Vart är Schäfern på väg?

Sippi Gonzo på språngJag kan konstatera att schäfern inte längre ligger som nr.1 i antal registreringar.Detta är i och för sig bra lite självsanering skadar aldrig. Men man kan ställa sig frågan varför? En så svag schäferhundklubb som vi har idag har vi nog aldrig haft tidigare.När skall ansvariga inom klubben vakna upp och inse att vi tappar registreringar, vi tappar medlemmar samtidigt som våra schäfrar blir sämre och sämre. Mentaliteten och rasens hälsa borde stå i centrum för våra prioriteringar men istället fokuseras på klappvänlighet och förmågan att springa runt i en ring. Med fasa ser jag vilken otroligt dålig produkt många schäferuppfödare producerar.Det höjs röster från många håll att mentaltester av olika slag inte behövs. Man ifrågasätter MH och MT. Majoriteten av dessa människor som strider för att ta bort våra tester kan inte ha någon insikt i hur det ser ut i Europa där flera raser förbjudits på grund av dålig mentalitet. Jag vill uppmana alla svenska Schäferuppfödare att ta sitt ansvar och verka för att förbättra rasens mentalitet och hälsa.Det är tid för självrannsakan. Dags att vi alla ställer oss frågan – Vad vill jag med min uppfödning? Vad har jag för visioner och målsättning?

Avelsarbetet får inte enbart handla om självändamål.Vi har alla ett gemensamt kollektivt ansvar för rasens framtid.

När man studerar statistiken blir jag allvarligt oroad. Statistiken talar sitt tydliga språk .Gå in och titta hur siffrorna ser ut på MH. Röda siffror på flertalet moment.För många kennlar är röda fält i majoritet.Moment efter moment som ligger utanför rasmedelvärdet och Schäferhundklubbens idealprofil.Tag då i beaktande att många av våra Schäferuppfödare överhuvudtaget inte tar hänsyn till/ använder sig av dessa tester i sitt avelsarbete. Urskillningslöst använder man föräldradjur med höga rädsleeffekter, dålig koncentration bristande samarbetsvilja och dessvärre i allt större utsträckning brister i skottfasthet. Dessa hundar använder man alltså i sin avel. Hur resonerar man då? Är det någon som är förvånad över att dessa personer anser att våra tester inte är bra ?

Naturligtvis undviker man dem för annars skulle folk få vetskap om vad man verkligen presterar.Det är förstås mycket enklare att skylla på eller argumentera för dessa testers avskaffande än att stå upp och ta ansvar för sitt eget usla avelsarbete. Nej Schäferuppfödare om ni har något ansvar och något genuint intresse för Schäferrasen så måste ni tänka om annars kommer schäfern att sälla sig till sällskapshundarna. Varför inte arbeta för en bra mentalitet, en bra exteriör och en bra hälsa. För att kunna genomföra detta krävs det en stark organisation som börjar ställa krav.Som inte tillåter att 80% av uppfödarna endast är intresserad av exteriör. Vi i Schäferhundsklubben måste aktivt börja arbeta för vår ras och inse att krafttag måste tas och det nu. Under ett antal år har medlemsantalet sjunkit katastrofalt ,självklart hänger detta också samman med färre antal registreringar men också med för stort internt käbbel som får till konsekvens att flertalet medlemmar väljer att avsluta sitt medlemskap.Man väljer att stå utanför organisationen.Hur skall vi då lösa problemen? Första åtgärden måste vara att se till att alla uppfödare arbetar för att få fram sunda hundar.Vi måste arbeta för en mentalt bra schäfer som kan användas till både bruks och utställning och även fungera som sällskapshund. Schäferhundsklubben skärp kraven! Ställ krav på att samtliga hundar skall genomgå MH, MT och exteriörbeskrivning. Hela kullar. Vi måste också arbeta för att få fram ett sundhetsintyg. Ett slags friskhetsintyg, hälsodeklaration för varje individ som används inom aveln. Dessa krav skulle sålla bort många oseriösa uppfödare. Prio nummer ett för en uppfödare måste vara att verka för att få fram en bättre schäfer.Inte försämra rasen genom kortsiktigt tänkande och omdömeslös avel.Vi måste stärka vår organisation och för att göra det krävs fler aktiva medlemmar.

Mina vänner det är bråttom.Detta arbete måste börja nu.

