Monopol vad leder det till ?

Är schäferaveln hotad?

Konkurrerar vi på samma villkor ?

Monopol

I många år hade statens hundskola monopol på utbildning och uppfödning av hundar för samhällets behov av tjänstehundar.

Hundskolan hemlighöll det mesta och redovisade sällan några resultat, framförallt offentligjordes inga avelsresultat eller avelsutvärderingar.Vilket fick till konsekvens att få personer visste vad man hade för resultat avels- och utbildningsmässigt. Eftersom Hundskolan finansierades av skattepengar var man aldrig någonsin i behov av att redovisa några resultat.

Hedeforsens IpsMan hade monopol på utbildning av narkotikahundar, ledarhundar, militära hundar och polishundar. Sedermera visade det sig att man totalt avstannat i utvecklingen när det gällde dressyrkunskaper. Man hade också hamnat väldigt snett i sin avel. Man var sin egen kontrollant .Man valde bara att rapportera det som var bra. Ingen insyn från de olika hundorganisationerna i Sverige. Det visade sig att det enda man lyckats bra med var höftledsstatistiken på schäfer. Det var rätt så illa ställt på mentalsidan. Utbildningsmässigt producerade man undermåliga hundar. Man producerade mellan 300-400 valpar om året, med katastrofalt dåligt avelsresultat. Ingen privat uppfödare hade kunnat fortsätta på detta vis speciellt länge. Men eftersom man inte hade något ekonomiskt ansvar kunde man år efter år fortsätta med detta vansinne. Jag är mycket stolt över att jag var en av de som spräckte monopolet i Sverige. Vilket medförde att man började titta på privata alternativ som innebar att man upptäckte att kvalitén både dressyrmässigt och avelsmässigt där var betydligt bättre.

BjuckcivilsandandeNu blev marknaden öppen för flera intressenter detta medförde att fler människor fick börja lära sig att utbilda tjänstehundar och man började ställa större krav avelsmässigt när det gällde tjänstehundsidan. Vad vi nu ser är en början på en återgång till monopol vilket skulle vara fullständigt förkastligt. Ingen skulle tjäna på detta. Färre människor skulle ha möjligheter att lära sig dressyrkonsten, kennlar skulle försvinna och kunskapen om avelsarbete skulle försämras. Vi kan bara titta tillbaka på den tiden då tull och militära hundar privatutbildades vilken bredd vi fick på dressyrkunskapen. Nu är det snart bara ledarhundarna kvar som utbildas privat.

Avel

Vad som händer just nu i Sverige när det gäller schäferhundsaveln kommer att innebära mycket stora problem i framtiden. Om det är så att vi är på väg mot gamla tiders ”hundskola monopol” med samma typ av hemlighetsmakeri när det gäller tjänstehundsaveln så kommer det att innebära stora konsekvenser för avelsarbetet i stort.

Staten har återigen börjat med en mastodontavel, 300-400 valpar om året för att täcka ett behov i första hand för Försvarsmakten men också för diverse andra myndigheter i Sverige. Jag tänker inte kritisera eller ifrågasätta seriositeten eller nödvändigheten av detta. Anser staten att detta är nödvändigt, så skall det naturligtvis genomföras.
Men varför detta hemlighetsmakeri ? Det är ju faktiskt för våra skattepengar man tar hem ett stort antal avelsdjur .Varför kan inte vi andra uppfödare i Sverige få ta del av och nyttja det positiva i det här när det ju ändå är vi som får vara med och ta de negativa konsekvenserna i slutändan.
Man kan fråga sig, vad händer nu med de få uppfödare i Sverige som försöker att producera en mentalt duglig schäferhund ? Det kan ju tyckas att det inte är statens problem, men riktigt så enkelt är det inte. Om man nu får hålla på ett antal år kommer detta resultera i utslagning av mängder av kennlar.Vad händer sedan om staten inte längre vill finansiera och vara delaktig i detta projekt. Jo då står vi återigen inför ett stort kunskapstapp. De privata kennlarnas existens är beroende av att man har kunder som vill köpa valpar.Privata aktörer kommer att slås ut när monopolet blir prissättare. En rad etableringshinder på marknaden får till konsekvens att konkurrensen uteblir.

