Jag vet att många tycker att jag är en bakåtsträvare och det ligger säkert något i det.
Men när jag började min bana på SBK vid 16 år ålder då var SBK, Svenska brukshundsklubben till för brukshundar.
Verksamheten var uppbyggd på bruksraser och alla tävlingar var inriktade på dessa raser dessutom var proven uppbyggda på avelsunderlag.

Under åren så har vi kommit längre och längre bort från denna ide, då hade vi plank som hundarna skulle ta sig över, höga hinder, tunga apporter på 4 kilo och obligatorisk platsliggande med skott.
Det mesta av detta är borta till fördel icke bruksraser.
Nästan alla brukshundar har försvunnit från vår klubb, och detta beror inte på att våra bruksraser har blivit sämre tvärt om bättre!
Men domarsystemet har förändrats jag kallar det för BC syndromet, vilket innebär att all bedömning grundar sig på hastighet och detta är inte någon kritik på vissa raser utan feltolkning i domarkåren-jag varnade för länge sen om detta fenomen nu har vi resultatet!

Jag behöver inte mer än nämna SBK SM i år det var inte många bruksraser som deltog. Var gör man åt detta?
Jag tror inte att man kan ändra på det för det är precis som många i klubben påpekar när man tar upp problemet då blir det inte någon klubb kvar för väldigt många från brukshunds raserna har lämnat SBK klubbarna och vi ser mer och mer väljer internationella bruksarbetet via våra rasklubbar.
Och det kommer att gå åt de hållet inget fel med det men som gammal SBK fantast så gör det ont att se vårat fina svenskbruks försvinna från bruksraserna.

Ett intressant läge ser ut att öppna sig när man lyssnar till vår nya ordförande där han säger att SBK skall återgå till kärnverksamheten.
Detta är ett mycket intressant ord var menar han med det. Med tanke på SBK uppdrag av SKK skall ansvara för samtliga bruksraser så kan detta bli mycket intressant. Jag tror att om vi ska rädda svenskbrukets fortsatta verksamhet till våra bruksraser bör man öppna för rasklubbarna att anordna tävlingar genom SBK annars tror jag att brukshundarnas tid är över men kom ihåg att från början var det våran klubb det är det inte idag

Jag kommer naturligt vis bli rullad i tjära och fjäder och betecknas som en motståndare till SBK men ni som inte känner mig skall veta att jag lagt nästan hela mitt liv på SBK och älskar denna klubb.

//Reino

8 Thoughts to “Vart tog min klubb vägen?”

 1. Jea

  Faktum är att det du försöker dig på är att förneka att det idag finns raser som är vida överlägsna brukshundarna i specifika avseenden (som xvis smidighet, grundlydnad, stabilitet) men brukshunden är bäst om man väger ihop de egenskaper som man vanligen menar är vad vi har nytta av. Förutsatt att de är fysiskt hållbara.
  Bara att acceptera att brukshundarna inte har en chans i agility, lydklass, rallylydnad. De är inte ämnade för detta. De är ämnade för något som faktiskt mycket viktigare för oss.

 2. Utvecklingen är helt logisk, förutom att klubben behållt sitt namn. SBK är nu alla hundars enda företrädare och överlägset störst, men långt ifrån bäst.
  Det behövs en sådan organisation för att upprätthålla standarden på hundhållnibgen.
  Men detta är fjärran från SBKs ursprung och oförenligt.
  Min önskan är att SBK splittras i två klubbar, som kan dela på resurser som idag.
  SBKbruks återgår till sin kärnverksamhet med inriktning avel.
  SBK**** driver hundägareutbildning ,utbildnings- och tävlingsverksamhet för grenar inte knutna till bruks.
  Medlem sedan 1971 med över 6000 hundar på mitt rymliga samvete.

