Diskussionerna är många och livliga angående dressyrmetoder i och utanför SBK:s organisation. Det bekymrar mig att fler och fler röster höjs för att man ska få använda hårdare metoder, personligen tror jag inte att man löser problem med fysiskt och psykiskt våld. Jag tror inte på en ojust hantering med slag, ryck, stackel, el mm.

Att denna diskussion har kommit upp tror jag beror på att vi får mer och mer okunnigt hundfolk.

AndoEtt av de stora problemen är att människor har blandat ihop dressyr och uppfostran, dressyr för mig är att jag vill få en hund att utföra tjänster i bl a tävlingssammanhang, bruksarbete, i olika former av tjänstehundar i vårt samhälle så som i sök, spår, skydds mm.

Det finns ingen som kan övertyga mig om att jag får en bra arbetande hund genom att använda våld och ojust behandling och kom inte släpande med att våra hundar var bättre förr, så är det INTE, bruks- och tjänstehundar är flera klasser bättre idag.

Uppfostran av min hund från valpstadiet och under hundens levnad är något helt annat där måste jag vara tydlig och inte tolerera några felaktigheter.

 Idag matas vi med en massa information från TV, böcker och press angående problemhundar detta på både gott och ont.

Det finns flera anledningar till försiktighet att tro att vanliga hundägare klarar av att utföra dessa åtgärder. Det finns många råd och tips men det som är allra viktigast är att kunna förmedla det man gör med hunden och tala om varför hunden har dessa problem och dessutom rätta till grundorsaken vilket ofta är människans felbeteende mot hunden.

BjuckAtt också kunna förmedla vad det är för typ av hund. Det höjs röster idag att man använder fel metoder på dessa problemhundar som visas, det är alltid lätt att kritisera men vi måste komma ihåg att hundar som blivit uppfostrade fel eller helt saknar fostran kan bli mycket besvärliga för ägaren.

Vi börjar se tendenser av aggressivitet mot förare vid försök att rätta till felaktigheter detta måste vi ta på största allvar. Ibland måste man för att rätta till en sådan hund använda ett visst mått av våld både fysiskt och psykiskt för att rädda den, allt för många hundar avlivas på grund av människans felbeteende och okunskap.

En person som jag beundrar mycket är Cesar Millan just därför att han behandlar felaktiga handlingar från hund och människa, han sysslar inte med dressyr utan uppfostran. Han upplyser också folk att inte praktisera hans metoder utan att ha handledning av kunnigt folk.

DimmaEtt av det allra viktigaste som jag tror att SKK, SBK och rasklubbar skall fokusera på är utbildning av hundägare i fostran och i att kunna förstå sin hund bättre.

Här anser jag också att uppfödarna har ett stort ansvar mot sina valpköpare.

För att få registrera ett kennelnamn skall dessa människor ha en utbildning så att de kan ta vara på och hjälpa sina valpköpare till en bra start med sin hund. Tyvärr så är det alldeles för många uppfödare som ger fullständigt fan i vad som händer efter det att valpen levererats. Jag ser och hör alldeles för många valpköpare som har stora problem både fysiskt och psykisk där de inte får någon hjälp av sin uppfödare.

 Reino

Leave a Comment