Hedeforsens Harras
Hedeforsens Harras

 

 

 

Till minne av Hedeforsens Harras
20040515 – 20160707

 

                                                                                                                      

                       

             

                            

Genom åren har vi på kennel Hedeforsen fött upp ett stort antal schäfervalpar. Det är alltid lika roligt med en ny valpkull.
Som uppfödare har man en inre målbild av sin idealhund. Man provar olika kombinationer, ibland lyckas man bra, ibland mindre bra. Man strävar på och vid valplådan väcks naturligtvis tankar om hur resultatet skall bli. Bra hälsa och sund mentalitet är förstås prioritet och blir det goda arbetsegenskaper därtill så har vi lyckats bra. Föds det en individ som lyckas få alla dessa kvaliteter och dessutom nedärver dem till nästa generation då är det magi. En sådan hund var Hedeforsens Harras.

Den fantastiska H-kullen föddes 2004 och bestod av fem tikar och två hanar. Sommaren 2004 köpte Hassela Gotland 4 valpar ur H-kullen som skulle ingå i ett projekt för utbildning av tjänstehundar där ungdomar på rehabilitering fick medansvaret att träna och utbilda varsin hund. Vi var samarbetspartner i detta projekt.

Sedermera gick två av dessa hundar till försvarsmakten som avelstikar. En behöll Hassela som avels tik. Alla fem tikar gick för övrigt i avel. Hedeforsens Hera är t ex mamma till vår Å och G-kull.

Harras såldes till och utbildades som tjänstehund inom polisen i Västra Götaland och som avelshanne har han lämnat 126 st svenskfödda avkommor efter sig. Hela 93st har genomgått MH. Det som utmärker hans avkommer är ffa hög snittpoäng på orädsla/nyfikenhet samt socialitet. Hans ledstatistik är också mycket tillfredsställande. Två av Harras söner, Hedeforsens Zpike och Hedeforsens Anton har i sin tur fört Harras gener vidare på ett förtjänstfullt sätt.

Harras var en enastående hund. Harmonisk och med ett ståtligt yttre gjorde han ett stort avtryck på de som hade nöjet att träffa honom. Orädd i tjänst men snäll och lojal mot sin familj och vänlig mot barn och andra hundar. I tider som dessa, när saker och ting tenderar att gå mot ytterligheter känns det som han personifierade mottot ” sans och balans”.

Harras vi glömmer dig aldrig. De flesta kennlar brukar stoltsera med en anmoder. Du Harras blev under 2000-talet kennelns moderna anfader. Med dig startades ett nytt kapitel på kennel Hedeforsen. Vi är oerhört stolta över att du lever vidare i dina fantastiska ättlingar. Vi lovar att förvalta ditt arv på bästa sätt.

 HarrasUnderStamtavle

                                                                   Reino och Elisabeth

2 Thoughts to “Till minne av Hedeforsens Harras!”

  1. anita godman

    Vi håller helt med,har en avkomma,Bockegårdens Jarro,socialare o mysigare hund går inte att få.

  2. Susanne & Milla

    Så fint ni skrivit om Harras! Blev verkligen berörd när man läser det.

    Kram Susanne & Milla

Leave a Comment