Reino

16 Thoughts to “Vart är schäfern på väg?”

  1. Tio tusen röda rosor till dig, Reino.

    Ställer upp på allt du skrev till 100%

    Kram på Dig

    Pia
    Kennel Maråsen

  2. Stine

    En förare som ”tränar” sin hund, utvecklar leken/kampen osv får oftast en hund som gör ”bättre ifrån sig” på tester än en förare som låter hunden ”bara vara” i 1½år (utan att utveckla leken/kampen, nyfikenheten osv). Detta bör inte vara någon nyhet? Och att det skulle ge sämmre resultat om man tränar inför tester beror väl på vad man tränar? Om man läser lite i Svartbergs doktorsavhandling gällande Mh och ”personlighet” hos hund så ser man att hundarna är ganska stabila i sina ”personligheter” genom de olika testen, men att hundarna blir mindre undvikande och mer nyfikna ju fler gånger de har varit med om samma moment. Således bör man kunna träna sin hund till ett bättre/mindre dåligt resultat i vissa delar om man vill. Och som sagt alla hundförare som ägnar hela första året/åren åt att utveckla sina hundar i lek/kamp, nyfikenhet och engagemang ”tränar” ju omedvetet på något som ger bättre resultat i en testsituation. Dessutom så finns inte den perfekta hunden! Och det finns en massa hundar med kanske inte världens fräkaste MH’n som funkar ypperligt som tävlings och tjänstehundar, och tvärtom en del hundar med fina siffror på MH men som sen inte blir vare sig tävlingshundar eller klarar L-test för tjänst. (Se bara på den gammla korningen. Rottisar hade ofta väldigt höga poäng, men syns inte i stor mängd på tex SM eller speciellt frekvent innom tjänst trots detta. Varför inte då de ju enligt Mh/Mt ju måste vara ruggigt bra?)
    Är avel så enkelt så att vi hade fått ”perfekta” hundar bara vi använde djur med ”perfekta” MH’n/MT’n?

  3. Kennel_Entre

    “Vart är schäfern på väg?” Det beror väl på oss uppfödare? Att vi har en rasförening som inte står upp för arbetande hundar kan inte vara någon nyhet. Det har de aldrig gjort. Vi har varit medlemmar sedan 70-talet. Går vi ihop som värnar rasens ursprung skulle vi komma någon vart. Men av någon konstig anledning gör vi inte det?! Hellre så gnäller vi över dålig förening. Till vilken nytta?

  4. Kennel_Entre

    En del kennlar ordnar ”MH läger” innan MH. Kommer man med sådanna påståenden så måste man presicera sig. Kan man inte det så blir det bara allmänt skitsnack som är allt för vanligt inom hundvärlden. Hundar som ”tränas” inför test gör ofta sämre ifrån sig enligt testare. Kattis, utveckla ditt inlägg.

  5. Daniel

    Menar ni att MH/MT är i princip meningslöst då resultaten bara beror på föraren och miljön, vad skulle man isåfall använda istället för testsystem om man nu inte bara ska se till bruksprov? Borde inte samma sak gälla polisens/försvarets L-test isåfall, uppväxtförhållandena har stark påverkan på resultatet, vissa hundar gör ju dock dåliga test trots bra förare, iallafall när det gäller bitar som nerver,dådkraft och hårdhet om vi ser tävlingshundar som testats på L-test, tänker på malinois nu men samma borde ju gälla för schäfern.

  6. Annika

    Detta var så pricksäkert skrivet! Du satte ord på vad jag har tänkt på länge!

  7. Pierre Wahlström

    Där hade Kattis flera poäng ;-)!!!

    Ankan, du är ett Geni, men jag vet ej 100% vad du menar i inlägget,
    möjligen är jag lite trög?!

    kör så det ryker,
    (för det kommer det o göra på Schäferklubbens årsmöte, kom dit, Freud kommer att fylla sitt block!!)

    vi ses!

  8. Om hur det står till med schäferns mentalitet idag är vi rörande överens.
    Beträffande MH/MT anser jag att den förra korningen var bättre, men det är
    inte därför jag endast ser MH/MT som ett komplement till arbetsegenskaper, utan för att det gång på gång när man testar stora delar av kullar visar sig att den mest erfarne förarens hund får det ”bästa” resultatet och den ”klantigaste” förarens får det ”sämsta”. Vi mäter kanske inte det vi tror ? Kan det vara därför en del kennlar ordnar ”MH-läger” helgen före kullens MH ?
    Vad det gäller Schäferhundklubben har jag givit upp. De kloka och kunniga människor
    som statistiskt sett borde finnas i klubben lyser med sin frånvaro när det skall nomineras till CS. Jag förstår dem.
    Med en så ”o-lyhörd” styrelse är det inte heller märkligt att medlemmarna flyr. När CS ”smartaste” förslag för att värva medlemmar är att uppfödarna skall ”tvångsansluta” sina valpköpare genom att betala deras medlemskap under valpåret är det illa. Att se till att klubben är så bra att alla vill vara med är av någon anledning inte CS förstaval.
    Skrev en insändare till tidningen med funderingar om klubbens utveckling och gav konstruktiv kritik. URMA sade direkt att den aldrig skulle bli godkänd.
    Mycket riktigt, istället skriver kansliet i tidningen: ”På förekommen anledning vill vi meddela att artiklar som rör åsiktsskillnader i olika frågor inom klubben och som är grundade på en av parternas uppfattning, ej publiceras i denna tidning!”
    Klarare kan det inte sägas, tyck som CS eller håll tyst !
    Och så undrar man varför medlemmarna lämnar klubben ? Sancta simplicitas !