Konkurrens på samma villkor ? NEJ. 300-400 valpar produceras varje år av staten som finansieras med skattepengar. I dagsläget finns det ett behov av ca 80-100 hundar. Resten av hundarna går ut till privatpersoner, många fodervärdar får sina hundar, eller så säljs de till rea-pris. Några skänks bort vid vuxen ålder. Under en tidsperiod på fem år blir detta ca 1000 nya schäferhundägare. Dessa är de privata kennlarnas potentiella kunder och vi har redan sett konsekvensen av att det blir svårare för dessa att få ut sina valpar på foder eller till försäljning. I det långa loppet kommer detta att resultera i en dominoeffekt där många schäferuppfödare kommer att tvingas lägga ned sin verksamhet. Detta kommer att påverka schäferhundens popularitet. Vilket kommer att resultera i att den stora efterfrågan på schäfer kommer att bli av exteriörtyp vilket i sin tur kommer att påverka mentaliteten till det sämre i ännu större utsträckning. Det är en mörk framtid vi går till mötes när det gäller vår absolut populäraste bruksras schäfer.
Jag ställer mig återigen frågan ” Vad gör våra organisationer?” Kennelklubben ? Brukshundsklubben ? Vad gör vår egen intresseorganisation Schäferklubben ?

Reino

5 Thoughts to “Reinos funderingar”

  1. danne

    Jag vet inte hur sanningsenliga uppgifterna är, men var det inte ca 25% av HS egna uppföda hundar som kunde bli tjänstehundar(nån gång under 80-talet) men när man köpte hundar från den privata marknaden så var siffran betydligt lägre? Varför kunde HS lyckas så bra med höfterna jämfört med privata uppfödare, tyder inte det på att man måste följa vissa kriterier och ha väl dokumenterade avelsdjur för att lyckas både med hälsan och mentaliteten, är det inte den biten som är svårt för en privat uppfödare med mindre resurser, att ha kontroll på avelsdjuren och avkommorna i flera generationer. De flesta privata uppfödare måste väl använda hundar förr eller senare där man är mer osäker vad som kan väntas hälsomässigt och mentalt.

    Tycker det är olyckligt om privata uppfödare slås ut på bekostnad av ”monopolet”, men talades det inte om samabete mellan både privata och den statliga uppfödningen, blev det inget av de planerna? Spontant tycker man nån form av samarbete mellan en större grupp uppfödare skulle vara rätt väg att gå för att gemensamt kunna förbättra hälsan och mentaliteten i rasen.

  2. Bra skrivet Reino!

    Glädjande att en så mäktig potentat som du Reino tar ton och säger sanningar om både gamla HS och FM:s nya avelsprojekt. Det är ju uppenbart att marknaden för avyttrande av schäfervalpar och vuxna hundar mot tjänst nu har förändras radikalt för oss med små kennlar.

    Trodde i min enfald att prisnivån skulle förändras mot bättre marknadsmässiga priser när FM-hundarna såldes till myndigheter och bevakningsföretag, men ack så fel jag hade. Nu slumpas de bort utan hänsyn till vad de kostat att framställa. Hur skall vi kunna konkurrera med FM som är till 100% skattefinansierat? Utgår från att PW känner sig tvingad att svara på din epistel.

    Hälsningar från
    Hasse

  3. Catrina & Soraya

    Det är en märklig utveckling med tanke på hur många statliga monopol
    som avreglerats och privatiserats i Sverige sedan 1980-talet.
    När den här typen av sk naturligt monopol har så överlägsna kostnadsfördelar
    jämfört med övriga aktörer på marknaden kommer det naturligtvis att slå hårt
    mot de kennlar som lever på sin tjänstehundsavel.
    Detta är ju också något som konstateras i den statliga Tjänstehundsavelutredningen.
    SOU 2010 : 21 I betänkandet konstateras:

    ” Jag har konstaterat att det vare sig nu finns eller tidigare har funnits någon
    statlig stimulans för privata uppfödare av tjänstehundar. På grund av
    Försvarsmaktens relativt omfattande hunduppfödning är det snarast det motsatta som
    gäller. På grund av den minskar staten marknadsutrymmet för nuvarande och
    potentiella uppfödare av brukshundar i allmänhet och tjänstehundar i synnerhet. ”

  4. Susanne & Affra

    Mycket bra skrivet! Det är verkligen dags att vi vaknar upp. Kommer ihåg när Securitas Maribo i början på 1980-talet levererade den första tjänstehunden till flygvapnet. Huden var ett långhår ohc hette Clabbe och det var Tommy o Nisse som dresserade hundar på den tiden tillsammans med Sven Järverud;)Tur att utvecklingen gick framåt och att du lyckades spräcka bublan med monopol…trist bara att det är påväg tillbaka.
    Jag har haft turen och möjligheten att varit med och arbetat som både hundskötare o dressör under många år hos Reino)
    Mvh Susanne & Affra

Leave a Comment