Sortera nyheterna
Senaste kommentarer
Arkiv

Zero

Hej alla Hedeforsare!
 
 
Zero mår bra och han är jätteduktig. Här kommer senaste rapporten från veckan som varit.
 
I måndagskväll blev det räddningstjänst. En man (med hjärtproblem) kom inte hem efter att han varit ute i skogen och plockat svamp. Mannen var anmäld försvunnen vid 13-tiden samma dag. Det kändes från början att detta kan, tyvärr, ha slutat illa. Vi fick ett område mitt i en skog där anhöriga trodde att han troligtvis vistats under dagen. Området var mitt i ett skogsområde och för att komma dit var jag tvungen att följa en stig några hundra meter.
 
På vägen fram så går Zero och rastar sig, men efter knappt hundra meter så ser jag att han börjar vädra nånting i nosen. Vi fortsätter några meter till på stigen och då gör Zero en jättefin vindmarkering (han sliter nästan av mig kopplet, så den gick inte att missa 🙂 ). Vi följer upp markering och Zero jobbar jättebra med vinden. Ca 50 meter in så gör vi en liten halt för att slå igång gps:en, (så jag kunde hitta tillbaks). Zero jobbar vidare drygt 60 meter till och där hittar vi mannen, tyvärr avliden. Mannen hade varit död flera timmar så det fanns inget att göra. Men anhöriga var ändå tacksamma att vi hittade honom så pass fort. Ett jättefin vindmarkering av Zero på över 100 meter (han hade nog vindat honom på 150-200 meter).
 
 
Nästa pass var tisdagnatt och det blev en händelserik natt. Först så kom det in larm om att en ung kvinna sagt att hon skulle ställa sig framför tåget. Samtliga patruller blev inblandade och Zero och jag sökte av järnvägsspåret efter (människo-)spår. När jag precis är klar med detta så ropar min kollega att en bil, ca 200 meter från oss, tvärnitat och i panik försökt backa därifrån men istället kraschat med en betongsugga. Två personer “flyger” ur bilen och springer därifrån. Vi åker upp för att kontrollera den och på vägen fram så ser vi att det är den bilen som tidigare under kvällen utlarmats som stulen. Efter samtal med yttre befäl så beslutas att jag och Zero gör ett försök att spåra ikapp tjuvarna medan min kollega och övriga fortsätter med letandet efter kvinnan.
 
Zero börjar spåra från bilen och det begär sig av i hög fart. Vi ligger ungefär 4-5 minuter efter. Spåret går från asfalt upp på en grusväg och in på bakgårdar, i utkanten av stan, och letar sig fram till ett skogsparti. Spåret går in i skogen och Zero spårar (som vanligt i skogen) med enorm intensitet och det känns som man blir släpad av ett skenande godståg. Spåret fortsätter genom skogen och kommer fram till ett bostadsområde där farten går ner något (tur för mig). Zero jobbar och kämpar för att ta sig framåt och spåret fortsätter på gatorna inne i bostadsområdet. Vi kommer till slut fram bakom en skola och där får Zero problem med att komma vidare. Vi gör flera försök att komma vidare men tyvärr kommer vi inte vidare.
 
Samtidigt som vi får spårtappt, så har några kollegor blivit avlösta och står med blåljus för att försöka få stopp på tjuvarna, framför oss i spårets riktning. En av kollegorna kliver ur polisbilen och gömmer sig bland buskarna. Polisbilen åker iväg och efter 30-60 sekunder så kommer det fram två grabbar från skogen. Blöta i håret och svettpärlor i pannan, så kan man ju börja undra vad dom gjort. Tyvärr så kunde vi inte i detta skede binda dom till något brott. Så nu ligger förhoppningarna på att vi kan hitta några dna-spår eller dylikt som kan binda gärningsmännen till bilen.
 
Tyvärr så gick vi bet på det spåret. Men Zero spårade ca 2 km inne i stan där ungefär hälften av spåret gick på asfalt genom bostadsområden, så i efterhand blir man ändå “ganska” nöjd. Men…..
 
 
….natten var inte slut än och några timmar senare så går det larm igen. En anmälare ser en misstänksam bil, med tre personer i, som svänger upp till en besinmack. Bensinmacken är belägen på en liten ort ca 5 mil från Uppsala. Totalt 4 polispatruller sätts in i ärendet, där även Zero ingår. Vi befinner oss ett par mil åt fel håll så vi anläder sist till platsen. När vi kommer fram så har första patrull på plats gripit en person. Föraren och den tredje gärningsmannen har sprungit från platsen. Zero tar upp spår från bilen och beger sig iväg. Efter ca hundra meter så går spåret in på en villatomt och där ligger föraren och trycker under ett buskage. Den tredje gärningsmannnen, som enligt kollegor sprungit från platsen, får Zero inte upp något spår på. Vi söker spår runt hela macken, men får inte upp något. (Inte så konstigt visar det sig senare).
 
Vi söker igenom byggnaden utan att hitta tredje gärningsmannen. Och när vi står och ska packa ihop allt beslag och transportera in de gripna till Uppsala så går jag och hämtar den sopsäck som gärningsmännen dumpat bakom macken. Jag ställer mig där och lyser med ficklampan och får då syn på något som ligger ihopkrupet i fosterställning under en massa bildäck. Det visar sig vare den tredje gärningsmannen, som inte alls sprungit från platsen utan istället kastat sig ner i en trave med bildäck. Han hade legat där i två timmar och var ganska stelfrusen. Han sa att han tagit en kisspaus och hade ingenting med inbrottet att göra. 🙂
 
Samtliga gripna och allt gods återlämnat till målsägaren. Bra jobbat Zero!
 
Hälsningar
 
Anders och Zero

Hej
 
Här kommer senaste rapporten med Zero.
 
En man blir skjuten i benet och magen och gärningsmännen flyr från platsen i fordon. Vägspärrar ställs upp och flera län abetar med händelsen. Ett vittne, ett par mil ifrån oss, ringer till polisen och säger att två personer har ställt sin bil på deras uppfart och sprungit därifrån. Bilen och personerna stämmer överens med signalementet och polispatruller sätter iväg i full fart mot den aktuella adressen, mitt ute på landet. När vi kommer fram så säger ett annat vittne att hon såg den aktuella bilen köra in bakom hennes hus. En spårgrupp sätts ihop och jakten börjar.
 
Med Zero i täten börjar vi söket efter den aktuella bilen. Bakom huset följer vi en skogsväg som till slut leder fram till ett hus där den aktuella bilen anträffas. Zero börjar spåra direkt från förardörren och spåret leder upp på grusgången och ut i skogskanten bakom huset. Zero spårar med STORT intresse och, som jag skrev i avrapportering, måste jag linda spårlinan ett varv runt handen för att klara av att hålla i honom.
 
Spåret leder in i skogen och efter ca 400 meter så leder spåret fram till en glänta. Zero viker in i gläntan och då ser vi två figurer som gömmer sig i gräset. En massiv kommendering inleds och gärningsmännen har inga andra alternativ än att ge upp. Gärningsmännen grips, misstänkta för försök till mord.
 
Zero skötte sig mycket bra och det var en fröjd att jobba med honom.
 
 
Hälsningar
 
Anders