”Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt.

Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Det är synd det, för dom håller lägre kvalitet än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter. … Tala alltid sanning, barn, sa våra föräldrar till oss. Det får vi inte säga till våra barn utan vi måste lära dem att alltid tala sannolikt. Att säga sannolikheten, hela sannolikheten och ingenting annat än sannolikheten…”

Tage Danielsson

 

Efter att ha tagit del av Erik Wilssons och FMs försvartal, anser jag att ett par tillrättalägganden är på sin plats. Det är nämligen så att allt här i världen inte alltid är var det framställs som…

 

FEM FÖRSUMMELSER

Försvarsmaktens Betzy S26972/2006 : L-testad 2007-08-13 i Sollefteå samma dag som hon är MH-beskriven i Märsta.

Yaris von Ankenrutt S26798/2008, L-testad 2007-11-29 i Danmark samma dag som hon är MH-beskriven i Märsta.

Biela von Wilden Enok S58161/2007 L-testad 2007-07-21 i Belgien samma dag som hon är MH-beskriven i Märsta.

Försvarsmaktens Doffe S24825/2008 L-testad2009-04-23 i Vänersborg, MH-beskriven samma dag i Kallinge

Försvarsmaktens Endless S38573/2009 L-testad 2010-10-13 i Sollefteå och MH-beskriven samma dag i Ronneby

Fascinerande läsning. Häpnadsväckande effektivt men berätta gärna, Erik Wilsson, hur detta gick till? Hur var det genomförbart rent praktiskt? JAS Gripen? Kära läsare det vore ju i så fall en tänkbar förklaring till de enorma summor kennel Försvarsmakten spenderar på sin avel. Tyvärr misstänker jag att dessa försummelser i själva verket är en eufemism för nonchalans och slarv. Smussel, båg och fusk har också många rara utbytesord…

Hur man än förmildrar eller förskönar sin hantering kvarstår faktum att dessa försummelser indikerar på misskötsel och fel. Vilken organisation vill vara synonymt med detta?

Ovanstående sk försummelser bottnar upplysningsvis inte i språkförbistring eller geografiska missförstånd. Sollefteå benämns inte som Ronneby av lokalbefolkningen och Vänersborg är inte en förort till Kallinge inte heller är Märsta en nordjylländsk omskrivning för Danmark.

Wilsson väljer också att i sin partsinlaga avhandla självklarheter som berör våra olika testsituationer för att därefter göra en djupdykning i ämnet kvalitetskontroller och protokoll. Dock väljer han att förbise några små detaljer, antagligen försumbara i Dr Wilssons värld, men desto mer allvarliga för alla oss andra som inte kan gömma oss bakom statliga dispenser…

FM vill gärna framstå som minutiöst noggranna protokollförare och regelverksivrare men använder sig av selektiv glömska som strategi, avseende SKK och SBKs stadgar och föreskrifter. Wilssons ”minnesanteckningar” är i själva verket mer än klotter på ett papper, de är fastställande av ett beslut. De utgör ett dekret, en förordning som övriga uppfödare inte kan bryta mot utan konsekvenser.

FMs avel

Det finns stor risk att avelsansvariga på FM går till historien som de sista ALKEMISTERNA. Det är mycket mödosamt att förvandla oädla metaller till GULD. FM är egentligen inte närmare målet nu än de var initialt. FM har inte skänkt schäferaveln fullkomlig hälsa eller förlängt liv och man har svårigheter att leverera vad man utlovat. Minnesgoda läsare känner säkert igen följande ödmjuka citat; ” FM skall rädda svensk schäferavel ”. En enkel beräkning ger vid handen följande;

Seriös avel baseras på kullvärden bättre än rasgenomsnittet. Rasmedelvärdet för schäfer ligger runt 1.9 för HD samt 1.2 för ED. 60 % av FMs kullar efter 2010 ligger på sämre medelvärden. Återstår således 40 %, lägg där till klåda och övrig hälsoproblematik samt brister i mentalitet och arbetsförmåga så blir det en tummetott kvar.