  9. marja

    Detta kanske inte hör hit men jag undrar varför dagens chäfrar ser annorlunda ut än vad de gjorde förr. Baken ser ut som en ”strörtloppsbacke” och det gör ont i mig o se när de går. Om man skulle gämföra med en människa så ser det ut som om han har skitit på sig. Varför avlar de så hår på detta utseende. Min chäfertik eller ja vit herde hund (för när en vit får en vanlig chäfer så blir det en chäfer men om en chäfer får en vit så blir det hedehund. Fattar ej varför. Min hunds mor o far var chäfer men hon blev vit) såg inte ut som en ”störtloppsbacke” i baken och veterinären sa att det var den finaste hund hon någonsin sett för att vara så gammal som hon var då.

  10. Ankan Edoff

    Årsmöte på gång! Litar på att du o övriga med inflytande över valen och verksamhetsplanen (alla ombuden) för klubben nu styr upp.

    Beklämmande att ras efter ras förlorar kapacitet för arbete, det duger inte längre att försvara bortfall av egenskaper med bristande dressyrkompetens-teknik-tid… Det räcker inte längre att som förr säga att en metod är mer rätt än någon annan, det handlar om att definiera egenskaper, förhållnings sätt och engagemang hos hundarna som skall utbildas som tjänstehundar!
    Nu är det dax att Schäferuppfödare, användare och inte minst företrädare för rasklubben reder ut vad som saknas, på vilket sätt det kan fångas upp för aveln och utveckla det med kommande generationer.
    I den bästa av världar skall samtidigt dessa hundar kunna fungera som riktigt framgångsrika tävlingshundar.
    Vad gick snett? Vår syn på hund, vårat sätt att bedömma vad vi ser vid de officiella beskrivningarna/testerna, tävlingsformerna – vår iver att premiera precisa utföranden snarare än egenskaper ur medfödda beteenden…
    Oavsett vilket gäller att finna former för att skapa samsyn, utveckla verktyg för säkerställande av egenskaper (vetenskapligt och praktiskt väl underbyggda) visa i
    rasklubben vilka krav som måste ställas o i vilken ordning saker skall prioriteras nmär man tar en kull!

    Kan tyckas förmätet att jag tar mig rätten att ha åsikter, jag som inte ens föder upp schäfer längre… givetvis hade vi fortsatt avelsarbetet om vi ansett att vi var i närhet av målet för rasstandarden vid planering om nästa generation, vi köpte bland annat in 14 ”prospects” under en period av 10 år, ingen dög att få bära fram nästa generation! Att det är svårt är jag den första att skriva under på. All respekt för er på Hedeforsen som arbetar framåt! / mvh Ankan

  11. Pierre Wahlström

    Hej Reino!
    Kul att att du börjat skriva!
    Du är en av de duktigaste i landet på att läsa hund, detta borde flera uppskatta!

    När det gäller din oro har du i mycket rätt,
    däremot bör man i detta sammanhang ställa sig ett antal frågor,

    1. Är våra ”mental” -tester/beskrivningar verkligen så bra som alla vill påstå.
    2. Varför är jag en av dem som anser att det finns alltför stora brister i mentaltester/beskrivningar, för att det skall vara användbart?
    Förnekar jag testerna för att jag anser att mina hundar inte klarar dem? Svar nej!
    Förnekar jag testerna för att jag varje år i mitt yrke lämplighetstestar ca 250 hundar och vet hur svårt det är att bedöma en hund korrekt? Svar ja!
    3. Om det hade varit en människas mentalitet som skulle bedömas då hade den som bedömt tvingats gå på universitet i 7 år + praktik!!
    4.Som avslutning, varför är de utländska brukshundshanarna så intressanta för våra Svenska uppfödare? Dessa hundar och dess förfäder har oftast inte ens sett ett MH på vykort!

    vi ses min vän,
    vh pw

  12. Intressant och mycket läsvärt!!! Uppskattar människor som har kurage att sticka ut hakan och våga ha sunda, men säkerligen i alla läger inte helt uppskattade, åsikter!

  13. Sol Sefastsson/Tjejernas Qessie

    Hittade hit via Lotta Könberg/Fb.
    Otroligt bra formulerat och skrivet. Länkar in på min egen sida så fler får tillgång.

  14. Catrina Björk

    Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.
    Min önskan är att alla som lämnat Schäferklubben åter hittar tillbaks och förnyar sitt
    medlemskap.All kunskap och engagemang behövs inom klubben.
    Tillsammans kan vi göra skillnad.
    Bra Reino att Du vågar stå upp och säga som det är.
    Catrina

  15. Linda med Marhöjs Qrim

    Hejja Reino!!!

    Håller med dig helt och fullt! Hoppas verkligen många läser detta och att det väcker tankar – för det behövs – NU!

    Kram Linda & Qrim

Leave a Comment