Schäfern har blivit en hackkyckling i sociala media och där det finns en massa självutnämnda experter som vet hur en avel fungerar.
Som uppfödare av schäfer funderar jag på varför har det blivit så med vår schäfer det är en brukshund och en ras som har under alla år varit stommen för våra tjänstehundar

Schäfern är en ras men tyvärr har vi idag en delad schäferuppfödning där två starka viljor drar åt olika håll,  exteriör och bruksuppfödare med fokus på helt olika saker, detta fenomen har pågått i många år och fördärvat mycket för sammanhållningen i Svenska Schäferhundklubben
Jag har svårt att se att någon styrelse kan bemästra detta och jag ser idag ingen lösning.
Ett alternativ kan vara att dela på klubben, det skulle iallafall minska bråk och konflikter men en mycket tråkigt resultat för rasen Schäfer och klubben.

Exteriöruppfödare- Bruksuppfödare
Om vi först ser på vilka saker vi skiljer oss på så är det absolut synen på schäferns bruksegenskaper där det finns ett antal uppfödare som inte sätter denna egenskap speciellt högt utan där man sätter exteriören i första rum och här utkristalliserar sig det vi idag kallar exteriör uppfödare.
När man pratar med vissa exteriöruppfödare upptäcker man ledsamt nog att de inte anser att schäfern är en brukshund.
Nästa problem för exteriöruppfödare är att respekten för att använda friska hundar på HD och ED väldigt varierande.
På brukssidan  där ett stort antal uppfödare jobbar stenhårt med dessa frågor och också lyckas väldigt bra  anser exteriöruppfödare som inte lyckats särskilt bra att avel är inte bara HD. Detta är självklart rätt,  avel består av flera viktiga delar men vad jag menar är att jag som uppfödare måste veta och mina valpköpare skall kunna utläsa hur förutsättningarna är och det viktigaste är hur många hundar i kullen som är röntgade för att kunna utläsa statistik som utgör grunden för en seriös uppfödare. 

När man ser på antalet MH beskrivna hundar så även här finns det en tydligt linje vilka uppfödare som följer riktlinjer .

Vi vet att MH är ett mycket viktigt instrument i avelsarbetet,  detta har vid flera tillfällen forskats på och vetenskapligt bevisat jag tycker att det är en stor svaghet av schäferuppfödare att inte se till att deras uppfödning kommer till MH banorna,  det  är också en stor svaghet av Schäferklubben att inte arbeta mer intensivt med mentalfrågorna.
Men det är kanske förklarligt när man ser vilka människor som arbetar med avelsfrågor i klubben, deras inställning verkar inte vara för att arbeta för att förbättra mentaliteten hos schäfrar.
Man kan hoppas verkligen att centralstyrelsen följer klubbens målsättning

MT
När man ser på MT så blir man mörkrädd varför använder inte uppfödarna detta utmärkta redskap i avelsarbetet?
Tänk om schäferstyrelsen lämnade in en motion till SBK som kunde föra denna vidare till SKK att alla hundar som skall användas i avel skall vara korade, detta skulle ge resultat på mentalsidan väldigt snabbt och vi skulle få bort olämpliga hundar i aveln.
Självklart skulle även exteriören förbättras där den är hos många uppfödare dålig.  
Vi har ett kraftfullt verktyg i MT-mentaltest för att förbättra aveln, varför är det inte ett krav och en självklarhet att alla avelstikar ska ha genomfört det testet?
Ett litet beslut som behöver tas och det skulle resultera i stora förbättringar i aveln.

Jag längtar faktiskt tillbaka till den tiden då alla uppfödare var noga med mentaliteten och bruksegenskaper.

Reino

7 Thoughts to “Starka viljor tycker olika om sund och seriös uppfödning”

 1. Annica Noren

  Varför fick ni inte köpa någon hund? 😟

 2. Inger Edling

  håller med Reino väldigt tråkigt bara att vi inte fick köpa hund hos er
  Inger Edling

 3. Camilla

  Hei, eg heter camilla er 24 år og bor i bergen.
  Eg er på utkikk etter en bruks hund som eg ska bruke i spor, lydighet og redningshund for rødekors.
  Eg ønsker å kjøpe fra oppdretter der dei avler på gode linjer med hd fri og som e fri for sykdommer, allergi da hunden ska brukes og da er det viktig med frisk hund!
  Eg har selv en rottweiler tispe fra før .

  Har sett på schæfer i snart 1,5 år for å finne den rette hunden for meg då eg e veldig opptatt av gode avl.

  Så om noken veit skal ha kull i løpet av året 2022 så er eg intrisert.

 4. Oddveig

  Er så enig med deg i dette🐕💞

 5. Suss

  För att kunna ha en fysisk hållbarhet så krävs en korrekt exteriör och en kropp som inte kämpar mot allergier och dåliga magar.! Man kan inte bara avla på mentalitet.

 6. Sten Ström

  Som mångårig schäferhundägare har jag upplevt tjatet och motsättningarna mellan schow och bruks ägare. MT är säkert ett viktigt avelsverktyg. Bör kompletteras med bruksmeriter. Jag antar att det är svårt att hitta hundägare som ”orkar ända fram”. Inte minst ägare som kan eller vill hantera en hund med de för tjänst önskvärda ”drivet”.
  Jag hoppas för schäferns skull att den lilla krets som kan och vill orkar driva den linje som Oskarsson företräder. Lycka till i er viktiga värv.

 7. Kattis

  Håller helt med om det du skriver, men vill addera bruksmeriter.
  Koncentrationsförmåga och arbetsuthållighet samt hundens fysiska ”hållbarhet” över tid
  är svårt att mäta i en testsituarion.

Leave a Comment