Sortera nyheterna
Arkiv

Undertecknad har i många år varit medlem i Svenska schäferhundklubben. Jag har sysslat med både utställning och bruks.  

Reino Oskarsson

Reino Oskarsson

 

När jag blickar på AFS historia så kan jag konstatera att långt tillbaka i tiden var schäferhundklubben i stort sätt till för utställningsintresserade. Klubben hade också många medlemmar som utövade bruks men dom medlemmarna befann sig med sin verksamhet på svenska brukshundklubben. Vid flera tillfällen under åren har den kategorin av människor som vill utöva bruks med sina schäferhundar försökt att få inriktningen ändrad. Detta har varje gång misslyckats på grund av att dom utställningsintresserade varit mer aktiva och fler i antal.

Om vi ser tillbaka hade vi en utbrytargrupp vid namn Svensk Bruksschäfer där en mängd mycket duktiga människor befanns sig som också lämnade schäferhundklubben, vilket var mycket olyckligt. Nästa tillfälle är där en massa duktiga brukshundmänniskor lämnar schäferhundklubben och bildar RSV 2000 då kan man få sig en funderare och undra varför detta sker. Min personliga uppfattning är att det finns ett antal människor i Schäferhundklubben som är intresserade av en enda sak och det är utställning. Personligen vägrar jag att acceptera att det är det enda man kan göra med en schäfer.

För ett antal år sedan fick undertecknad förfrågan om jag ville arbeta i centrala styrelsen för schäfer. Min tanke var då följande, eftersom jag hade kritiserat sittande styrelse så såg jag möjligheten att arbeta fram idéer som jag tror på. För mig måste det finnas plats för alla som har schäfer oavsett vad jag vill syssla med i klubben.
Det måste också finnas regler och föreskrifter för uppfödare och vi måste arbeta gemensamt för att stärka schäferns ställning i Sverige. Vi måste kunna ta kritik och vi måste arbeta gemensamt mot RAS som alla medlemmar har varit med om att rösta fram. Det kan inte vara rätt att vissa uppfödare fullständigt ger fan i höftled/ armbågsproblematiken när andra uppfödare arbetar för att förbättra statistiken. Det kan inte heller vara riktigt att det finns uppfödare som struntar i mentalproblem och som föder upp schäfer som är så mentalt dåliga att de överhuvudtaget inte går att arbeta med. Vi får inte glömma att det är en brukshund.

Min målsättning under den tid jag suttit i centralstyrelsen är att få en bättre schäferhundklubb i Sverige som arbetar med inriktning på att förbättra vår ras och att utbilda människor som i sin tur kan utbilda, att redovisa resultat, att bekämpa uppfödare som inte tar sitt ansvar med att föda upp mentalt, friska och med en godkänd exteriört snygg schäfer. Att få igång en gemensam verksamhet på våra lokalklubbar.

Idag finns det snart ingen kvar som vill lägga ner den enorma tid det tar att kämpa för så fort man av någon anledning trampar utställningsfolket på tårna så ska man bytas ut.
Det kanske är så att vi ska dela på oss. En klubb för utställning och en för bruksverksamhet och tjänstehundar. Jag är rädd för att vi med stormsteg går i den riktningen. Får dom få gaphalsarna i klubben fortsätta att söndra och förstöra, då är det, det vi har att vänta oss.

Avlutningsvis vill jag meddela att så länge jag andas ska jag slåss med näbbar och klor för schäferns bästa. Jag kommer att ösa ut statistik så länge inte vissa uppfödare tar sitt ansvar.

Reino

15 kommentarer till Ränderna går aldrig ur….

 • Apropå att “ränderna aldrig går ur”. I min Fb-grupp (Schäfer: info o. diskussionsforum), skrev jag nyss: Enl. min mening, är det lika konstigt o. “korkat” att en s.k. b-uppfödare som öppet säger att han skiter i exteriören, tycker sig ha rätt att “bekämpa” uppfödare som skiter i mentaliteten. Är ju, om man vänder på det; samma sak som om en e-uppfödare som skiter i just mentaliteten, hade sagt/ skrivit samma sak fast tvärtom.. Dvs. att hen alltid kommer att “bekämpa” aveln på exteriört dåliga hundar. Eller?

 • Bra där Reino, men jag har en utställnings schäfer som även har bra mentalitet och jäkla bra arbetsförmåga, även om jag inte har så stor lust att tävla och meritera, visst då kan man lämna till nån för utbildning, men då ska hunden helst inte vara belastad med några fel tex 1 på en armbåge. Vilket då stoppar min hund från att ställas i bruksklass, hur kul är det?Men bruksfolket kastar oxå alltid skit på oss som gillar utställning , man kanske borde hjälpa varann istället. Sen det här med hd o ed?? Hur fasen ska man komma till rätta med detta när hela övriga eoropa t.o.m våra grannländer får lov att avla på exempelvis ed 1:a eller c höft?? Men jag förstår din Poäng Reino, det vet du jag högaktar dig och din fru åker aldrig till nån annan och gör mh eller mt ni är bäst i Sverige på detta område.

 • Schäfern skall vara en brukshund i första hand, glöm aldrig det! Snälla kämpa vidare för det!

 • Mycket bra. Schäfer är ju EN ras och man strävar väl efter en god exteriör och bra bruksegenskaper, inte det ena eller andra

 • Bra och viktigt där Reino!

 • Underbart, jag (vi) vet vilken kämpe du alltid varit för vår ras, Tysk Schäfer, men du är även en god förebild för andra bruksraser, det hoppas jag att du vet.
  Heja Dig, stå på Did…vilket jag vet att du ALLTID gör 😛

 • Synnerligen välformulerat och klokt!

 • Mycket kloka och fina ord / Lena

 • Bra skrivit, går det inte å kombinera utställning o bruksarbete, eller är utställningslinjen så sönderavlad att dm inte är terräng gående längre, hur blir mentaliteten då? näää fram för hur dom såg ut innan utställnings hysterin tog över,

 • Väl talat, håller med dig, så länge jag också andas ska jag arbeta för en allround Schäfer. Den bästa rasen ever, i blodet forever!❤

 • Bra skrivet!
  För mig är det mer viktigt att hunden är mentalt stabil än att den är snygg…däremot måste den ju vara funktionellt byggd så den håller för arbete….många av dagens utställningslinjer är ju inte “terränggående”…det är ju trots allt en bruksarbetande ras.

 • Her i Norge er det desverre samme grei. Bruks kontra utstillingsschäfer. Samt RSV 2000 gör sitt inntåg.

 • Mycket bra skrivet Reino.
  Kan inte förstå hur vissa uppfödare kan få hålla på med det dom gör. Kanske det är dags att införa mental test på uppfödare.

 • BRA !!! Heja Reino du är grym/Charles

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *