individer 5 stycken polishundar.

Bockegårdens D-kull 9 st varav 5 godkända polishundar och en ID-hund vid finska polisen.

I Hedeforsens Z-kull finns 7 avkommor med  1 polishund och 2 bombhundar.6 st Korade 1 L-Testad.Kullens snittpoäng ligger på 487p.

Harras-sonen Zpike utbildad bombhund, Korad med 551p, tävlar Elitspår är pappa till kennel Lövlunds M-kull samt 3 kullar på Försvarsmakten

Hedeforsens A-kull består av 10 individer varav 3 är polishundar 1 är bombhund.

Vargfjells K-kull med 8 individer har gett 5 polishundar vid norska polisen.

Hedeforsens Harras har (Dec. 2010) 84 valpar  varav 58 är röntgade (69% röntgade). 10,3% HD och 10,3 % ED.

Detta ger en HD-poäng på 1.60 och en ED-poäng på 1.00.

Harras har 62 MH-beskrivna ( 62 genomförda ) avkommor. I nio moment ligger dessa avkommor på väl inom/förbättrat värde för Schäferklubbens idealprofil. (2a,2b,2c,5c,5d,8c,8d,9a,9b.)

Inget moment utanför rasmedelvärdet.

Skott 1.00.
Hedeforsens Hasta SM 2010

När det gäller H-kullen och Harras syskon består kullen av 7 individer där alla 7 är röntgade u a.HD-poäng 1.40 och ED-poäng 1.00.

Samtliga tikar (5 st) har använts i avel.

T ex är Hedeforsens Hejdi mamma till Bockegårdens B-kull 7 avkommor varav 2 polishundar.

Hera är mamma till Hedeforsens Å-kull med 7st avkommor där vi återfinner 1 polishund.

Hasta är en syster med IPOIII meriter och 2 kullar för Försvarsmakten.

Avslutningsvis vill vi tacka Harras och hans syskon för deras insatser hittills och önska dem och deras avkommor Lycka Till i framtiden.

Elisabeth och Reino

1 2 3 8