Vi är många uppfödare som arbetar stenhårt för att avla sunda friska Schäfrar, vi har bevisat att det går.  Det viktigaste i sund avel är att välja rätt strategi och att välja friska hundar. Statistiken talar för sig själv, vi och många andra har lyckats.

Svenska Schäferhundklubben och Svenska Brukshundklubben sparkar undan fötterna på oss seriösa uppfödare , de främjar inte sund avel genom att föreslå index utan krav.
Det gör mig extremt både ledsen och besviken, om vi inte har klubben bakom oss då känns ju allt hårt arbete som ogjort.

I mina ögon ska Schäferhundklubben arbeta med avelsfrågor inte undvika dom och ta lätta genvägar för att de inte vågar gå emot en stor del uppfödare som satsar mer på en snygg schäfer än en frisk Schäfer

Går man Inn och ser på statistiken så är det glasklart vilka uppfödare man skall bojkotta, jag önskar mer valpköpare vore upplysta om vikten av HD/ED statistiken innan de köper valp.

Jag har arbetat för schäfer sedan jag var arton år men nu tycker jag att det verkar hopplöst.
Dom som jag är mest besviken på är min egen klubb som väljer att lyssna på dom som gapar mest och inte bryr sig om rasen dessutom så förstår jag inte valpköparna som gynnar uppfödare som medvetet saboterar rasen.

Jag blir ofta beskylld för att vi på Hedeforsens Kennel  tvingar våra valpköpare att skriva olagliga avtal när det gäller HD-ed röntgen.

Vi tvingar ingen utan upplyser om vikten av att göra MH/MT och att röntga hunden. Vi arrangerar även kennel MH och röntgen i samband med det och underlättar därmed för valköparen att deltaga.

Vi vill att våra valköpare ska röntga sina hundar, vi har inget att dölja i aveln.
I sunt avelsarbete vill man se resultaten, frågan varje valköpare borde ställa är ju varför så otroligt få är röntgade från andra kennlar.

Vill man inte upptäcka fel på HD/ ED  så röntgar man inte, på så sätt  och då upptäcks inte all osund avel.

Det är rimliga krav att man som uppfödare ska röntga minst 70 % av sin uppfödning, och man ska sträva efter att inte komma över 20% fel på HD och 15 % på ED.
De uppfödare som anser att man inte behöver röntga sina valpar borde helt seriöst inte vara uppfödare.

 

Dessutom så har vi ungefär samma uppfödare som inte röntgar som inte bryr sig om mentalitet och inte testar sina hundar på MH/MT
 Detta undergräver schäferaveln.

Det som gör mej så ont är att SBK och Svenska  schäferklubben inte ställer sig bakom alla de fina och seriösa uppfödare som finns inom Schäfer i detta land men jag kan bara vädja till er fortsätt att kämpa för värdens bästa ras så länge vi gör det finns det hopp!

 

Reino Oskarsson 

6 Thoughts to “Svenska Schäferklubben och Svenska Brukshundsklubben stödjer inte sund avel?”

 1. Bo Edoff

  Bra, framförallt från Kattis & David.

 2. David Lundgren

  Tja vad ska man säga om avtalets ”krav” under ”Rasspecifika anvisningar”:
  1. Följa SKK regelverk gällande avel.
  2. Sträva efter över 100 i kullindex.
  3. Inte para långhårsschäfer med normalpälsad schäfer

  Punkt 1 innebär att Schäferklubbens ”Certifierade uppfödare” inte belagts med registreringsförbud eller uteslutits ur organistsonen av SKKs disciplinnämnd.

  Punkt 2 innebär att Schäferklubbens ”Certifierade uppfödare”, ohämmat kan avla på C-höfter långt under det eftersträvade 100+ i kullindex. Vilket ter sig lite märkligt i kontext av uttalanden från Schäferklubbens ”index-expert”, att får uppfödarna bara förtroende så kommer allt att lösa sig med index utan krav.
  Menar, för ”Certifierade uppfödare” borde det väl falla sig naturligt med ett krav på kullindex över 100, och att man i avel endast använder fria föräldradjur (HD A & B, ED 0).

  Punkt 3 har Kattis redan avhandlat.

  Punkter som Reino framfört under många år, vikten av utvärdering av förökningen genom röntgen, MH, MT och extriörbeskrivning. Verkar inte heller det, vara något som dessa ”Certifierade uppfödare” ska behöva befatta sig med.

  David Lundgren

 3. Peter Falk

  Alla som har något sunt förnuft ser till kvaliten hos sin uppfödare.
  Sen hade vi en negativ utveckling av rasen i 80 talet då man avlade för en vekare individ, kan bara stödja seriösa uppfödare som ser till att utvecklingen går framåt.
  Och idag tacka för min livskamrat som verkligen är mitt allt.
  Falken

 4. Asta

  En sorglig utveckling som pågått en lång tid, bara se hur brukset förenklats.
  Absolut inget som gynnar bruksraserna men ledsamt nog går det mesta åt det enkla hållet

 5. Thomas Wester

  Det måste vara lättare å billigare att föda upp å sälja utställnings å sällskaps schäfrar. Troligtvis billigare också å mindre kunskaps krävande.Ger troligtvis höre vinst också Denna strid har funnits sedan 1898 å verkar aldrig ta slut

 6. Kattis Ehrlander

  Bästa Elisabeth och Reino.
  Tyvärr kan jag bara instämma. Schäferhundklubbens CS verkar totalt ha missat att AfS är SBKs avelsavdelning för schäfer. Alltså en avelsförening !
  Att föreningen en gång i forntiden började kalla sig en klubb för alla schäfervänner (av ekonomiska skäl ?) är väl OK, så länge man inte tappar föreningens huvudsyfte, aveln.
  Vi verkar nu ha nått vägs ände.
  FCI har ett regelverk som vi har att följa för att få registrera våra schäfrar. Nu har CS beslutat att klubben skall “närma sig WUSV”. Är inte WUSV en internationell sammanslutning av SV-klubbar ? Har SV lämnat FCI ?

  Beträffande LH som enligt Schäferhundklubbens “uppfödarsektion” inte skall få paras med N så är det ju SV som (av ekonomiska skäl ?) hux-flux godkände LH som hårlag.
  Månne “uppfödarsektionen” gör helt om i den frågan när det plötsligt dyker upp ett LH i en N-kull och visar sig vara “både vacker och klok” och den enda som är värd att avla vidare på !?

  Avslutningsvis det bästa av allt: Som medlem i en avelsförening skall jag utöver medlemsavgiften betala 500 sek för att få vara med i en “uppdödarsektion”. Jag skall dessutom skriva på ett avtal där jag förbinder mig att följa SKKs grundregler (den måste jag ju i alla fall om jag skall registrera mina valpar) samtidigt som jag skall skriva på att jag inte kommer att följa FCI/SKKs regler gällande avel gällande LH & N. Reglerna skall dessutom kunna justeras årsvis !!!

  Och detta sammantaget tror uppfödarkommittén och CS kommer att locka flera uppfödare att gå med i klubben ?
  Sancta simplicitas ! Jag är för gammal för sådant här trams !

Leave a Comment