Sortera nyheterna
Arkiv

På samma våglängdTystnaden är bruten. AFS kommunicerar via vice ordförande Anneli Hultman. I ett mail meddelas att min skrivelse skall behandlas vid nästa CS möte 18-19/6, och ett löfte lämnas att återkomma efter mötet. Tack alla för Ert engagemang nu avvaktar vi vidare kommunikation och dialog.
Reino

14 kommentarer till Tystnaden är bruten

 • Hej schäferfolk!
  Tiden går förvisso, men en del saker låter sig nog inte grävas ner så lätt… Vet inte om ni känner till att Jemima Harrison, som gjorde filmen Pedigree Dogs Exposed om exteriöravelns framfart bland många hundraser, sedan november 2010 skriver en uppmärksammad blogg som fått en bra bit över en kvarts miljon besökare?
  Det senaste inlägget handlar om schäfer. Två filmsnuttar från YouTube – två sexmånaders schäfervalpar från ”show GSD lines” i rörelse – eller ja, något sådant – och nästa filmsnutt på två valpar från ”working lines” i fullt språng. Titta in och se!
  Hittills sextio kommentarer och nej – det ser nog inte ut som om frågan är på väg att begravas. Snarare tvärtom!
  Harrisons blogg hittar ni om ni googlar på Pedigree Dogs Exposed + blog, eller via direktlänk från collievaenner.blogspot.com. En av dem är från mig, som ber någon enda exteriöruppfödare av schäfer någonstans öppna munnen och tala om exakt vilka anatomiska strukturer som man har förändrat för att få fram detn bakkroppen och de rörelserna. Hittills har ingen svarat. Någon här som gör det?
  Om förändringarna innebär ett framsteg, en förbättring och en fördel för hunden och är följden av avsiktligt urval i aveln, så måste väl någon sitta på svaret?

  Bodil Carlsson

 • Problemet med denna fråga är att en, utomordentlig, tråd som denna, inte läses av de som kanske bäst behöver läsa den! Jag undrar vad som styr en uppfödare av Schäfer att avla uteslutande på exteriör? Det blir en kullerbyta utan dess like: En brukshund som inte får jobba blir odräglig. Det vill man inte ha, vad gör man då? Jo, som Reino redan så bra beskrivit, man avlar bort de “jobbiga” bitarna. Vad får man då? Man behöver ju inte vara Einstein för att lista ut det…
  Varför föder de inte upp en lämpligare ras för sitt intresse? Det som ligger Schäfern “i fatet” är förmodligen det vi alla älskar; dess skönhet, dess anpassningsförmåga och duglighet. Den har ju också en icke försumbar status i de flesta kretsar. “En bra Schäfer är världens bästa hund”. Det vore kanske ett tips att låta långhår få en hög status i exteriörsammanhang och dela på stamböckerna för exteriör och bruks istället för som nu låta långhår få en egen stambok. Men det bästa vore ju om alla drog åt samma håll. En Schäfer värd namnet ska se ut som en hund som kan jobba, ha kroppen med sej, den ska svara upp snabbt på lekinvit och vara full av arbetslust och attityd. Den ska vara en frisk och sund arbetsmaskin.
  Jag har i många år undrat över vad standarden med “scoliosrygg”, övervinklade haser och stora tunga Schäfarar står för? Jag fick svaret på det av Lars Fält = upphovet sägs vara en gammal bild av en skärpt och aktiv Schäfer precis på väg (i språng) – en stillbild! Kan det vara så enkelt? :=)
  Lisen

 • Vi har lagt in Reino Oskarssons 5 punktsprogram i vår hemsida.

 • Kan vi inte själva göra något så länge?
  Dels gå med o påverka!
  Dels gynna alla tävlingar i bruks.
  Vi som har företag kan börja o gynna brukstävlingar, då gynnas alla raser som tävlar i bruks.
  Visserligen är det hundar som klarar sig bra på tävling, men det är alltid något.
  Informera nya hundägare och tilltänkta hundägare om de ska till o köpa schäfer.
  Utbilda hundinstruktörer o kursledare, så de får kunskap att hjälpa hundägare som lyckas köpa en riktigt bra schäfer.
  Ganska ofta finns det inte kunskap för att hjälpa hundägare som har en arbetsmaskinschäfer.
  Varför bara sitta o vänta alla kan göra något!/tomas

 • Det våran lokalförening såg av CS agerande då vi haden en brottningsmatch med AfS för några år sen gör ju inte att man väntar sig att det kommer speciellt mycket vettigt ut deras styrelsemöte. Å andra sidan, för rasens bästa, hoppas hoppas hoppas hoppas att det kommer nåt bra ut det här.
  TACK för att du tagit initiativet!!!!

 • Hoppas kan man ju alltid göra, men tillåt mig tvivla. Svar lär du kanske få men blir det några åtgärder?

 • Tystnaden är bruten inte bara i ett avseende. Tangentbord glöder lite här och var, man kommenterar dagens schäfertwist. Ingrid Bahlenberg, Kennel Enduro, har skrivit ett insiktsfullt kåseri på sin blogg. Engagemanget för vår schäfer är det inget fel på.

 • Bravo Reino! Nu ska det bli spännande att följa fortsättningen. Vi som har Hedeforsare vet ju hur roligt det är att jobba tillsammans med en riktig brukshund!

 • Hoppas att det händer lite mer än: “Tagit del av och lagt till handlingarna.”

 • Så bra! Då är det bara att vänta och se;) Hoppas det blir en utveckling i rätt riktning! Bra jobbat, Reino!

 • Bra jobbat RO. Jag hoppas styrelsen i AFS får sig en tankeställare.

 • Vad bra. Jag hoppas verkligen att någonting bra kommer ur det här.

 • Grattis till framgången!
  Ett historiskt snabbt “tystnadsbrott” från AFS sida.
  /Hasse

 • Pingback: Äntligen! | Bruksschäfer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *