Sortera nyheterna
Arkiv

V-kullen 2007

Jag heter Ellinore Hedman och jag bor tillsammans med 4 (ibland 5) hundar och sambon Mattias i den lilla staden Oskarshamn. En väldigt massa hundar kan man tycka och anledningen till att jag har så många är att jag arbetar hundförare tillsammans med tjänstehundarna Vixie och Bosse.

Mitt ”hundliv” började egentligen när jag gick första året på hundsportsgymnasiet för inte allt för många år sedan. Då skaffade jag mig min allra första egna hund (Kongahällas) Dix som är en working kelpie. Han visade sig ha många olika problem, bland annat med rädslor och stress. Han led även av bristande motivation till både mat och föremål, men åtminstone matbiten ändrades drastiskt när han blev kastrerad ;). Därefter kunde vi sätta igång och träna ordentligt och då började även vissa av de andra problemen släppa och jag lärde mig jätte mycket. Vi kom så långt att vi fick ett andra pris i Lydnadsklass 3, uppflyttning ur appellspåret, gk viltspårsprov anlagsklass samt uppflyttning ur Freestyleklass 1. Jag började vid det laget bli riktigt intresserad av hundsport och att arbeta tillsammans med hunden, en avlägsen dröm kändes det som då.

Jag och Dix försökte även tävla i freestyle på både Hund2006 och Mydog07 samt USM08 men där gjorde han sig påmind om sina rädslor igen och det var då jag bestämde mig för att låta honom gå i pension och skaffa mig en riktig arbetshund, en Hedeforsens Zegra!

Zegra visade sig vara allt jag önskar och lite till. Hon är trygg och stabil och verkar närmast totalt orädd för det mesta i livet. Hon är väldigt balanserad och samlar ytterst sällan på sig några negativa minnesbilder.

Hon är otroligt lättmotiverad samtidigt som det sällan slår över i stress vilket är väldigt användbart då jag kan variera mina belöningar i allt ifrån socialt beröm till lek med föremål. Min perfekta lilla hund helt enkelt!

Fast i ärligheten namn har jag fått slita rätt så hårt med henne emellanåt också, hon är ju rätt så tuff och med en minst sagt stark vilja. Inte en nybörjarhund alltså men det är otroligt lärorikt för jag har verkligen fått lära mig den sanna innebörden i vikten av envishet… En kamp man inte alltid vinner 😛

Min plan och ambition med Zegra är att vi ska tävla i lydnad men framförallt bruksklass spår som vi båda tycker är jätte roligt!

Hemma hos mig bor ju även de två tjänstehundarna Vixie (V-kullen) och Bosse (efter Hedeforsens Hanna). Båda är sprängmedelshundar och liksom jag utbildade av Reino och Elisabeth. Det är två fantastiska hundar som berikar min arbetsdag varje dag, med dem lär jag mig nya saker hela tiden, både vad jag gör rätt och vad jag gjort fel. Och det som var rätt med den ena kan vara helt galet med den andra osv. Mycket svårt! Men otroligt roligt och utmanade och jag är fantastiskt lyckligt lottad och evigt tacksam för att jag fått chansen.

Angående den femte hunden, så heter han Hivlingens Lucky Luke och är Mattias helgalne tyska jaktterrier. Lucky bor mestadels hos svärföräldrarna på Gotland men det händer emellanåt att han hälsar på och då blir det liv i luckan!