2009 publicerades en artikel på FMs egen hemsida där Erik Wilsson påstod att FM var nära avelsmålet d v s självförsörjning och därmed stängd population. Vi skriver idag 2013 och fortfarande är inte stamboken stängd. Det enda som har bommats igen är möjligheten för utomstående att ta del av avelstikarnas sjukjournaler som tidigare fanns tillgängliga digitalt. Från 2013 har FM valt att gå över till papperskopior som återfinns i respektive avelstiks personliga mapp. Så sanningen är att när Wilsson glatt deklarerar att ” all information om hundarna registreras på ett excels dokument som enkelt kan överföras för statistikbearbetning….” så avser detta valpar och unghundar. Erik Wilsson exkluderar alltså avelstikarna i begreppet ”all information” uppenbarligen anser han dessa vara en bagatell i sammanhanget.

Med denna inställning är det därför föga förvånande att finna kullar födda 2009, 2010, 2011 samt 2012 där avelstikar fått diagnosen klåda, vi hittar fall från 2007, 2009- 2010 där avelstikar diagnostiserats med akut extern otit. Smakprov från FMs tidigare digitala diagnosregister visar således att FM avlat på så väl klådor som andra medicinska diagnoser. Försumbart?

FMs Försvartal

En sund reaktion borde vara att analysera sina misstag inte att flytta fram målstolparna. Istället iklär man sig offerkoftan. Retoriken känns igen. Wilsson är felciterad. Allt är det dumma internets fel. Kritikerna är arga och okunniga.

På sedvanligt myndighets och ämbetsmannamanér, levereras halvsanningar och floskler i parti och minut. Sådant som hänt som egentligen aldrig har hänt och som högst osannolikt aldrig kommer att hända…

.

FHTE:s avelsansvarige bjuder på ofrivillig komik med stort underhållningsvärde om det hela inte hade varit så allvarligt och så outsägligt sorgligt.

FM har ett regeringsuppdrag vilket innebär att få fram 50 dugliga tjänstehundsämnen per år till försvaret och polisen. Om FM hade lyckats med sitt uppdrag, hade varken jag eller andra tjänstehundsuppfödare i Sverige fått desperata samtal från poliser som trots FMs officiellt lyckosamma koncept står utan lämpliga hundar.

Det har dessutom kommit till min kännedom, från mycket säkra källor att vår specialklubb SBK, kan komma att drabbas av ”besparingar” i framtiden. 12 milj. ligger i potten, pengar som FM tidigare använt för inköp av tjänster från SBK till FM, pengar som nu kan komma att omstruktureras till fortbildning inom FMs egna led. I förlängningen innebär detta att SBKs status som frivillighetsorganisation kan gå förlorad.

FM anför MH-beskrivningen som anledning till låsta positioner men i själva verket är MH bara en bricka i spelet. Det är ett sätt att vrida om armen på specialklubben.

Vad jag vill att du som läsare skall förstå är att det nu inte längre handlar om några få tjänstehundsuppfödares kamp mot ett statligt monopol.

Vad FMs strategi går ut på är att göra sig kvitt både SBK och sedan SKK. Allt för att kunna köra sitt eget race utan någon som helst insyn från våra olika hundorganisationer.

Det som framhålls som en kontrollfunktion i sammanhanget det s.k tjänstemannansvaret omvandlades 1976 till beteckningen tjänstefel, vilket har en helt annan innebörd. I praktiken innebär detta att tjänstemän och även politiker idag i princip är immuna vid missbruk av sina plikter och uppdrag. Frågan är Dr Wilsson, vem som ansvarar för att din och kennel FMs information är korrekt? Vem eller vilka kontrollmekanismer säkerställer kravet på korrekt myndighetsutövning?

Möjligen kommer det som en chock för dig och övriga ansvariga på FM att vi är många av era finansiärer som tappat lusten att agera nyttiga idioter. Vi vill inte vara med och dela på notan för världens största statligt sanktionerade blandrasavel. Vi har tröttnat på amsagor om det sannolikt korrekta. Vi är heller inte intresserade av oljiga tillrättaläggande som försöker framställa nonchalans och misskötsel som bagatellartade försummelser.

