Tyvärr gick Hedeforsens Zvea tom efter parningen.
Men det kommer nya chanser.
Titta in här igen, så kommer det snart nya planer!

One Thought to “Inte som planerat”

  1. Lisen Persson

    Hej
    Jag tycket att denna sida är så trevlig att gå in på och innehåller så många intressanta texter, så jag tänkte skriva av mej en annan frustration – DVÄRGBANDMASK!
    Från 2012 hävs avmaskningstvång för införsel av hundar till Sverige från annat land.
    Jag har varit i kontakt med jordbruksverket angående dettta och fått svaret som jag bifogar nedan:

    ———————————————————————————
    Jordbruksverket svarar:
    Hej,

    Det är ju ett faktum att vi har parasiten etablerad i landet och det är därför inte konstigt att möjligheten att få ha kvar krav på avmaskning försvinner. Det finns ett förslag till nytt regelverk för skydd mot dvärgbandmask som diskuteras inom EU nu, men det kommer bara att vara applicerbart i de länder som är fria från parasiten. Det är inte troligt att vi kommer att få en stor ökning av mängden dvärgbandmask i landet efter som det endast är hundar som äter sork som kan bli smittade, och det är få sorkätande hundar som får gå lösa på sin utlandsvistelse. Djurägare med sorkätande hundar rekommenderas att också fortsatt avmaska sina djur för att minska risken att dels bli smittande själva, dels sprida parasiten i sitt hemområde.

    Min följdfråga var då: Om min hudn äter kattskit då (vilket hon gärna gör om hon hinner) och katten ätit en smittad svensk sork? Hur ska man tänka då?

    Jordbruksverket svarar:
    Hej
    Om din katt blir smittad och mot all förmodan kan producera ägg så får din hund inte bandmask av att äta äggen. Hunden kan möjligen få mellanformen, dvs blåsmasken i levern. Det kan hunden bli sjuk av, men den kan inte smitta vidare till dig eller omgivningen.
    Smittan finns i så låg grad: 0,1-1% av landets rävar har den i dagsläget. Det ska jämföras med hur man har det på kontinenten; 50-60% av rävarna är smittade där det är som värst. Man kan då förstå att man i dessa områden vill skydda sig mot de många ägg som kan förekomma i rävarnas miljö, men hos oss är mängden ägg så mycket mindre att man inte bedömer att det är risk att smittas av att äta bär.
    Vi kan inte få behålla avmaskningskraven i regelverket när vi är smittade, det är inte möjligt enligt de villkor som råder inom EU. En grundförutsättning för att ett land ska få ha skyddskrav mot en sjukdom är att landet är fritt.

    ——————————————————————
    Ska man vara orolig eller gilla läget? Kontinenten hade väl inte 50% smittade rävar de heller från början? Jag tycker det är otrevligt och anser att Norge (lyckostar som inte är medlemm i EU utan får bestämma själv) föregår med bra exempel att ha kvar sitt amaskningskrav för införsel av hund från anant land samt utökat den…(kan ju bli lite struligt för oss svenskar som reser över gränsen ofta med hund förstås.) Men vilket är bäst?

    Lisen Persson

Leave a Comment