 3. Ann-Louise johansson

  Håller med dig Renio. Har varit med i Brukshundsklubben sen 1976. Saknar att man hjälptes åt. Man kommer ihåg när man var et gäng ute i skogen och spårade. Det var trevligt alla var med ingen var bättre än den andra.
  Valpkurser där instruktörerna tittade på tänder m.m. Nu rör de knappt hundarna.
  Nu när det finns instruktörer som väljer bort bruksraser i sina kurser. Medlemmar som hoppar på prover med bruksraser på lydnadsplan för de är rädda för dem. Vet ej vad det är på väg.
  Själv har jag slutat att åka dit och har inte varit på klubben på många år.
  Nu när kungen firade 50 år på tronen. Var det någon dom sett den fina sbk fanan och kommenterat det på sbk Facebooks sidan.
  Min kommentar att den var kopplingen till att sbk utbildade hundar till försvaret. Svaret var att det var gammalt och förlegat. Det finns patrullrundar m.m.
  Nu vet jag ej vad sbk står för.

 4. Britta Althorn

  Mycket bra skrivet!
  Såg mycket tidigt bc’s 100 knyck både i lydnaden som söket och att många domare prioriterade farten (är domare i bruks).
  Stödjer förslaget att öppna upp för rasklubbarna att anordna tävlingar inom SBK.

 5. Birgitta Persson

  Du har så rätt i ditt resonemang, något måste ske. SM har fullständigt tappat sin tjusning. Det får kanske starta upp en ny brukshundklubb och den nuvarande får förslagsvis byta namn till eller ingå i vallhundsklubben.
  Medlem i SBK sedan 1983 och med min 9:e schäfer så känns det bara sorgligt hur det blivit.

 6. Lars Falkroth

  Den finns kvar käre Reino, märkligt nog, men har övergått till att bli en form av loppcirkus med prioriteringar som inte har mycket med verksamhetens ursprungside att göra, men det ska bli mycket intressant att se vad återgången till kärnverksamheten kommer att innebära i praktiken. Det kommer inte bli lätt eller gå fort att vända det sjunkande skeppet!

  Egentligen är nog problemet ganska lättlöst. Lägg in rastillhörighet i prioriteringsordningen för tävling, ta bort möjligheten för vissa titlar för icke brukshundar samt justera betygskoefficienterna mellan momenten en aning så är säkert 50% av ”turboeffekten” neutraliserad. En hund av icke brukshundsras ska inte ta plats på bruksprov på bekostnad av en brukshund. I mån av plats, släpp in vilken hund som helst, men proven ska fortfarande vara bruksprov och inte cirkusuppvisning!

 7. Katarina

  Med Schäferhundklubben, SBK & SKK i ”fritt fall” och en massa entreprenörer med mkt varierande kunskapsnivå som försörjer sig på dem som kan ngt mindre än de själva om hundutbildning, är jag glad att jag är så gammal att jag förhoppningsvis hinner sluta mina dagar innan katastrofen är total.
  Tyvärr är jag rädd att SBK’s nye ordförande och resten av bruksentusiasterna har lite olika syn på vad ”kärnverksamheten” innebär.

  BC-syndromet är en sorglig historia. När allt skall gå i ”100 knyck” och det är vad de flesta domarna prioriterar, kommer vi snart bara att ha en ”brukshund”. Den kommer att finnas i olika färger, former, pälsslag och storlekar, men innanför pannbenet kommer det att finnas en förvirrad turbomotor som gör allt fort, men alltför ofta fel. Riktiga brukshundar som duger till tjänst är redan en bristvara, som ägarna alltför ofta inte klarar av och somliga domare är rädda för. Ofta avlivas de innan de ens hunnit ”bli vuxna”.

  En del ”gamla SBK’are” får vara glada att vi inte är hundar. Då hade vi varit avlivade pga oacceptabelt beteende och kvarstående aggressioner.

  PS! Sluta aldrig skriva Reino ! Jag blir alltid lite mindre aggressiv när jag tar del av dina synpunkter.

 8. Per-Ingvar Burge

  Reino har många år sagt jag saknar våran gamla kamratliga go brukshundklubb där vi gladdes över kompisarnas uppflyttningar och cert nu pengar pengar privata aktörer fåtal seriösa

Leave a Comment