Korten på bordet Wilsson. Sluta svamla. Jag kommer att berätta sanningen om kennel FM så länge detta gyckelspel fortsätter. Fler och fler börjar dessutom få upp ögonen för vad som pågår bakom FMs Potemkinkuliss. Vi gräver vidare.

Ta det som ett löfte.

Reino Oskarsson

 

25 Thoughts to “Försummelser”

  1. ArchieRandall

    Itse olen ostanut musiikin netistä ja kopiosuojaamattomana. Eipä ole tarvinnut törmätä ”tyhjiin hyllyihin”.
    Ongelmana on vain vielä suppeahko valikoima https://pullahiiri.com. Tekijänoikeustotalitaristien leirissä olevat artistit ja yhtyeet kun eivät ole vielä saatavilla, vaikka isompikin levyteollisuus alkaa jo tarjota nettikauppoihin toimivampaa DRM-vapaata tuotantoa.

  2. StenS.

    FM har svårt att tillgodose Polisens behov av schäferhundar. Kommer andelen mallar att öka? Eller finns det lämpliga schäfrar hos våra civila uppfödare?

  3. Tomas

    Lägg ned = Ge upp!

    Nej, det är hedervärt av Oskarsson att inte ge upp o påtala brister.
    Klart att har man varit stamansällt med tryggad inkomst i det militära, så ska man vara brottsligt lojal, men det måste finnas lite förnuft

  4. jaahadu

    Du har helt rätt Sten
    ”Lägg ner. Tänk nytt.” 😈

  5. StenS.

    Jag tror att det krävs radikala insatser för att förbättra schäferrasen på motsvarande sätt som vidtogs på 1950-talet då man förbättrade den belgiska vallhunden med inkorsning av individer med önskvärda egenskaper från andra raser. Våra svenska ”mallekunniga” kan säkert berätta mer.
    Tjafset angående FM och deras schäferavel leder ingen stans! Lägg ner. Tänk nytt.

  6. Erik

    David, det sista du nämner, att ge alla aktörer samma förutsättningar och att man förbinder sig vid vissa krav kanske vore det bästa, var det inte det som var tanken från början när man utredde tjänstehundfsfrågan, det var väl någon form av samarbete bland alla aktörer som rekommenderades. Den stora frågan för mig är om schäfern som tjänste/brukshund kan förbättras(oavsett FM eller ej) utan någon form av övergripande styrning och samarbete, eller räcker det som nu att det är upp till de privata uppfödarna själva att sätta sina egna krav både vad det gäller hälsa och mentalitet så länge de uppfyller minimikraven, kan rasen som helhet förbättras på det viset? För en valpköpare vore det ju klart lättare att veta att en viss uppfödare måste följa vissa krav både på hälsa och mentalitet så man inte behöver förlita sig på ”insideinformation” om det finns sjukdomar i avelsdjuren eller kullsyskon. Vad som är bra mentalitet kan ju skilja mellan personer, men vad som är sjukt och friskt är ju mer konkret både för nybörjaren och den mer erfarne valpspekulanten.

  7. RoseMarie o Caxi

    Som lyckligt ovetande blir man mörkrädd när man läser detta! Tur att du lyfter fram hur det är i ljuset Reino!

  8. Stefan

    Bra skriver. Finns så mkt att gräva i verkar fifflas med allt. En vetrinär berättade nyligen att han tidigare fått ”order” att röntgen plåtarna inte fick skickas till SKK utan att de skulle skickas till Sollefteå!
    Varför? Sortering? Han råkade skicka till Skk några efter det blev då uppringd och utskälld. Nu får inte FM hundar röntgas där mer!

  9. David Lundgren

    Erik.
    ”Kärnfriska kullar” finns inte, alla bär vi på ”defektgener”.
    Men…
    Det finns massor av hundar som lever i liknande miljöer som ”miljö-klådhundarna”, utan att drabbas.
    Det finns massor av hundar som inte behöver speciell kost etc.
    Det finns massor av hundar som inte kräver röntgen med Plegicil, för att det ska stå A eller B i intyget.

