Sortera nyheterna
Senaste kommentarer
Arkiv

Åfelia

Linda och Shiva

Shiva- en hjälpande hand i vardagen

Nu är det min tur att berätta om Shiva och mig (Hedeforsens Åfelia). För cirka tre år sedan fick jag ett samtal om att jag kommit vidare i en tävling där 50.000 kronor stod på spel. Pengarna skulle användas till att uppfylla en dröm man hade. Min dröm var att köpa en alldeles egen hund och utbilda henne till min diabeteshund.

En diabeteshund skall hjälpa sin ägare att hålla koll på blodsocker och kunna hämta hjälp vid för lågt blodsocker. Detta är en otrolig trygghet för mig som börjar bli ”stor” och skall ta steget från mamma och pappa och gå in i vuxenlivet.

Tro det eller ej men jag vann tävlingen och det blev dags att köpa hund. Eftersom min bror varit hundförare under sin tid i lumpen blev kennel Hedeforsen ett alternativ att kolla upp. Lyckligtvis hade dom valpar som vi åkte och tittade på. Jag blev helt såld och fastnade med en gång för den underbara Åfelia som idag heter Shiva. Shiva fick följa med hem och under ett år jobbade jag med grundläggande uppfostran och lydnad.Vi tränade också mycket kontakt .Sedan kunde Shiva börja sin utbildningen hos Svenska service och signalförbundet, som ansvarar för diabeteshundutbildning. För att bli antagen krävs höfter och armbågar utan anmärkning samt ett godkänt mentaltest. Det var en nervös och kämpig tid men vi blev godkända och blev tilldelade en instruktör för att påbörja utbildningen. Den huvudsakliga utbildningen skulle skötas av mig men under handledning av instruktör.

Varje vecka i ett års tid har vi träffat vår instruktör från Svenska service och signalförbundet. Vi har tränat Shiva i olika diabetesmoment. Hon skall lära sig doften av högt och lågt blodsocker.

Lära sig ”larma” till andra människor på mitt kommando. Hämta insulinväskan.

Dessutom tränar vi allmänlydnad. Det går jättebra och hon uppfattar mer och mer för varje gång vi tränar.

Doftträningen går till så här:

Jag har ”samlat” på mig min doft vid lågt och högt blodsocker.Detta görs genom svett och saliv och hudfragment som appliceras på bommullstussar. I detta moment har vi använt klicker. Vi klickade,berömde och gjorde bomullstussen mycket värdefull. Shiva har en flärp i sitt halsband som hon fått lära sig ta i munnen när hon känner blodsockerlukt och jag borde kolla mitt blodsocker.

Larmningen går till så att att hon har en sele med flärp i en lina som hon tar i munnen. Därefter springer hon fram till närmsta person. Lämnar över och jobbar för att få med personen.Om det är en hundrädd människa skall hon ”ge upp” . Ta sig till nästa person som hon då förhoppningsvis får med. Syftet med detta är att om jag skulle bli för dålig att jag inte kan hjälpa mig själv så skall Shiva väcka någon annans uppmärksamhet som kan hjälpa mig.

Shiva skall också kunna hämta min diabetesväska där jag har alla viktiga diabeteshjälpmedel såsom blodsockermätare,insulin och dextrosol .Dessa kan hjälpa mig i en svår diabetessituation. Väskan står alltid på samma ställe hemma och kommandot är helt enkelt ”hämta väskan”. Jag ökar avstånden mer och mer när vi tränar.

Utöver diabetesutbildningen så har jag ju fått ett helt nytt intresse. Hundträning! Vi går och simmar. Kör agility Vi går på många kurser för att komma ut och bli tightare som team. Hon är ju inte bara en servicehund, hon är ju helt klart min allra bästa vän som jag kommer ställa upp för i alla lägen.Jag tar med henne på aktiviteter och ger henne möjligheter att utvecklas och utmanas!

Shiva har gett mig en trygghet som jag inte känt innan. Hon har gett mig motivation till att gå ut och gå på långpromenader och att vara ute i skogen (Shiva älskar att spåra!).Vi har fått ett stort socialt nätverk för många hundägare tycker det är roligt att träffas och träna t ex spår.Ibland träffas vi för fika och hundprat.

Svenska service och signalförbundet har varit jättebra att ha med att göra.De har ordnat många träffar som jag och Shiva varit på. Där vi har fått möjlighet att träna hundmöten och träna fokusering på bara mig i svåra miljöer. Vi har även kört passivitetsträning. Jag har fått ett större teoretiskt kunnande om hundar och hur man kan använda hundar i samhället i större utsträckning än man gör idag.

Följ gärna min blogg där uppdaterar jag mycket om Shiva: attlevameddiabetes.blogg.se

Gå gärna in och kika på svenska service och signalförbundetshemsida: www.soshund.se

   Lycka är att minnas gårdagen, drömma om morgondagen och att leva i nuet.