    Som valpköpare skulle jag inte vända mig till uppfödare, som har ”problem” i någon av ovan kategori.
    Sen att det finns valpköpare som ”köper” att man ska ge ”specialfoder”, lägga pengar ur egen ficka på att köra upptill 80mil extra för att röntga hunden på Plegg. För det är föräldradjuren och dess syskon…
    Menar, den informerade privata köparen kan vända sig till någon annan.
    Vilket även försvaret borde kunna göra i fråga om sina inköp, de ska ju vara Profess¬ ionella. Och, betalar man betydligt mer för inköpta avelstikar jämfört med andra uppfödare, så borde man ha den kollen. Något måste man väl få för ”extra slanten”.

    Det skulle kunna vara så att man inte har den kollen som krävs, varför man (FM) medvetet eller inte avlar på hundar med Klåddiagnoser, Akut Otit etc. etc.
    Man behöver inte vara ”professor”, för att begripa åt vilket håll det leder. Och, att det inte är åt det håll man storsvulstet påstod inledningsvis, kan konstateras.
    Vidare, är det så att man har koll på vad man gör, så är inte det mindre skrämmande än att man inte har koll.

    Vad som också kan konstateras, eller snarare ifrågasättas. Är sättet som Erik W presenterar ”framgången” avseende förbättring av ledstatus, det är direkt missvisande och kan liknas vid lögn, förbannad lögn, statistik.
    Att man på sista åren lyckats sänka en hög frekvens HD ned mot rasmedel, i en stor ras där var fjärde hund är belastad, ser jag inte som ett tecken på väl genomförd avelsplanering. Utan snarare ett dribblande med siffror för att ställa sig i en bättre dager, vilket gör att man kan fundera över vilken vikt man ska lägga till annat som uttalas av ansvariga.
    Avseende ”ledförbättringen”, så skulle man kunna testa påståendet genom att ta ut slumpvisa redan gjorda kombinationer…

    Vart ska skattebetalaren, -som inte är det minsta hundintresserad, vända sig. För att ”ofantliga” medel ska användas på bästa sätt.
    Vart ska den privata uppfödaren vända sig, då tjänste- utslagna-hundar säljs för ”obefintliga” summor av myndigheten. Vilket är ett problem som inte bara berör Schäferuppfödare, utan alla uppfödare av arbetande hundar, -utom möjligen rena jakthundsuppfödare av stövare, älghund etc.

    Ett sätt att minska bristen på tjänstehundar, borde vara att ge alla aktörer samma förutsättningar.
    Vilket inte bara innefattar en ekonomiskt jämn ”spelplan”, utan även ett öppnande av diagnosregister etc. hos den privata uppfödaren som vill vara med och dela på statliga medel.

  10. Erik

    Märkligt att det är sådan brist på polishundar trots FMs avel som denna artikel säger, är den minskade populariteten en följd av att det är mindre som tävlar bruks nuförtiden, man kan undra om alltfler länder i framtiden kommer bedriva statlig avel om den privata marknaden inte räcker till. Verkar ju trots allt som det finns utrymme för mer hundar från bra privata uppfödare om nu polisen har dessa problem att hitta tjänstehundar,
    http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17908565.ab

  11. Karina Hansson

    Mycket bra att detta kommer ut. Har läst detta inlägg och även tidigare. Bra att nån börjar sätta ner foten. Beklämmande att en myndighet ska få fara fram hur som helst.

  12. Erik

    David, jag menade att om klådor mm är ett problem i rasen så är väl detta beroende på mindre nogräknad avel av de privata uppfödarna genom historiens lopp, men frågan blir ju trots allt vilka sjukdomar kan accepteras i både kullsyskon och avelsdjuren utan att slå ut alltför många tänkbara avelshundar. Kanske sådana här problem också beror på att det var ett tag sen rasen bildades och alltför få individer ligger till grund för dagens genpool. Läste nyligen en artikel om en av sveriges större uppfödare som trodde att klådor till ganska stor del orsakas av miljöfaktorer och hur hunden hanterar psykisk och fysisk stress. Om så är fallet är det alltid fel att avla på en hund som själv eller ett par kullsyskon lider av detta, jag menar miljöfaktorer är ju inte genetiska och om den andra avelspartnern tillför en starkare mentalitet så borde ju avkomman i teorin inte nödvändigtvis få problem med klådor? Men självfallet vore det ideala att avla på så friska djur som möjligt om exempelvis klådor har en relativt stark ärftlig bakgrund, jag vet inte vad de genetiska experterna anser i denna frågan och hur stort utrymme det finns i denna ras att bara avla på kärnfriska kullar.

    Likadant om vi ser till mentaliteten, har den försämrats genom åren, isåfall kan anledningen vara att IPO som globalt sett är stort inom schäfervärlden helt enkelt inte ställer tillräckligt höga krav på hundens fysisk och mentala egenskaper om tjänstehund är målet. Är ju ingen hemlighet att exteriört sett är en ras som malinois mer lik dådtidens schäfer jämfört med en del av dagens hundar från brukslinjer som skördat stora framgångar inom IPO. Hur påverkar detta problem med ryggar och en sund kropp i allmänhet? Det krävs så att säga uppfödare som vet vad en bra hund är, men alltför många bruksuppfödare tjusas av höga poäng och vad de tycker är ”vackra” hundar. I varje fall har jag hört sådana tankegångar från i mitt tycke duktiga uppfödare i tyskland, att en ganska stor del av hundarna som nuförtiden går i avel är medelmåttor med bra tränare.

  13. jaahadu

    Klart att Sten måste försvara FM som fd statstjänsteman i just FM. Ränderna går aldrig ur

  14. David Lundgren

    Erik
    Det Wilsson skrev i försvarstalet, att inga hundar är perfekta och ska man bara avla på felfria hundar så blir inte mycket kvar. Det köper jag, och förmodligen all ledande expertis.
    Problemet är att försvarstalet inte överensstämmer med verkligheten.

    För att kommentera sista stycket, så finns det ett flertal uppfödare som tar hälsoaspekter etc. på största allvar, samtidigt som motsatsen också finns. Sen vet jag inte vilka krav du avser ska ökas, avses hälsoaspekten så är väl lagstiftningen rätt tydlig.

    Sten
    Med ”irrfärd” menades vad du skrivit på din egen blogg ”rönnbär…”.
    Diskutera i sak. Om Reino har tjänat noll och intet eller flera miljarder, ändrar inget i sak.
    För sak kan väl inte förändras, beroende av vem som säger vad.

  15. Erik

    Skrev inte wilsson i sitt försvarstal att inga hundar är perfekta och om man bara ska avla på helt felfria hundar så blir det inte mycket kvar att avla på, därav blir det en bedömningsfråga vad som ska anses för sjukt att avla på antar jag. Har han fel i sak och strider hans ståndpunkt mot vad den ledande genetiska expertisen anser, har dessa en annan uppfattning som strider mot wilssons egna?

    David, läste blogginlägget du tipsade om. Om man nu från början pratade om en form av samarbete mellan privata uppfödare(som skulle följa vissa kriterier) och den statliga uppfödningen, som skulle gagna alla och rasen som helhet, varför blev det inget av detta, i teorin låter väl detta bra?

    Som jag var inne på innan, om en ras ska förbättras måste väl antingen kravet på avelsdjuren höjas så att lägsta nivån blir högre, antingen genom tvingande regler/krav som är tuffare än dagens, eller att andelen uppfödare som producerar friskare och mentalt starkare hundar än genomsnittet ökar, då antar jag att rasen blir bättre även om man behåller kraven vi idag har för avel både i sverige och tyskland. Dvs problemet är inte att vi har för låga krav för att få avla, det är snarare uppfödarnas kompetens och deras krav på avelsdjuren som måste bli bättre.

  16. StenS.

    David Lundgren talar om irrfärder utan att kunna styrka ett enda ord av vad han påstår.

  17. David Lundgren

    Sten S, du verkar tycka det är OK att avla på hundar med diagnostiserade sjukdomar. För på annat sätt kan man inte tolka dina irrfärder vid tangentbordet.

    I nedan exempel är alla diagnoser daterade före aktuell hund parades.
    Och, trots att FM inte gjort någon notering i sina egna register om att tiken i fråga är avlivad, vilket hon är enligt hunddata. Så får man förutsätta att det som trots allt noterats, är korrekt.

    Nedan är som sagt, bara ytterligare ett exempel. Det finns många fler, t.ex. verkar Försvarsmakten ha frångått gamla hundskolans parisks i fråga om användandet av syskon till hundar med ”Medfödd matstrupeförstoring”, i avel.

    Avelstik
    Akut extern otit
    Bitsår, hud underhud
    Hot spot
    Akut analsäcksinflammation
    Hot spot

    Syskon 1
    Pododermatit
    Hot spot

    Syskon 2
    Ingen diagnos registrerad

    Syskon 3
    Klåda
    Bitsår, hud underhud
    Djup akut pyodermi
    Bitsår, hud underhud
    Bitsår, hud underhud
    Bitsår, hud underhud
    Bitsår, hud underhud

    Syskon 4
    Akuta inflammationstillstånd, urinblåsa/uretra
    Akut extern otit
    Akut extern otit
    #SAKNAS! (felregistrerad kod av FM)

    Syskon 5
    Traumatiska / mekaniska skador, hud underhud

    Syskon 6
    Klåda
    Klåda
    Ytlig akut pyodermi

    Syskon 7
    Klåda
    Epileptiforma kramper

  18. StenS.

    Vart syftar vi med de kritiska diskussionerna angående FHTE avel? Utveckla den? Lägga ner? Etc..
    Jag tror på talesättet ”kunden har alltid rätt”. I den mening rätt att välja leverantör och krav på varan/tjänsten. Kunden i detta fall valp/hund-köparen, leverantören uppfödaren.
    Någon, oklart vem, ansåg att svårigheterna ökade att hitta lämpliga hundar att utbildas för tjänst inom försvarmakt, polis och väkteri(?). Svårigheten att hitta tjänstehundsämnen finns på flera håll i världen. Våra politiker tog problemet på allvar och tillsatte en utredning som senare kompletterade med ytterligare en.
    Utredningarna landade i att avel stödd av staten skulle igångsättas. FHTE har nu varit igång ca tio år. Kunden har ytterligare slutit leden(FM+Polis).
    Ingen kan väl förvånas när andra leverantörer upprörs den monopolställning som kan skymtas bakom hörnet. Valfrihet med många aktörer ökar konkurrens och kvalité.
    Sanden yr i lådan – vad vill vi? Utveckla, hjälpa FHTE eller sänka och lägga ner? Staten behöver hundar skall vi då neka dem att föda upp dem?

  19. David Lundgren

    Erik

    Frågorna är omfattande och kräver ett lika omfattande svar. Sättet det bedrivs på.

    För vidare svar i frågeställningen, kan jag rekommendera Ingrid Tappers Blogg med t.ex. inlägget under ” Vi tar det från början”.

  20. Erik

    Finns det behov av en statlig riktad tjänstehundsavel, eller är det sättet den bedrivs som ni ser som det största problemet? Om det nu var fel att börja med statlig avel, vilka åtgärder måste man göra för att förbättra hälsa och mentalitet hos de privata uppfödarna, eller är dessa problem överdrivna och man får nöja sig med att vissa uppfödare är sämre/bättre än andra och så kommer det alltid att vara? En mer genomgripande förändring i positiv riktning i rasen som helhet är väl svår att nå om inte flera uppfödare har samma mål, ingen privat uppfödare har ju en helt fristående population där man inte är beroende av andra uppfödare, eller hur?

  21. Christina Näslund

    Jag vet att Wilson blivit varnad för att använda klådtikar i avel av experter men svarat att han ska fylla kvoten av avelshundar först.
    Anmäl det till uppdrag granskning för det är våra skattepengar det gäller.

  22. Hmmm, kan säga att jag aldrig varit insatt i hur deras avel går till. Men en utav familjens Schäfrar kommer därifrån, och han klarade inte hälsotestet vid ung ålder (han hade ngt. allvarligt fel med lederna) och FM sa att den hunden skulle avlivas om ”fodervärdarna” inte köpte honom. Familjen bestämde sig självklart för att behålla honom, och ännu efter flera år, så är han i alla fall tillräckligt frisk för att kunna ha ett normalt hundliv. Bara den situationen fick mig att tappa respekt för organisationen…
    Vi är glada att han fick chans att leva.
    MVH

  23. David Lundgren

    Nu är det väl inte alla i Försvarsmaktens hundförökar-verksamhet som ska behöva bära ”hundhuvudet”. Det finns säkert individer längre ner i organisationen som gör ett gott arbete…

    Sen är det inte bara ledande personer i försvaret, som det faller en skugga på.
    Man kan fråga sig vad som är gjort från de ansvariga inom SKK och SBK, har man bara godtagit de svar man fått utan att ifrågasätta. Trots att man haft underlag som motsäger det Doktor Erik Wilsson påstår i dokumentet ”Rätt & Fel”.

    I underlaget som ansvariga från SKK/SBK haft vid handa. Så ingick förutom de exempel av inkonsekvens i dokumentationen av MH som Reino tagit upp, även sjukdomsbelastning på använda avelstikar och dess avkomma.

    Exempelvis, Försvarsmaktens Adara har två diagnoser på ”Akut extern otit” och en diagnos på ”Klåda” daterade före de två sista kullarna. Totalt har tiken fem kullar och diagnoserna på dessa individer är ingen rolig läsning. Och direkt muntrare blir man inte då man ser att FM Adara har 20 barnbarn…

    Sen finns det tikar i avel t.ex. Försvarsmaktens Basta, som av någon anledning inte har någon diagnos registrerad på sig, inte ens notering om Vaccinering. Diagnoser saknas däremot inte för kullsyskonen, där är det i stället ett överflöd av diagnoser i form av Tre (3) stycken med ”Atopi”, Fyra (4) stycken med ”Övriga akuta infl tillstånd, ytteröra/öronlapp”, etc.

    Etc. etc.

    Tittar man i slutet av tiklistan finner man Försvarsmaktens Gatzie som har valpat 2013-03-19 trots att hon diagnostiserats för ”Akut extern otit” 2011-10-20. En diagnos hon delar med Fyra (4) av Sex (6) individer i kullen, dessutom, som om det inte vore nog så har en individ diagnosen ”Kroniska inflammationstillstånd, hud underhud”.

    För att rädda vad som rädda går, så skulle försvaret till att börja med behöva byta ut personer på vissa nyckelpositioner. För som det ser ut i dag, så har nog nuvarande ansvariga förbrukat de lilla förtroende, de en gång i tiden eventuellt haft.

    För övriga ansvariga, inom SKK/SBK. Så är det nog så illa att vi får skylla oss själva, man kan inte få en bättre ledning än den man själv väljer.

  24. Timo Vähä

    Har alltid trott och till en stor del vetat att det är mygel på hög nivå.En STOR JÄVLA PUNGSPARK TILL ALLA PÅ FM .

  25. Carina

    Jag gillar att du vågar sticka ut hakan och ställa våra ”makthavare” mot väggen. Det som är tråkigt är att de inte vågar svara med en fullständig sanning.

    Hela den där FM-soppan verkar ha till uppgift att ge några få ett välbetalt arbete och möjlighet till att sko sig själv och se om sina egna hus. I alla fall är det så det ser ut.

    Att göra allt för att slippa följa de regler som är uppsatta, som alla andra uppfödare måste följa, är inte speciellt vackert. I alla fall inte i mina ögon. De slingrar sig, krånglar och far med osanning, halvsanning och rena lögner. Men det är ju tyvärr inget nytt under solen – många som hamnar i en ställning där de har något att vinna (pengar, makt, anseende) gör allt för att behålla denna ställning och dölja att de inte besitter de kunskaper (eller mentala status) som krävs.

    Hade jag haft mer kunskap skulle jag sticka ut hakan jag också – men jag har inte det. Alltså tackar jag dig, Reino, för att du gör det. Hoppas att du får många som följer och ställer upp bakom din granskning av FM och deras … maktsökeri.

Leave a Comment